Jak působí hydrogenuhličitan sodný na jidlo?

Od: Datum: 20.09.16 11:18 odpovědí: 5 změna: 22.09.16 18:59

Někdo psal na internetu že by mohla jedlá soda zajistit to, že jídlo bude rychleji vařené, tak mě zajímá jak působí tedy soda na třeba hrách nebo fazole, jestli se tím nějak změkčí nebo naruší a tak se rychleji uvaří.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 20.09.16 12:49
avatar

ale fuj. Já bych vám spíš poradil číst lepší recepty. Přece nebudete vařit fazole v roztoku sody.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.09.16 18:47

jde mi spíše o fyzikálně chemickou stránku věci, ne jestli se to tak dělá nebo nedělá

Datum: 20.09.16 20:01
avatar

Přídavkem jakékoliv soli se zvýší varná teplota,tedy se urychlí vaření.Ze všech solí nejméně ovlivní chuť právě kyselý uhličitan sodný.Takže tento způsob použití možný je.Ale daleko spolehlivější je použití Papiňáku.

JABRAKA

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 21.09.16 09:53

a v takovém případě již soda neurychlí uvaření tak aby třeba jídlo vařící se 30 min. v tlakáči se vařilo třeba 25 min.?

Datum: 22.09.16 18:59
avatar

Jedná se vždy o zvýšení varné teploty,ať se solným roztokem nebo papiňákem.

JB

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.