Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žebřík - příklad

Od: anonymus165 odpovědí: 20 změna:

žebrík o delce 3metry a hmotnosti 12kg je opren jednim koncem o podlahu a druhym o svislou stenu, s níž svírá uhel 20 stupnu.vyška težište nad podlahou je 1,2 metru.Jak velkou silou pusobici v polovine zebriku, odklonime horni konec žebriku od steny?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michala*
hodnocení

2x

Koukám, že x příspěvků na téma řešení domácích úkolů nepomohlo*bzum* Co třeba například POPROSIT o pomoc při řešení domácího úkolu? *zed*

Proč? Kolega třeba nechce pomoci, jen se chlubí, jaké dostávají DU. Vždyť ani nenapsal žádný požadavek.

michala*

To je pravda, doma se zřejmě s DÚ pochlubit nechce, tak se chlubí aspoň tady :D

annyn0
:) omlouvám se, mohl by mi s tim nekdo pomoci?
annyn0
:) omlouvám se, mohl by mi s tim nekdo pomoci? prosim

hodnocení

0x

Striktně vzato, ta úloha je nepřesně zadána, záleží nejen na velikosti té síly, ale také na směru. Kdybych napříkald táhl ten žebřík dolů silou s ním rovnoběžnou, tak by se jen zarýval do země, nebo kdybych v tomto směru tlačil vzhůru, do stěny . Předpokládejme tedy, že hledáme sílu, směřující kolmo k žebříku, což mi připadá jako rozumné zadání. (Ono by to mohlo být taky tak, že hledáme sílu vodorovnou). Pak je to rozklad sil: váhu žebříku (která púsobí svisle v těžišti a je dána joho hmotností) rozložíma do směry žebříku (ten je dán tou odchylkou od svislé stěny) a do směru k žebříku kolmého. Potřebujeme ted vyjádřit sílu z hmotnosti (kg je hmotnost, převedeme ji na Newtony) a trochu počítání s goniometrickými funkcemi. To zkus sám.

A podívej se, jestli jsi zadání opsal úplně přesně.

anony*
ta síla je vodorovna se zemí:) mohl bych poprosit o trošičku podrobnější radu? ja zkoušel neco vykutit sám ale vylezly mi silene cisla...
jirbar*

Síla daná váhou jejiž skalár je znám a vektor vychází z těžiště se rozkládá na 2 síly. Jedna ve směru žebříku a druhá kolmo na zeď. Moment této síly musíme překonat momentem působení síly opačného směru ve středu žebříku.

Snad to tak nějak stačí.

jirbar*
hodnocení

0x

Jen tak pro zajímavost střed žebříku je 1,41 metrů nad zemí.

annyn
jen tak pro zajímavost jak jste na to prisel?
jirbar*

Ty snad nepotřebuješ pomoci s příkladem, ale snad naučit i elementární goniometrické počty.

doplněno 21.02.10 18:48:

A pravda taky je, že definice příkladu není úplná. Síla má dvě složky. Skalární a vektorovou. Tu skalární máme spočítat ale ten vektor není určen. Lze jen hádat zda vektor má být kolmý na zeď, nebo na žebřík a pochopitelně tím "správným" směrem.

hodnocení

0x

Jirbar má pravdu v té výšce poloviny žebříku a i v tom, že musíme počítat nejen s rozkladem sil, ale pak i s jejich momenty (počítáte s momentem síly? Asi ano.). Já při tom náčrtku na tohle moc nekoukal, šlo mi o hint. Bez momentů bychm se obešli v případě, že těžiště žebříku by bylo v jeho středu.

Na druhou stranu je to nějaké divné; samozřejmě je možné, aby těžiště nebylo ve středu, ale znamená to, že ten žebřík je nějaký nesymetrický. Ale nakonec proč ne, třeba má vylomenou šprušli anebo nějaké kování či čo.

A podrobnější návod? Pokud nestačí to, co jsem napsal já a jirbar, bude to asi chtít obrázek., a propočet, abych mohl posoudit,co za čísla má vycházet. Já si to spočtu a posléze uvidím, jak se to dá zpracovat do podrobnéjšího návodu, případně pošlu scan obrázku. Ale ne obratem.

Nemáš možnost naskenovat ty tvoje pokusy a hodit je sem?

annyn
síla kterou hledáme je vodorovna se zemí, kolma na zed, jinak za ten obr s přepočtybych byl moc vděčný opravdu nevim co s tim... výsledek je 36N a takový nejaky vzorecék je 2mghtgalfa lomeno lcosalfa :)

hodnocení

0x

Jen pro upřesnění, kdo se vlastné ptá? Mně se zdá, že tazatel používá aspoň tři niky, de o jednu osobu, nebo více?

anny5
jeden tazatel, ps. nechci nijak tlačit, jsem rad za jakoukoliv pomoc, ale muzu poprosit zda by jste byl tak laskav a dal jsem ten obr jeste dnes?:)
jirbar*

Tak jsem to narychlo spočítal (bez záruky) a snad 3,72 kp což v dnešních jednotkách je 36,47 N.

doplněno 21.02.10 23:22:

výška středu žebříku = (3 * cos(20))/2

váha kolmá na zeď = 12 * tg(20)

momenty jsou stejné

1,2 * váha kolmá na zeď = výška středu žebříku * X

Výsledek X je v kilopondech

Sicew termín "váha kolmá na zeď" se mi nelíbí, zdůvodnil bych to trohu jinak, (viz náčrtek, nebo bych mluvil o složce kolmé na zeď, a uvedl bych, že druhá složka je do směru žebříku, ale nicméně souhlasím, dávám bodíka.

jirbar*

No budiž já tam měl nejdřív slovo "síla" a přepsal na váha jen proto, že mi je pořád milejší počítat v kilopondech a nechtěl jsem ho mást. Holt síla by měla být v Newtonech jk vyžaduje soustava SI.

Tady je začTo mi přijde ako dost podrobný návod, zkus to dopočítat. Když tak později sem dám pro kontrolu konec,

Žebřík - příklad

A tady je konec

Žebřík - příklad #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]