Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, s nákresem Vám bohužel nepomůžu protože mi nejde tiskárna(skenování),ale představte si klasické
zapojení tří odporú do série a analogicky podle toho nakreslete obrázek zapojení elektrolyzérů(jsou to v podstatě také
odpory zapojené v sérii).
Podstatné pro Váš školní příklad je, že při zapojení do série prochází všemí nádobamí(správně má být elektrolyzéry)
stejná intenzita proudů a tedy i stejná energie-náboj pro vylučování kovů,oxidů atd.z vodních roztoků.
Nyní z Faradayova zákona zjistíte jaký náboj musel projít prvím elektrolyzérem ,aby se vyloučilo z roztoku 108 g Sn.
F.zákon-množství vyloučené látky závisí na velikosti prošlého náboje a je mu úměrný.K vyloučení grammolu
kterékoliv látky je potřeba stejného množství energie-tz.Faradayova náboje.Velikost F.konstanty:96 5OO C(někdy
se uvádí 96 560 C) .Jeden C (Columb)= 1Ampersec.
Vypočteme gmoly(obdoba molu z chemie,nebo třeba termodynam.plynů -nejsem si nyní jist zda mám dobře
pojmenování gmol to si pojmenujte jak Vás to učí).gmol neboli chemický gramekvivalent je to množství chemicky
ekvivalentní gmolu vodíku -jde o gmol dělený mocenstvím.
1. Ag- 1 gmol= 107,87/1 gr (Ag je jednomocné)
2. Cu -1 gmol =63,54/2=31.77 gr (Cu je dvojmocné)
Již z prvého případu pro Ag je zřejmé,že elektrolyzérem prošel naboj o velikosti jednoho faradaye t.j. 96 500 C.
Pro druhý a třetí elektrolyz.platí obdobné podmínky prošlý náboj vyloučí u každého 31.77 gr celkem tedy celkem
63.54 gr.
Jen tak pro zajímavost proud 1 amperu vyloučí O,001119gr Ag,tj.1,119 mg /sec , atd.
Jinak v praxi je tento způsob nepoužitelný.
Tak hodně zdaru,snad jsem Vám poradil dobře .S pozdravem fero
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.