Nejste přihlášen/a.
Vážení rádcové, maminky a babičky prvňáka (omlouváme ale myslím, že tatínky a dědečky to moc nezajímá). Co do školy vím, ale bude váš prvňák mít kornout plný bonbonů, ponese paní učitelce kytku? Bude vaše prvňačka načančaná? Pochybuji, že si vnučka ochotně obleče něco jiného než hodně barevné legíny, sukni tu-tu a tričko s nějakým úžasným obrázkem. Ptám se proto, že jsem při brouzdání na nettu našla, že je to dnes běžné a žádoucí.Díky. L
Máte pravdu, Liduš, chlapi na to moc nejsou. Režizérem představení a vrchní kostamérkou byla samozřejmě moje žena. Já jen jako fotograf, bodyguard a producent. Nicméně: Načančaná: No, spíš lépe oblečená. Sukni, tričko nebo halenku, svetřík. No a ten kornout bonbónů u nás nesměl chybět. Nicméně kornouty byly jen asi dva nebo tři ve třídě. Tak nějak to vypadalo u obou našich holek. Kytičku pro paní učitelku? Na začátku roku? Proč?
Dobrý den, prvňáčka doma nemáme, ale protože bydlím v blízkosti škol, tak to mám "odpozorováno". Prvňáčka doprovází vždy několik dospěláků, je hezky oblečený (ovšem, není to přehnaně společenské oblečení), chodí bez kytky a bez kornoutu. Myslím, že ty kornouty pochází z Německa a pokud jsou u nás někde rozšířené, tak asi spíše v pohraničních oblastech sousedících s Německem nebo tam, kde byla/je silná německá menšina. Kytka se v naší obci nosí až na konci školního roku. Zdravím!
lidus - nevadí. Berte to jako postřeh ze života. Jinak si myslím, že prvňáček by měl být oblečen tak, aby si uvědomil, že jde o den pro něho významný a nevšední. Té paní květinářce se nedivte - je to pro ní opět příležitost ke "žním" .
Pánové, omlouvám se, vážně jsem si myslela, že oslovit muže je zbytečné. S tou kytkou fakt váhám, i květinářka na chalupě má napsané "1.9 čerstvé květiny pro paní učitelky, otevřeno od 7h." Malý kornout dáme do tašky a uvidíme. Obléct "hezky" vnučku je problém, hezky totiž pro ni je, hodně barev a tričko nejlíp s mimoněm.
zkuste kouknout na stránky vaší nebo okolních škol, jestli tam nemají fotogalerii z prvního školního dne, ony se tyhle zvyklosti liší podle místa.
moje děti neměly ani kytku pro učitelku (naopak, ony dostávaly kytku na přivítanou od deváťáků), ani kornout. sem tam občas se u nás někdo s kornoutem či kytkou vyskytne, ale fakt je to ojedinělá záležitost. na druhou stranu vím, že jsou oblasti, kde by naopak byl v menšině bez kornoutu.
oblečené šly moje děti slušně, ale nijak extra se to nepřehánělo, aby se cítily pohodlně. legíny, tu-tu sukýnku i hezké tričko bych klidně dítě vzít nechala.
Zdravím, pro moji vnučku bude 1. září také prvním školním dnem. Jde do školy v Brně - Lesné. Kytku ani kornout neponese, vůbec o tom neuvažovali. Kytka se dává na konci školního roku. Půjde v šatech, má je připravené už před prázdninami.
Trošku odbočím - dáváte jako babičky prvňáčkovi něco na památku na první školní den?
Asi to budu trošku rozporovat, dcera jde do první třídy a vypravuji ji já...
- kytku určitě ne. Proč také? Ta se snad dává na konci roku, kdy si jí paní učitelka "zaslouží"...
- načančaná... No obléknu ji normálně slušně. Žádné volánky, kadeřníka apod. neplánuji...
- s kornoutem bonbonů jsem se setkal ve filmu "A zate ta Lucie" a pak k mému překvapení v supermarketu, když jsem nakupoval výbavu do školy. Já ho nekoupil, ale bývalka se zmínila o tom, že ho má doma, takže ho malé pravděpodobně doveze.
Jinak mám obavu, abychom nebyli jako Hujerovi... Na mé gusto se malou chystá do školy doprovodit nějak moc lidí... Asi to měli naplánovat do tělocvičny a ne do třídy.
u nás bývalo slavnostní přivítání prvňáčků na školním hřišti, při nepřízni počasí v divadelním sálku. pak je odvedli deváťáci do tříd a rodiče si odvedl ředitel do jídelny, kde se vyplňovaly nějaké formuláře, zařizovaly čipy na jídlo a tak. no a v tuhle chvíli už rodičovská účast prořídla na jednoho zástupce za rodinu, takže když potom rodiče šli na první třídní schůzky a děti na chvíli do družiny, tak už se všichni vešli
... ať si děti na sebe vezmou to, co je jim pohodlné a v čem se cítí dobře. Aktovku s sebou asi ano i když ji nebudou potřebovat. Prvňáci se na ni většinou těší a každému ji ukazují už o prázdninách.
V květinářství budou psát cokoliv, jen aby prodali víc kytek. Ať se paní učitelka nejdřív předvede. Jirka Oliva taky nesl kytku soudružce učitelce Hajské a jaká se z ní vyloupla hysterka.
A kornout měla Lucie (postrach ulice), protože je to německý zvyk a tento film byl točen pro západní Němce. Taky se podívejte na ten standard bydlení, obchody a vozový park ve filmu z roku 1983. To fakt nejsou Modřany nebo Prosek z vrcholící normalizace.
Ale obchodníci klidně přijmou i Dědu Mráze nebo VŘSR, jen když jim to zvedne kšefty. Takže se kornouty v další generaci možná ujmou jako Valentýn nebo Halloween.
Dovolím si napsat poznatky z prvního dne školy. Kytku měla pouze jedna holčička, kornout s cukrovím 3 děti (obrovské kornouty) s různými bombony. Děti měly aktovky tak na půl, jedni ano, druzí ne, potřeba je nebylo. Od magistátu dostali prvňáčci 3 sešity které jim hned odebrala paní učitelka a maličké pastelky s logem magistrátu (na nic). Děti si po hodině ve třídě převzala družinářka a rodiče měli schůzku s učitelkou. Před prázdninami dostali rodiče seznam co nakoupit (ne, že bychom to sehnali v jednom městě) ale povedlo se, teď se rodiče vyděsili, dostali seznam číslo 2 a to platili ještě 1000,- (angličtina sešit 220,- potřeby do VV (zpoustu jich mají dokoupit sami) a něco fond (SRPŠ). Další šok byl, že do TV musí mít sálové tenisky (máme cena 800,-) další tenisky na ven (máme, cena 600,-) a jelikož spousta dětí bude chodit do sportu po vyučování, musí mít tenisky 2x jelikož ty do školy budou uzamčeny ve skříňce jinde. Některé děti plakaly, jelikož si musely sednout podle zasedacího pořádku, každé dítě dostalo přidělenou značku a každé vvystřižené písmeno a vše musí být touto značkou označené (v celém Brně nebylo razítko mini stromeček aby to na ta písmena vlezlo) ale snad nám ho vyrobí za 90,- . Mé poznatky by vydaly na knihu, prostě ZŠ je povinná, zdarma a ty rodiči plať a plať.
Přišlo mi nenormální, že s jedním děckem šlo i 5 lidí, u nás šla jen matka a já s manželem a malou vnučkou čekala venku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.