Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Typ literárního hrdiny

Od: smajlik* odpovědí: 15 změna:

Ahoj, chtěl bych vás poprosit o radu. Mám mít seminárku do školy na typ literárního hrdiny. Můj problém je ten, že čtu, ale trošku jiné žánry, než by si ve škole přáli a tak je pro mě tato seminárka trošku problém.. :) Chci se zeptat, nemohli byste mi napsat nějaký typ literárního hrdiny? A příklady k němu..

Třeba detektiv, co se tváří jak blbec, ale je chytrý.. Je liter typ hrdiny. Příklad je třeba Columbo (jenže ten není zknížkovaný..)

Potřeboval bych nějaký literární typ, popsat ho a k němu nějaké zástupce tohoto literárního typu.

Byl bych vám moc vděčný. Díky moc.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Klasikou je postava, ktera ac podcenovana, (casto z nuzneho puvodu) dokaze svoji chytrosti velke veci, nekoho prelstit, neco vybudovat atd.

Napriklad Chytra horakyne (B. Nemcova) , Kukulin z Krale Lavry (K. H. Borovsky), otrok Strobilus v Komedii o hrnci (Titus Maccius Plautus) a pod.

malvinka*
hodnocení

1x

zde jednoho máš

doktor Galén - Bílá nemoc www.lipoland.com/ctenarsky-denik/referaty/karel-capek-bila-nemoc/

Ať nejsem škrt*cteni*.*klik*

doplněno 27.02.10 18:44:

Carlo Goldini - Sluha dvou pánů /super shlédla jsem na živo/

www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/carlo-goldoni/sluha-dvou-panu.html

doplněno 27.02.10 18:53:

Viktor Hugo - Bídníci - Jean Valjean taktéž zfilmováno

doplněno 27.02.10 23:05:

Daniel Defoe Robinson Crusoe

hodnocení

0x

A proč si myslíš, že nemůžeš napsat o hrdinovi své knížky "neškolního" žánru.? *nevi*Myslím, že by to profesorka přivítala. Tvůj pohled na tvého hrdinu. Zvláště, když správně vysvětlíš, proč ho obdivuješ. Nemusí to být F.L.Věk. To v žádném případě.*placni*Těch už má profesor-ka dost. Vyber si někoho neotřelého a překvap!*jasne*Ať ti to dobře dopadne

smajlik*
hodnocení

Díky moc za odpověď. Ale zapomněl jsem dopsat podmínku. Musí být z seznamů četby k maturitě. :(

No jo, ale nikdo z nás, kdo nemá doma maturanta, neví, jak seznam vypadá, co jaké knihy obsahuje.*nevi*

smajlik*
hodnocení

Ony všechny, co se berou ve škole. Prostě klasika všech období.. Většina domácích knihoven je četba k maturitě.. Zkrátka četba normálních lidí. :) Já bohužel nečtu literaturu, kterou čtou všichni, já čtu příručky a knihy rozebírající to, čemu se chci jednou věnovat. Tzn. jako doktor čtu jen knihy, encyklopedie o lidském těle. :D Víc nic. :D

zazaza
hodnocení

0x

Jestliže vás zajímá lidské tělo - existuje kniha Bojovníci se smrtí, kde jsou velmi populární formou vylíčeny nejdůležitější světové medicinální objevy a velmi pěkné životopisy objevitelů. Např. Fleming- objevitel penicilínu, Zemlweis( teď si neuvědomuji, jak se to píše) - horečka omladnic. Banting- inzulín atd. Je to krátké a dá se to. Pokud chcete číst něco delšího, tak Sinclair Lewis - Arrowsmith. Myslím, že by proti tomuto nic nemohli namítat. Když, tak se zeptejte profesorky jestli vám to schválí. Nedoporučuji ale něco opsat, oni se na to u maturity ptají. Držím palce.

malvinka*
hodnocení

0x

A co klasika jsou i zfilmovaní hrdinové např. Dobrý voják Švejk.

Tento titul přeložen do 60 jazyků, autor byl povoláním prodavač psů, 2. manželku si přivezl z Ukrajiny, aniž by byl rozveden.

Tak a nyní se můžeš snažit zase ty...

Nebo od Remarca Tři kamarádi, Noc v Lisabonu, Na západní frontě klid.

Moc pěkný adept je ve hře Sluha dvou pánů, Revizor

hodnocení

0x

No to tvrzení o tom povolání Švejkova autora snad není taj úplně přesné. Navíc z hlediska zadání to nikoho nezajímá, a popsat typ hrdiny (tedy Švejka) vůbec, ale vůbec není jednoduché, každý ho vidí jinak.

malvinka*

Kartaginec takto nám jej kdysi prezentovala profesorka ČJ. Uvedla jsem jej pouze jako příklad díla, jež mělo filmovou podobu to na vysvětlenou tazateli více titulů, bylo zfilmováno což se mi jevilo jako snazší a schůdnější dílo shlédnout ok.

Ale jo, jde spíš o to, že kolega se ptal na typ hrdiny, ne na typ autora. Konec konců Švejk představuje určitý typ hrdiny, jeho jméno se vžilo jako archetyp. a pro účely tazatele by se dal charakterizovat jednoduchou zkratkou, teprve na vyšší úrovni by došlo na hádky, jestli ta zkratka typického (hrome, já vlastně nevím, blvbečka? chytrolína skrývajícího se za maskou blba? asi) je oprávněná. Takže ano. (BRW Hašek byl jeden čas redktorem Světa zvířat a vymýšlel si nová zvířata.)

malvinka*

Souhlasím jedno z dalších povolání Haška vzpomenuto hurá*zed*. Já jsem neměla v úmyslu rozpoutat vášně, pouze jsem nastínila škálu titulů vyskytujících se v maturitní četbě. S tím, že by pro kolegu mohla být stravitelnější vizuální formace.

No já to taky jako vyvolávání vášní nebral a doufám, že to z mé odpovědi tak nevypadalo :) . A to poznámka o Světě zvířat - přišlo mi to jako docela zajímavý fakt.

malvinka*

Ok, prima help mi. *placni* Dáme opáčko?

hodnocení

0x

Jak tak na to koukám, nejspíše ona otázku kolegy smajlíka odpověděl axus (dávám boda); ta odpověď jde od hrdiny (typu hrdiny) k příkladům. Takže spíš takhle: laskavá stará žena, chápající ..Babička Boženy Němcové. A tak podobně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]