Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Roztroušená skleroza a škola

Od: nikol* odpovědí: 17 změna:

Ahoj, potřebovala bych pomoc nebo aspoň poradit. O prázdninách mi diagnostikovali roztroušenou sklerozu. Tento rok jsem nastoupila na střední školu. Teď momentálně mám necitlivou levou ruku, bohužel jsem levák a v té ruce nic neudržím a psát s tím už vůbec nemůžu. Byli jsme u ředitele školy a ten nejdříve navhrl individuální plán , potom ale řekl, že se to zvládne a že učitele seznámí s mým problémem a oni mi pomůžou, já jsem zatím ale žádnou pomoc nezaregistrovala a ještě nemám žádné kamárady, kteří by mi také nějak pomohli.Tak jsem se chtěla zeptat jestli je možné abych teď ukončila školu a byla rok doma a dodržovala stravu, která je dobrá pro zlepšení té nemoci a více se hýbala.Při této nemoci je to důležité a ta nemoc by se mi mohla zlepšit nebo dokonce i vymizet. A co je hlavní, při této nemoci není dobré se stresovat, já se ale stresuji úplně ze všeho. Jsem silný introvert a dělá mi hrozný problém být mezi ostatníma dětma z toho mám taky velké stresy.Chtěla bych znát váš názor, jestli je možné ukončit studium a zůstat do konce školního roku doma a kdyžtak to zkusit příští rok?Děkuju moc za každou radu.

Je mi jasné že z toho mého psaní toho nejde moc pochopit,kdyžtak dole je odkaz na info o roztroušené skleroze.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Roztrou%C5%A1en%C3%A1_skler%C3%B3za

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

8x

Nikol, některé rady vůbec nečtěte, větší bláboly jsem neslyšela. Strašit vás nebudu, není proč, doba se posunula a na RS je poměrně dost léků co ji udrží na uzdě, dnes není důvod šoupnout rozkaře do ID protože jediný lék co pro něj mám je B12 a Prednison, dnes jsou jiné možnosti ale vyléčit RS ještě stále nikdo nedokázal. Dělejte vše jakoby nemoc neexistovala, nemáte důvod přerušit školu, mám pocit, že jste se upnula k tomu, že vy jste ta chudinka a očekáváte, že vám každý pomůže.

Mám RS víc jak 30 let, ano, je to pěkná svině ale žít se s ní dá. Žijte!

72mona3*
@lidus - možná by bylo dobré konkrétně označit (jmenovat) příspěvky, kde se blábolí. Ať se z toho poučíme všichni. Mona
lidus*

Absolutní vítěz je Pletiplot ale pravda není ani to, že se po přeléčené atace vrací vše do normálu. Záleží jaká forma je diagnostikovaná.

Neřekl jsem, že se vrací vše do normálu. Jen že někdy si mozek dokáže najít náhradní cesty, jak ruku (nohu, oko) znovu ovládat. Ale je to nepředvídatelný proces, záleží na to, kde přesně ta léze je, jaké geny člověk má, věk, výživa, dokonce i povaha nebo nálada.

doplněno 10.09.16 15:28:

Jinak RS je autoimunitní onemocnění, podobně jako další asi 30 druhů nemocí (lupus, lupenka, ekzem, astma, některé druhy ALS, Bechtěrevova nemoc, některé druhy artritidy, některé formy diabetes 1. typu atd). Jediný způsob je dál pracovat na výzkumu autoimunitních chorob celkově, nějaké dílčí úspěchy jsou. Na myších se úspěšně testuje vitamín B3: osel.cz/...

doplněno 10.09.16 15:29:

A pořád nechápu, co jsem řekl špatně a ve kterém příspěvku.

72mona3*
Předpokládám tento: ...nemoc sama ustoupí... M.

Bylo to myšleno tak, že se neobjevují nové ataky a nevznikají další léze, to je totiž principem té nemoci. Stávající léze je něco jako jizva, samozřejmě nezmizí.

filipr
hodnocení

5x

Ahoj, mám RSku taky, od tvého věku... Ve škole jsem to řekl jen třídní, nikdo ostatní to nevěděl a všechno jsem zvládl. Nechtěl jsem se dávat do nějaké znevýhodněné skupiny a pořád se do ní nezařazuju...Cítím se zdravý a chci být zdravý, tak to má být, na nějakou RS krom častějších nemocí a denních léku (dřív injekce, teď pilulky) nemyslím. Bohužel, ložiska nevymizí, ložiska nezmizí, ale lze průběh značně zlepšit. Aktivní život, chodit do školy, chodit mez ilidi, hýbat se... Kdo se začne u RSky utápět, tak je v pytlu. Já si ířkám, že jsou tisíckrát horší nemoci a že já mám ještě štěstí a vůbec se nějak nelituju, tací pacienti nekončí dobře. Ruka by se vám ale už klepat neměla, musíte to řešit s neurologem. Je vždy přeléčení ataky, kdy by měla zmizet a následně nasazení léčby. Ta už nemá ale na samotnou ataku podle mě takový vliv (spíše zpomaluje nemoc), jako právě ty kortikoidy na zaléčení...

hodnocení

3x

A nasadili Vám nějakou léčbu? Já nevím, jak se školou, to poradí ostatní rádcové, ale s RS mám zkušeností celkem dost, bohužel má syn.

Jestli mohu doporučit, nechte si předepsat AD, syn bere citalec a je v pohodě. Moc Vám přeji, ať se lékařům podaří udržet nemoc bez atak.

Hlavně potřebujete být v pohodě a bez problémů, to je to nejdůležitější.

uska*
hodnocení

2x

Co to píšete za blábol? Na RS není žádný lék, je to nevyléčitelná nemoc a vy napíšete, že lepší stravou a pohybem by mohla nemoc vymizet. Kandidujete na Nobelovu cenu !

fjbch
Tím bylo očividně myšleno vymizení příznaků, ne nemoci. Prostě období bez příznaků.
nikol*
hodnocení

Doktoři říkali, že dodržováním určité stravy a pohybem by se ty ataky mohli objevovat méně.

lidus*

Nikol, dnes se zkouší i bezlepková strava, zkusit se má cokoli. To cvičení je velmi dobré, skvělá je Jóga pro RS, pokud nemáte brožuru + CD s cviky, mohu zaslat.

doplněno 09.09.16 09:39:

Cvičení +DVD pro RS, budete-li chtít pošlu. Jógu jsem zatím nenašla.

balzerka

Ponechte jí naději! Třeba se najde lék...Navíc každý má tu RS jinou. Je to autoimunní záležitost. Švagrová má RS 28 let, zpočátku kolikrát nevstala, nemohla mluvit, hodně to kolísalo, stresy to zhoršovaly. Změnila životosprávu a teď v 60ti i řídí auto, chodí plavat,zpívá ve sboru. Ano, má ji, ale už ví, kdy jaký lék / injekce sobě/ , kdy zastavit a odpočívat, hlídá si Mg, Ca atd. ve stravě, vynechává nevhodné potraviny...Však si vše piš na PC. To lze i jedním prstem, když ruka nefunguje.

Zdravý způsob života rozhodně zpomaluje postup nemoci a vznik nových lézí, případně umožňuje mozku poruchy do určité míry kompenzovat (obcházet).

72mona3*
hodnocení

1x
Jedná moje známá má RS. Ataky se střídají s relativně dobrým obdobím. Rozhodně to nelze vyléčit! Pokud je jediným problémem necitlivost ruky, tak o co jde? Promluv s třídní, ať ti někdo píše poznámky. A pokud se stresuješ že všeho... příští rok už nebudeš? Ukončení je hloupost. M.

Nelze to vyléčit, ale výjimečně se stane, že nemoc sama ustoupí, mozek si vytvoří náhradní cesty.

hodnocení

0x

Nemusíte školu ukončovat, doporučil bych spíš nějaké přerušení školy ze zdravotních důvodů. Poraďte se s lékařem. Roztroušená skleroza je pěknej prevít, držim palce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]