Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad na výpočet zrychlení auta

Od: 123321 odpovědí: 13 změna:

Mohl by ste mi prosím někdo poradit s tímto příkladem.Vím sice výsledek, ale nevím si rady s postupem.DĚKUJI MOC VŠEM.

Auto má v jistém bodě své dráhy rychlost 40 km.h-1. O 100 m dále má rychlost 60 km.h-1. Jaké je zrychleni auta?Jaké by bylo zpomalení, kdyby se na dráze 100 m zmenšila rychlost ze 60 km.h-1 na 40 km.h1?
[0,78 m.s-2]

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Co vidis?

Ze na 100 metrech zrychlilo auto o 20km/h. Tedy o cca 5.5m/s

Urcite znas jednoduchy vzorecek pro vypocet zrychleni pomoci zmeny rychlosti a casu. a=v/t

A urcite znas jednoduchy vzorecek pro vypocet zrychleni pomoci ujete drahy a casu. a=2s/(t^2)

Kdyz das tyto dva vzorecky dohromady (vytknes cas z jednoho vzorecku a dosadis za cas do druheho - vlastne odstranis zavislost na case), dostanes jeden vzorecek, ve kterem kdyz si vytknes zrychleni dostanes to, co hledas.

A a by mi kartaginec nic nemohl vycitat, tak jeste uvedu, ze a znaci zrychleni, t cas, v rychlost (respektive zmenu rychlosti), s drahu.

123321
hodnocení

Myslíš takhle:a=v/t t=v/a

a= 2s/(v/a)^2

a= 2*100/(?/5.5)^2 a co mám jako dosadit za v.Vždyď 5,5 m/s je to stejné jako 20 km/h.

*ee* Zrichlil o 5.5m/s (to jest o 20km/h)

Pisu o kolik zrychlil, ne jake je zrychleni. Zrychleni mas vypocist Ty.

123321
hodnocení

Tak to jsem v koncích, nějak jsem se v tom zamotala.*zed*

No. Vzdyt postupujes spravne.

Co se tyce toho 5.5, tak to sem akorat za Tebe prevedl zmenu rychlosti z 20km/h (60-40) na 5.5m/s.

Pouze sem to prevedl z km/h na m/s, pac samozrejme musis dosazovat vse ve stejnych jednotkach - to ale jiste vis. Nic jineho v tom nehledej.

A co se tyce toho vytykani t a dosazovani, tak si postupovala skoro spravne.

Dosad za to t, nejprve obecne, pak to uprav tak, aby si mela zrychleni na jedne strane a vse ostatni na druhe. A pak uz dosadis a je to.

123321
hodnocení

Jenže já nevím jak se zbavit toho a v tomhle vzorci a=2s/(v/a))^2

(x/y)^2=(x^2)/(y^2)

123456abcm
hodnocení

a=2s/(v/2)*(a/2)

no a co teď vždyď a je tam pořád.

nNo to už tak bývá, že v rovnici je to, co chci vypočítat, pořád. Kdyby to, cos napsala naposledy, bylo správně, byla by to tovnice pro a, po vynásobení hledaným výrazem a bys ho osamostatnila a vypočetla.

Druhá věc je, že jsi ho napsala nesprávně. Jednak v tom návodu od axuse (což je prostě pravidlo pro umosňování zlomků) jsi zaměnila druhou mocninu a dělení dvěma, a krom toho ti tam vystupují složené zlomky, které ti v závěru vymizely. Možná to myslíš dobře, ale ono při psaní zlomků pomocí lomítka může snedno dojít k nedorozumění. Doporučuji důsledně používat závorek: nepsat U/V/W, ale U/(V/W) nebo (U-V)/W, podle toho, co je čitatel a co jmenovatel toho hlavního zlomku.

doplněno 23.02.10 09:10: Například právě v tom co jsi napsala, mi není zcela jasné, zda máš na myslo a=2s/((v/2) *(a/2) ) nebo a=(2s/(v/2) )*(a/2) .
123321
Myslela jsem a= 2s/(a^2/v^2)
pak podle auxusa vyjádřím a=(2s * v^2)/(a^2)
a^3=2s*v^2
a=třetí odmocnina 2s*v^2
a= třetí odmocnina 2*100*5,5^2
a=spočítej a výjde to jinak než má být výsledek!

Konecne spravny postup.

Vyjde to sice jinak, nez ma byt tebou napsany vysledek, ale vyjde to spravne.

Auto tech 100m pri one zmene richlosti ze 40 na 60km/h ujede za cca 7 sekund (draha deleno prumerna rychlost)

Pri zrychleni dle tveho vysledku by to ale bylo vice jak 25 sekund - coz je i bez znalosti matematiky pri danych rychlostech a vzdalenostech hloupost. Tvuj predurceny vysledek je tedy bud spatny, nebo si nekde neco spatne opsala, nebo si se zmylila v uvedenych jednotkach.

doplněno 23.02.10 11:13:

Teda pardon. Sem se spatne vyjadril.

Ne ze by tech 100m pri tom tvem predurcenem zrychleni ujelo za 25s, ale to samotne zrychlovani ze 40 na 60km/h by trvalo 25s. Tedy by to bylo na daleko delsi draze, nez na 100m.

Kazdopadne to Tebou udavane zrychleni je chybne.

No to už je skoro dobře, jen špatně opsaný vzorec, který už jsi jednou měla dobře. Někde na začátku práce jsi psala
a= 2s/(v/a)^2
a teď vycházíš ze vzorce
a= 2s/(a^2/v^2).
Při takovýchhle výpočtech někdy podobné chyby pomůže odchytit "rozměrová kontrola": Víš, že rozměr zrychlení a (tedy, v podstatě, jednotky, kterými zrychlení vyjadřuješ) je cm/sec^2; dráha s má rozměr cm, čas t...sec. Čili, levá strana v těch vzorcích je cm/sec^2, pravá strana v tom prvním je (už po umocnění) cm/([cm^2/sec^2]/[cm^2/sec^4]), což po vykrácení je správně. (To ještě neznamená, že tam neníchyba, například vynechání té dvojky na pravé straně tahle kontrola nepozná, protože dvojka je bezrozměrná konstanta.)
Ověřím teď druhý vzorec, nejlépe tu úpravu, kde máš spočtenu třetí mocninu a. Pak nalevé straně vyjde rozměr cm^3/sec^6 a napravo vyjde cm^3/sec^2. To signalizuje, že jsem někde udělal chybu, a začnu ji hledat.

hodnocení

0x

Ty Axusovy rady jsou velmi návodné a měly by být naprosto dostatečné,promysli si je pořádně.

Nicméně pokud by ti to pomohlo, můžeš ten čas vypočítat z rychlosti. Z jaké, když v zadání jsou dvě? Říká ti něco průměrná rychlost?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]