Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžou a nejlíp?

Od: postcd® odpovědí: 3 změna:

... můžou vážně ohrozit zdraví ... jak se můžete nejlíp chránit?

můžou asi není nespisovné ale co "nejlíp"?

mě to přijde ledabyle řečeno, spíše bych myslel:

mohou vážně ohrozit .. nejlépe chránit?

to mi přijde jako krásná čeština, ale nejlíp a můžou to mi přijde nespisovné

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Vám to možná tak přijde, ale tvar "líp"je považován za tzv. hovorový a hovorová čeština (nezaměňujme s obecnou a nespisovnou češtinou) je součástí spisovné češtiny. "Lépe"je tvar tzv. knižní.

Tvary můžu, můžou už ovšem nepatří do hovorové češtiny, nýbrž do obecné ssjc.ujc.cas.cz/... a ta už spisovná není. cs.wikipedia.org/...

Hovorová čeština s obecnou se ovšem často prolínají a tvary můžu/můžou jsou toho příkladem - ve spisovném textu nepůsobí rušivě.

hodnocení

2x

Správné je oboje, ale zároveň je potřeba vždy rozlišovat stylové zabarvení různých variant jednotlivých slov. Např. v odborném písemném projevu je vhodné/ žádoucí užívat "vyšší" jazyk - a tedy i tvary "nejlépe", "mohu" apod.

Existuje však i spousta jiných situací, kde je žádoucí mluvit spisovně, a přesto není vyžadována až tak vysoká úroveň (zvlášť v mluvené řeči). Tam potom mají své místo i tvary jako "můžu", "nejlíp" aj.

iz*
hodnocení

1x

Správně je mohou i můžou (já dávám přednost mohou).

Nejlépe.

doplněno 04.09.16 23:50:

@Quentos:

Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice (Doc. PhDr. Vladimír Šaur, CSc.; Ottovo nakladatelství, 2005) v části "Pravopisný slovník" uvádějí tvary mohu i můžu, mohou i můžou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]