Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Státnice z jazyka - jak probíhá?

Od: zuhud® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

Chtěla bych si udělat státnice z jazyka. Chtěla jsem se zeptat, jak to probíhá? To chodíte někam do školy, vypracováváte ukoly atd. Ptám se proto, že nemám vůbec představu o tom, jak to vypadá, probíhá atd.

Chtěla jsem se zeptat, to je to ta úroveň A1, B1 atd.?

Děkuji za rady a pomoc.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den,

tak v první řadě byste si měla ujasnit, o jakou úroveň jazyka Vám jde. Certifikát můžete získat z různých úrovní, např. A2, B1 nebo pak z té státní zkoušky, která je na úrovni B2, to záleží na tom, jakou úroveň potřebujete.

A pak je to odvislé od toho, jak ten jazyk v dané úrovni ovládáte. Pokud si myslíte, že jej ovládáte, můžete si vyzkoušet nějaké cvičné testy na té dané úrovni, nejlépe nějaké placené přímo v příslušné instituci, abyste věděla, jaké úrovně přibližně dosahujete. Vyzkoušet si můžete i nějaké testy na internetu, ale ty bývají dosti orientační a různé - například podle jednoho danou úroveň jazyka ovládáte, podle druhého jste o úroveň níž a podobně, na to se moc spoléhat nedá.

Pak záleží na tom, za jakých podmínek ty státnice děláte. Pokud se rozhodnete jen tak bez ničeho, že si je uděláte, tak by mělo následovat napřed právě to zjištění, zda na dané úrovni vlastně jste.

Pokud je děláte jako závěrečný předmět ve škole, tak tam jistě máte nějaké předměty, které by vám ke splnění daného testu a tedy dosažení dané úrovně měly pomoci. Můžete tam mít například různé prezentace v tom jazyce, konverzace v daném jazyce a průběžné testy, kde se připravujete na vše průběžně, včetně například poslechu v daném jazyce.

A pak už záleží jen na vás - pokud zjistíte z toho testu/těch testů v nějakém centru a podobně, které k tomu má oprávnění, že tu danou úroveň zvládáte, případně pokud zvládnete všechny ty předměty ve škole, tak můžete pak zkusit ten ostrý test, resp.státní zkoušku.

Pokud ne, tak v případě samostatného studia se ty zbývající věci budete muset doučit, chodit na nějaké kurzy, kde si doplníte gramatiku, slovní zásobu, vyzkoušíte poslech a další dovednosti - bývá placené. Pokud jdete z nějaké školy, kde máte dané předměty v rámci výuky, tak tam je to trochu snažší, ale opět byste si musela doplnit ty znalosti, které vám chybějí (v tom případě byste ale nejspíš neprošla všemi těmi předměty, ale je možné, že si prostě budete chtít ještě něco navíc doplnit).

Takže Vaše příprava může být opravdu různá, podle toho, na co se potřebujete zaměřit - od doplnění slovní zásoby, gramatiky, cvičných poslechů, konverzací (s rodilým mluvčím), čtení knih nebo zpráv v daném jazyce...možností je mnoho.

tomaslad*
hodnocení

2x

pt®
hodnocení

1x

Mohu Vám napsat jen moji zkušenost. Já se přihlásila na jazykovou školu v Praze 1, v ulici Školní. Tam si nás volali do učebny, kde sedělo vícero učitelů a vždy jsme si sedli k jednomu, kdo již byl volný, a ten nám dával otázky, aby zjistil, jak umíme reagovat a komunikovat v cizím jazyce a podle znalosti nás roztřídili podle pokročilosti do "ročníků", mně dali do "3 ročníku". Ale byla tam také možnost, přihlásit se rovnou ke státní zkoušce, bez jakéhokoli navštěvovaní výuky na škole. Takže pokud jazyk ovládáte, můžete jít rovnou ke státní zkoušce. Do školy jsem dojížděla rok, při zaměstnání, ale ke st. zkoušce jsem se neodhodlala, myslím oprávněně.

Naše dcera dělala státní zkoušku v Belgii z Vlámštiny. Chodila tři roky do školy a zkoušku složila před komisí, jak ze čteného, psaného a mluveného slova. Pak mohla pracovat, jako tlumočnice pro soud a pro policii.

iz*
hodnocení

0x

Základní státní jazyková zkouška odpovídá stupni B2.

Příprava je různá. Já jsem se ke státnici připravila sama.

hodnocení

Takže to nikam nechodím, nic nezpracovávám, například články, atd.? Já o tom opravdu nic nevím. Takže rovnou testy u zkoušek? Nebo jsem Vaši odpověď špatně pochopila?

iz*

Nene, tak jsem to nemínila. Příprava ke státní zkoušce může být různá.

Můžete navštěvovat jazykovou školu s právem státní zkoušky a připravovat se v ní (můžete navštěvovat přípravu ke státnici). Nebo můžete zvolit jinou školu, či formu přípravy, soukromého učitele nebo samostatnou přípravu.

Já jsem se přihlásila k písemné konzultaci k SJZ (to vlastně byla písemná část zkoušky o pár let dříve), abych zjistila, jak na tom jsem, a co mohu od zkoušejících očekávat. A po ní jsem se rovnou přihlásila ke zkoušce.

Proto nemůžu porovnat různé školy, kurzy apod. A také ne každý ví, že se ke státnici může přihlásit, aniž by napřed navštěvoval školu, v níž chce zkoušku složit...

hodnocení

Ok, děkuji za odpovědi, pomohly mi a nasměrovaly mne. Děkuji moc, po Vašem vysvětlení je mi to jasnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]