Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Socha hutníka v Porubě

Od: kolebezka odpovědí: 3 změna:

Ahojte,najde se tu někdo kdo ví něco o soše HUTNÍKA v Ostravě-Porubě na Alšově náměstí? Díky za odpověď!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Zjistila jsem pouze autora sochy: *klik*

4. Alšovo náměstí
Na pravé straně náměstí se zastavte v kavárně. Sledovat městský shon přes velkorysá okna, číst Rudé právo a pít "turka"se šlehačkou - takhle nějak to tu asi vypadalo před rokem 1989. Moc se nezměnilo. Jen místo Rudého práva dostanete Deník nebo "hospodářky", turka se šlehačkou nahradilo espreso. Na levé straně náměstí si prohlédněte sochu Hutníka od sochaře Antonína Ivánského. Porubská socha Hutníka má i svého "bráchu"- sochu Horníka v centru Ostravy od stejného autora. To, že Antonín Ivánský byl rovněž autorem sochy Lenina, která stávala u kruhového objezdu na Hlavní třídě, snad raději ani nepřipomínejme.

doplněno 25.02.10 08:34:

A zde se dozvíte hodně informací o autorovi a jistě i další zajímavosti o soše : sca-art.cz/...

rpt*
hodnocení

0x

Vědět o ní nevím nic ale jsem také z Poruby tak by mne to zajímalo, pokud Vás zajímaji sochy tak si zajeďte do Plesné jestli víte kde to je? tam je plno (dřevěných soch!

hodnocení

0x

Taky jsem trochu brouzdal a zjistil jsem takovou zajímavost: z podstavce výše zmíněné leninovy sochy má vzniknout památník Pavla Tigrida.

Jó, to jsou paradoxy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]