Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet rychlosti maglevu táhnutím člověkem

Od: kocourek odpovědí: 15 změna:
Vypočítejte, jakou rychlost vlaku ( maglevu ) udělíme, budeme-li na vlak ( maglev ) působit konstantní silou 400 N po dobu (a) 1 min, (b) 1 hod? V řešení nezapomeňte uvést všechny potřebné výpočty!

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

1x
Potrebujes neco malo k rovnomerne zrychlenemu pohybu. A maglev proto, abys nemusel pocitat s valivym odporem

hodnocení

0x

Nevypočítáme. Tohle je poradna, ne "udělej za mě" ;)

figurek*
hodnocení

0x

najdi si na netu kolik váží maglev a pak zkus použít dva základní vzorečky. Máš je v knížce a jestli nejsi ignorant nebo ignorantka, tak je máš i v sešitě.

První je tady tento : F=m*a

kocourek
hodnocení

Myslím, že je to takhle:
F = m × a
400 = 200 000 × a
a = 0,002
v = a × t
va = 0,002 × 300
va = 0,6 m/s
vb = 0,002 × 18 000
vb = 36 m/s
pejsek2

Jste nákej chytrej kocourku achatinafulica

kocourek
hodnocení

Dobrý den, jenom jsem to chtěl zkontrolovat a zezačátku se mi to nechtělo psát.

Co je to, ve vztahu pro rychlost, těch 300 v případě a, respektive 1800 v případě b?

A co je těch 200000 (uvést jednotkú)?

paw*
Taktez jsem napjaty. Ale ze by maglev vazil 200 tun nebo ze by bylo natolik otevrene zadani s hledanim v encyklopediich, to se mi nejak nezda.
kocourek
hodnocení

No dobrý, a co s tím? To je jiný příklad, s jinými parametry, Tam sice máte nějakou hodnotu 300, ale to odpovídá pěti minutám, ve vačem zadání máte jednu minutu, a to je, opravte mne, jestli se mýlím, 60 vteřin.š

A ten dotaz na jednotky u čísla 200000 jste stejně nezodpověděl, mně šlo o to, zda máte v souladu jednotky. Ve vašm odkaze je přímo v zadání napsáno, že vlak váží 200 tun, ale vaše zadání je jiné. Chtěl jste si to zkontrolovat, nuýe ezplicitně:

1. v převodu času na vteřiny máte chybu.

2. Hmotnost vlaku v zadání nemáte, pokud jste si ji doplnil sám, měl byste napsat, v jakých jednotkách. Takže jsem na to upozornil. To abyste si jednotky zkontroloval, třeba v tom chybu nemáte, ale ...

pani*
hodnocení

Dobrý den, je tohle vůbec ještě poradna poraďte, když tomu malému broučkovi nepomůžete a neukážete vaše řešení se všemi slovními komentáři a všemi správnými vzorečky? Já už jsem stará bába co neumí nic.
kocourek
hodnocení

Dobře odpovím vám, že jsem si domyslel, že Maglev má 200 t a Kartaginec pomůžete mi to vyřešit i s postupem ( abych to pochopil )
figurek*

No já na tuto poradnu chodím hlavně proto, že se tady dozvídám zajímavé věci o pohnutkách člověčího chování. Není špatné rozumět lidské povaze. Co vy na to, paní Kocourková? :)

O to mi šlo, že ten ůdaj požítáte v kilogramech. Jestli skutečně má dvěstě tun, to nevím, šlo mi o to, jestli správně používáte jednotky. Jinak váš výpočet je principiálně dobře, ale chybu máte v převodu minut na vteřiny, Mimochodem v tom vašem odkaze je hodně upozornění, že není brán do úvahy odpor, tedy konkrétně tření, ale pokud mluvíme o magnetické levitaci, tato výtka padá. Takže, projdu-li váš výpočet, tak ne, že bych předtím nechtěl poradit, upozornoval jsem na chybu, a jelikož jste to nejspíč nedostateřně reflektoval, rozvedu to.Váš výpočet (oznčísluji jeho řádky adoufám, že mi to automatický požírač odstavců nezmrví):1)... F = m × a2)... 400 = 200 000 × a3)...a = 0,0024)...v = a × t5)...va = 0,002 × 3006)...va = 0,6 m/s7)...vb = 0,002 × 18 0008)...vb = 36 m/sBod 1 je pohybový zákon, tedy výchozí vzoreček, a v něm F je síla, m je hmotnost a písmeno a značí zrychlení. Při výpočtu je třeba, aby tyto veličiny byly vyjídřeny v odpovídajících jednotkách, a jelikož dle zadání máre sílu v newtonech a 1 N, ≡ 1 kg·m/s², jsou příslušné jednotky: hmotnost v kilogramech, délka v metrech, čas (kteý je tam skryt ve srychlení, vlastně stejně jako délka) v sekundách (a zrychlení v tedy v·m/s²). To lze akceptovat jeko implicitné důsledek zadání, ale měli bychom to vědět a případně umět vysvětlit.Bod 2 je numerické dosazení do obecného zákona z bodu 1. Zrychlení a zůstává neznámé a je třeba ho vypočítat. Dosadil jste sem za hmotnost číslo 200000, které jakoby "spadlo z nebe". Nicméně bez znalosti hmotnosti byste se nepohnul dál, respektive nedobracoval jste se ke konkrénímu číselnému výsledku, ale jen k závislosti rychlosti ne hmotnosti (což by ovšem také byla jistá odpověď na zadanou otázku). Ale právě proto, ýe odnikud ze zadání toto číslo neplyne, ptal jsem se, v jakých jednotkách ho berete; kvůli matematické (a fyzikální) správnosti výpočtu musí být v kilogramech, což, jak jste uvedl, tak berete. V dalším postupu tedy vycházejmě z předpokladu, že ttěšch dvěstě tun je ona hmotnost, a počítejme s tím. Pak je krok 2 v pořádku a můžeme hodnotít další postup.Bod 4 je opět obecný vzoreček pro rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb, při podrobnějším rozepisování bychom asi měli doplnitv = at, kde v je rychlost v čase t (za předpokladu, že počáteční rychlost pro t = 0 je nulová)nicméně vzhledem k běžným usancím lze i tuto stručnou formu akceptovat (pokud jsme schopni na dotaz eventuálního rýpala podrobnosti doplnit).Následné body jsou prostě výpočet, samotná výpočet netřeba komentovat, ale hned na začátku je třeba říci, co je to zač ta čísla 300 a 0800. Chtělo by to vložit větu "pro t = 1[min] = 60[sec] (případ (a)) je výsledná rychlost va = a*t = 60a" a analogicky pro vb, a následně výpočet zopakovat Váš výpočet, ale se správnými hodnotami.

A samozřejmě mi to "kvaziinteligentí editor zmrvil. Zkusám to sem dát jinek.

O to mi člo, že ten ůdaj požítáte v kilogramech. Jestli skutečně má dvěstě tun, to nevím, šlo mi o to, jestli správně používáte jednotky. Jinak váš výpočet je principiálně dobře, ale chybu máte v převodu minut na vteřiny, Mimochodem v tom vašem odkaze je hodně upozornění, že není brán do úvahy odpor, tedy konkrétně tření, ale pokud mluvíme o magnetické levitaci, tato výtka padá. Takže, projdu-li váš výpočet, tak ne, že bych předtím nechtěl poradit, upozornoval jsem na chybu, a jelikož jste to nejspíč nedostateřně reflektoval, rozvedu to.

Váš výpočet (oznčísluji jeho řádky adoufám, že mi to automatický požírač odstavců nezmrví):

1)... F = m × a

2)... 400 = 200 000 × a

3)...a = 0,002

4)...v = a * t

5)...va = 0,002 × 300

6)...va = 0,6 m/s

7)...vb = 0,002 × 18 000

8)...vb = 36 m/s

Bod 1 je pohybový zákon, tedy výchozí vzoreček, a v něm F je síla, m je hmotnost a písmeno a značí zrychlení. Při výpočtu je třeba, aby tyto veličiny byly vyjídřeny v odpovídajících jednotkách, a jelikož dle zadání máre sílu v newtonech a 1 N, ≡ 1 kg·m/s², jsou příslušné jednotky: hmotnost v kilogramech, délka v metrech, čas (kteý je tam skryt ve srychlení, vlastně stejně jako délka) v sekundách (a zrychlení v tedy v·m/s²). To lze akceptovat jeko implicitné důsledek zadání, ale měli bychom to vědět a případně umět vysvětlit.

Bod 2 je numerické dosazení do obecného zákona z bodu 1. Zrychlení a zůstává neznámé a je třeba ho vypočítat. Dosadil jste sem za hmotnost číslo 200000, které jakoby "spadlo z nebe". Nicméně bez znalosti hmotnosti byste se nepohnul dál, respektive nedobracoval jste se ke konkrénímu číselnému výsledku, ale jen k závislosti rychlosti ne hmotnosti (což by ovšem také byla jistá odpověď na zadanou otázku). Ale právě proto, ýe odnikud ze zadání toto číslo neplyne, ptal jsem se, v jakých jednotkách ho berete; kvůli matematické (a fyzikální) správnosti výpočtu musí být v kilogramech, což, jak jste uvedl, tak berete. V dalším postupu tedy vycházejmě z předpokladu, že ttěšch dvěstě tun je ona hmotnost, a počítejme s tím. Pak je krok 2 v pořádku a můžeme hodnotít další postup.

Bod 4 je opět obecný vzoreček pro rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb, při podrobnějším rozepisování bychom asi měli doplnit

v = at, kde v je rychlost v čase t (za předpokladu, že počáteční rychlost pro t = 0 je nulová)

nicméně vzhledem k běžným usancím lze i tuto stručnou formu akceptovat (pokud jsme schopni na dotaz eventuálního rýpala podrobnosti doplnit).

Následné body jsou prostě výpočet, samotná výpočet netřeba komentovat, ale hned na začátku je třeba říci, co je to zač ta čísla 300 a 0800. Chtělo by to vložit větu "pro t = 1[min] = 60[sec] (případ (a)) je výsledná rychlost va = a*t = 60a" a analogicky pro vb, a následně výpočet zopakovat Váš výpočet, ale se správnými hodnotami.

doplněno 01.08.16 12:27:

Ještě snad doplním, že bez znalosti m lze spočítat pouze obecně závislost v na m.. Jestliže označím va, vb (správně vypočtené) rychlosti pro dvěstě tun a v(m)a, v(m)b odpovídající rychlosti pro obecné m, budou ty vztahy takovéto:

... v(m)a = va*m/200000, v(m)b = vb*m/200000

doplněno 01.08.16 23:31: Pardon, ten doplněk jsem napsal bez rozmyslu a je samozřejmě špatne, Přišel byste na to, kdybysve to obecné zadání propočítal s obecným m stejně, jako se prováděl výpočet se dvěma tunami,(schválně to zkuste, z cvičných důvodů), ale i bez toho je jasné, že rychlost nebude přímo, ale nepřímu úměrná hmotnosti vlaku; samozřejmě, že těžší vlak je obtížnější roztlačit. Takže správné vzorce jsou... v(m)a = va*200000/m, v(m)b = vb*200000/m

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]