Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvolit spíše jazykovku nebo VOŠ

Od: sili* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu, Váš názor a případně i zkušenosti. Čerstvě jsem odmaturovala a nyní nevím, co dál. Zda mám jít na VOŠ, na kterou mě zatím podmínečně přijali, nebo zda mám zkusit pomaturitní studium v Jipce. Zvažuji stále pro a proti, protože nevím, co z toho by bylo lepší. Jelikož jsem maturovala až nyní na podzim, nemohla jsem dávat ani přihlášku na VŠ, takže mi jde hlavně asi o tento školní rok a pokud by to bylo možné a vzali mě, tak poté zkusit nějakou tu VŠ. Jelikož mám již delší dobu nějaké zdravotní problémy, které mi neumožňují mít normální denní režim, jako je obvyklé a jako jsem měla dříve, tak mi spíše lékařka a i jedna vyučující na SŠ navrhovala tu jazykovku, že je to tam trochu volnější, než na klasické škole. Zároveň si říkám, že pak už se na ní asi jen tak nedostanu, ať už když bych studovala tu VŠ, nebo už pracovala. Také si uvědomuji, že umět mluvit cizím jazykem je v dnešní době důležité a že já v tomto jsem docela neužitečná. Když se mají dělat nějaké psací testy apod. tak docela jo, ale když bych měla někde v praxi mluvit, tak ze sebe nedostanu nic. Na druhou stranu se zas obávám, že když pro mě vždy byly ve škole hodiny jazyků muka kvůli mluvení nahlas, tak se obávám, aby to samé nebylo i tam a aby se za to zbytečně neutratilo tolik peněz, což je také další spíše proti, že je to dost drahé. Opravdu na té jazykovce dokáží každého rozmluvit, i když se dost bojí a stydí? A opravdu jsou pak ty schopnosti v praxi lepší? Na druhou stranu na té VOŠ budu znát jednoho člověka, který tam začal chodit a když už jsem přijatá, tak abych s tím nedělala zbytečně komplikace, když bych jim nyní oznámila, že nenastoupím. Nerada bych si je tam nějak rozházela, kdybych tam náhodou já, nebo někdo ze sourozenců , někdy chtěl jít. Na jednu stranu by bylo možná fajn, že bych si během toho roku zopakovávala nějaké ty informace ze SŠ z různých předmětů a zároveň něco nového, ale na druhou stranu nevím, zda by mě tento obor bavil. Možná jo a nakonec bych to zkusila i dokončit, nevím. A zda by to nebylo zas moc náročné, abych to vůbec zvládala, protože na SŠ jsem měla kvůli těm zdravotním komplikacím častou absenci a proto až teď maturovala a stále byla ve skluzu. A doktorka by mi doporučovala něco přes ten rok odlehčujícího, abych si tak nějak odpočala a můj stav se tedy i snad zlepšil, ale zas abych nezlenivěla a byla pak zas schopná něco dělat a ne, abych si zvykla nic nedělat. S tím samozřejmě souhlasím i já. Také nevím, zda na té jazykovce ještě budou mít vůbec volno, je dost možné, že už bude obsazeno a bude to vyřešené. Samozřejmě se co nejdříve chystám zde optat, ale nejdříve bych chtěla znát i Váš názor. Doma mi řekli, že si to mám prostě rozmyslet apod. Na SŠ jsem měla individuální plán, což se obávám že zde na jazykovce asi nebude možné, na té VOŠ zas prý něco takového možné je. Nejsem prostě bohužel schopna každý den chodit a být normálně v ,,provozu" a vše mi pak trvá delší dobu. Takže ani do práce by mě nikdo moc nechtěl. A nechci aby kvůli mě museli doma platit za mě pojištění atd., takže bych ráda ten status studenta měla. I když dostanu prý nějakou finanční odměnu za tu maturitu. Zároveň bych si konečně chtěla udělat řidičák, protože při škole jsem se k tomu nemohla dostat a o prázdninách jsem furt něco dodělávala do školy.

Takže nevím, co by bylo nyní lepší. Chtěla bych Vás proto požádat, zda byste mi např. trochu nezasvětili do toho, jak to na těch jazykovkách chodí (hlavně mám na mysli to každodenní studium na ní). A např. i jak to chodí na těch VOŠ apod. Zkrátka, co byste mi doporučili a co myslíte, že by bylo lepší. Jednou si říkám, že spíše to, a pak zas, že spíše tamto

Předem moc děkuji za Vaši pomoc.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Žádná škola nikoho nic nenaučí ani nikoho nerozmluví. Učitelé Vám pomohou, ale to hlavní je na Vás, naučit se musíte sama.

Jestli uvažujete o jazycích, jděte na tu jazykovku. Se statusem studenta je to možné jenom letos, později už byste si ke škole musela hradit zdravotní pojištění nebo sehnat nějaké zaměstnání.

Na VOŠ byste měla kolem 30 hodin týdně, v jazykovce to bude 20 hodin týdně (po–pá, pravděpodobně od 8 do 12). Jestli máte zdravotní problémy, mohla by pro Vás být škola s nižším počtem hodin snáze zvládnutelná.

Není to snadné rozhodování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]