Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozhledna zasažená bleskem

Od: marieso odpovědí: 5 změna:

Když budu stát na rozhledně s nekrytou plošinou, nebudu se dotýkat zábradlí a do rozhledny uhodí blesk, tak mě to zabije? (tzn. boty s gumovou podrážkou mě neodizolují?) děkuji za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

v elektrotechnice existuje veličina, které se říká vnitřní kapacita. Je to schopnost tělesa pojmout elektrický náboj. Blesk není nic jiného, než gigantický elektrický náboj, který se dal na pochod. Vybíjí se cestou nejmenšího odporu a to vybití se projeví jako náraz elektrického proudu. Jestli ona cesta nejmenšího odporu povede přes tebe, pak není šance. Ani gumová pláštěnka, ani boty s gumovou podrážkou tě neochrání.

stonek*
hodnocení

1x

Přestože gumová podrážka bot je izolant, a Odpor rozhledna-Země bude nižší, než člověk-bota-rozhledna-Země, při zásahu rozhledny takřka neexistuje šance na přežití. Když se podíváte na fotky blesku, uvidíte, že je blesk u Země rozvětvený a část proudu by tedy šla i přes člověka. Navíc nemusí dojít ani k zásahu, v blízkosti úderu besku může zabíjet i "krokové" napětí, mezi chodidly může být několik kV. Důležité je, jak uvádíte, "rozhledna s nekrytoh plošinou", byla -li by uzavřená, mohla by se vytvořit Faradyho klec a ta by kartama zamíchala.

Tak ono záleží i na výkonu (proudu, času...), těch několik set kV je i v běžném paralyzéru, který nikoho nezabije.

Myslím, že blesk je docela nevypočitatelný. Podle mě je velká šance, že by blesk sjel po vodivé (mokré, kovové...) konstrukci rozhledny a nemusel by člověku ublížit. Na druhou stranu, na chalupě mi odpálil počítač úder blesku do stromu cca 200m daleko.

jabraka*
hodnocení

0x

Měl jsem spolupracovníka,který byl zasažen proudem z VN vedení,kterého se dotknul dlouhým žebříkem.Výboj mu prošel tělem a podrážkama do země.Utrpěl popáleniny nohou a v gumovkách zůstala díra zvíci jablka.A to bylo jen 5kV.

JB

hm*
hodnocení

0x

Radši při bouřce na takové rozhledně nestůj. Možná bys zásah rozhledny přežil, ale mnohem větší pravděpodobnost je (podle mne), že nepřežil. Tvoje boty s gumovou podrážkou jsou blesku akorát k smíchu: nezapomeň že on urazil asi stovky metrů vzduchem, tak proč by neobskočil vzduchem ještě ten 1 cm tvých podrážek, když ty sám jsi pro něj takový pěkný vodič, který on s chutí využije?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]