Nejste přihlášen/a.
žebrík o delce 3metry a hmotnosti 12kg je opren jednim koncem o podlahu a druhym o svislou stenu, s níž svírá uhel 20 stupnu.vyška težište nad podlahou je 1,2 metru.Jak velkou silou pusobici v polovine zebriku, odklonime horni konec žebriku od steny?
Striktně vzato, ta úloha je nepřesně zadána, záleží nejen na velikosti té síly, ale také na směru. Kdybych napříkald táhl ten žebřík dolů silou s ním rovnoběžnou, tak by se jen zarýval do země, nebo kdybych v tomto směru tlačil vzhůru, do stěny . Předpokládejme tedy, že hledáme sílu, směřující kolmo k žebříku, což mi připadá jako rozumné zadání. (Ono by to mohlo být taky tak, že hledáme sílu vodorovnou). Pak je to rozklad sil: váhu žebříku (která púsobí svisle v těžišti a je dána joho hmotností) rozložíma do směry žebříku (ten je dán tou odchylkou od svislé stěny) a do směru k žebříku kolmého. Potřebujeme ted vyjádřit sílu z hmotnosti (kg je hmotnost, převedeme ji na Newtony) a trochu počítání s goniometrickými funkcemi. To zkus sám.
A podívej se, jestli jsi zadání opsal úplně přesně.
Ty snad nepotřebuješ pomoci s příkladem, ale snad naučit i elementární goniometrické počty.
doplněno 21.02.10 18:48:A pravda taky je, že definice příkladu není úplná. Síla má dvě složky. Skalární a vektorovou. Tu skalární máme spočítat ale ten vektor není určen. Lze jen hádat zda vektor má být kolmý na zeď, nebo na žebřík a pochopitelně tím "správným" směrem.
Jirbar má pravdu v té výšce poloviny žebříku a i v tom, že musíme počítat nejen s rozkladem sil, ale pak i s jejich momenty (počítáte s momentem síly? Asi ano.). Já při tom náčrtku na tohle moc nekoukal, šlo mi o hint. Bez momentů bychm se obešli v případě, že těžiště žebříku by bylo v jeho středu.
Na druhou stranu je to nějaké divné; samozřejmě je možné, aby těžiště nebylo ve středu, ale znamená to, že ten žebřík je nějaký nesymetrický. Ale nakonec proč ne, třeba má vylomenou šprušli anebo nějaké kování či čo.
A podrobnější návod? Pokud nestačí to, co jsem napsal já a jirbar, bude to asi chtít obrázek., a propočet, abych mohl posoudit,co za čísla má vycházet. Já si to spočtu a posléze uvidím, jak se to dá zpracovat do podrobnéjšího návodu, případně pošlu scan obrázku. Ale ne obratem.
Nemáš možnost naskenovat ty tvoje pokusy a hodit je sem?
Jen pro upřesnění, kdo se vlastné ptá? Mně se zdá, že tazatel používá aspoň tři niky, de o jednu osobu, nebo více?
Tak jsem to narychlo spočítal (bez záruky) a snad 3,72 kp což v dnešních jednotkách je 36,47 N.
doplněno 21.02.10 23:22:výška středu žebříku = (3 * cos(20))/2
váha kolmá na zeď = 12 * tg(20)
momenty jsou stejné
1,2 * váha kolmá na zeď = výška středu žebříku * X
Výsledek X je v kilopondech
Sicew termín "váha kolmá na zeď" se mi nelíbí, zdůvodnil bych to trohu jinak, (viz náčrtek, nebo bych mluvil o složce kolmé na zeď, a uvedl bych, že druhá složka je do směru žebříku, ale nicméně souhlasím, dávám bodíka.
No budiž já tam měl nejdřív slovo "síla" a přepsal na váha jen proto, že mi je pořád milejší počítat v kilopondech a nechtěl jsem ho mást. Holt síla by měla být v Newtonech jk vyžaduje soustava SI.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.