Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou nějaké zákony,vyhlášky nebo pravidla týkající se povinnosti zveřejňování průběhu ohledně výše čerpání příspěvků rodičů na kulturu (příspěvky na divadelní přestavení, akce školy) v mateřské škole. Jde o to,že za dva roky mateřská škola vybrala nemalé finanční prostředky na tyto akce od rodičů, nicméně nepředložila rodičům žádný přehled čerpání vybraných prostředků na divadelní přestavení a další akce, žádné příspěvky tudíž nebyly ani vráceny ani nijak oznámeno,na co byly nevyčerpané prostředky použity.Je někde uzákoněno,kdo by mě dělat dohled nad těmito prostředky (pokladníkem)?
Dobrý den, neuvádíte, proč Vás to zajímá, resp. zřejmě se cítíte poškozena. Řekl bych, že zřizovatel školky má za povinnost zajímat se o její hospodaření a vést účetnictví - a tam to bude (mělo by být) uvedeno. Ovšem, účetnictví není (tuším) běžně veřejné a k ukazování komukoliv. Takže, obraťte se na zřizovatele školky (pokud neuspějete se stížností či žádostí u ředitelky nebo ředitele školky). Zdravím!
Kdysi jsme ve školkách vybírali peníze na každou akci zvlášť. Ve stole jsme mívali někok krabiček a v nich seznam s vyběrem peněz, které jsme ihned po akci vyúčtovali, vraceli, dovybírali. Mí vnukové platili několikrát za rok, snad 2x. Ale jak to bylo s vyúčtováním, to vlastně nevím. Vyúčtovat, dohledat, kdo chyběl, to bude nejspíše nemožné. Ale takový souhrn akcí a cen za ně, by měl být na nástěnce. To zase ano. Zeptejte se učitelek. A až pak ředitelky, jak se z toho fondu čerpalo a na co byl použit zbytek peněz. Nemyslím si, že by nějaká kantorka měla vedlejší příjem, ale i já bych chtěla vědět. .
Ono to asi bude dost problematické, pokud se vybere suma a z té se pak platí. Doklad na jdnotlivá divadla a akce se nejspíš vypisuje na celou třídu, možná školu, takže přehled, co zrovna vaše dítě platilo a kdy bylo nemocné, by asi šlo nějak vypočítat podle nepřítomnosti vašeho dítěte daný den ve škole. Ale to by asi musela být tak šílená práce zo dohledat, že si to neumím představit.Ale možná to učitelky vedou u každého dítěte. Co se ale s přebývajícími penězi děje, pokud se nevracejí, netuším. Asi se to nějak vyprůměruje nebo za to hromadně dětem koupí nějaké sladkosti.
Ze dvou skolek mam zkusenost, ze takto vybrane penize byly do koruny vyuctovane na kazde dite. V sesitu nebo tabulce byla napsana vybrana castka od kazdeho na zacatku nebo v prubehu roku. Pak se vzdy konkretni castka strhla za danou kulturni akci nebo byla napsano za co a kdy se na kazde dite utratila. A samozdrejme kazdy vedel, ze jeho dite bylo v dany den ve skolce a akce se zucatnilo. Sesit/tabulka byla volne pristupna ve tride kazdemu pro kontrolu. Tohle je myslim povinnost a slusnost, kdyz dam nekomu penize, chci vedet za co a jak se utratily. Zbyle penize se kazdemu na konci roku bud vratily nebo je rodice mohli nechat skolce na nakup hracek.
Myslim, ze takto vybrane penize nijak neprosly zadnym ucentnictvym skoly, protoze to byly v podstate penize daneho ditete, ktere byly jen uschovany ve skolce a pak si z nich kazde dite v podstate platilo samo.
Jestli vybrane penize skolka vybere pro svoji potrebu a "mimochodem" se z nich plati kulturni akce pro deti, tak by mely projit ucetnicvim skolky. Pak by mel byt automaticky vydavan doklad o placeni.
Jen postřeh z letošního Dne dětí. Pomáhala jsem zařizovat autobusy + divadelní představení pro 50 dětí a to jen pro ty, jenž rodiče odsouhlasili účast. Podařilo se mi uškemrat dost velkou slevu, ne ale na dítě, ale jako celek. Nejelo 9 dětí, ale dohodnutá částka se zaplatit musela. Tudíž nelze vracet peníze za neúčast dítěte.
U nás ve školce se to řešilo tak, že se vybral v každé třídě zástupce rodičů a ten dostával dvakrát ročně přehled k nahlédnutí. Věřím, že kdykoliv by si ho kdokoliv jiný mohl vyžádat u hospodářky. Každopádně systém ročního příspěvku se mi nelíbí a školku pro druhé dítě budu řešit i s ohledem na toto - raději bych takovou, kde se platí každáá akce zvlášť. Jednou jsem četla, že školka tyhle peníze nemůže nijak vymáhat, pokud rodiče nezaplatí. Nesmí při tom omezovat dítě, které zaplaceno nemá. Co je na tom pravdy, nevím. Zkuste pročíst školský zákon, jestli tam o tom něco bude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.