Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
mohu poprosit o výpočet zlomků s postupem?
moc děkuji
Ivo, to myslíš vážně? Máme ti spočítat úkol? Neblázni! Vypočítej sama a dej ke kontrole!
Bene?! Proč?!
já už vyšla ze školy před x lety. nevím, jak si mám poradit s "dvojitým" zlomkem?
vypočítala jsem první dva zlomky -48/21 to celé lomeno -19/21. jak s tím pak dále naložit, aby to bylo správné?
zlomky člověk běžně ve svém životě nepotřebuje a ja si opravdu nepamatuji postup jak dále. děkuji a omlouvám se
Dobrý den, viz odkazy je nějaká inspirace, jak na to. Zdravím!
ivaa - nejsem zrovna matematický génius, tak se té kontroly nezúčastním. Snad @babkazov.
babkazov - měl jsem z Vašeho příspěvku dojem, že jste ho napsala z důvodu, aby tazatelka příklad vypočítala a dala ke kontrole. Tedy, že tu požadovanou kontrolu budete dělat Vy.
Nejsem žádný matematik, ale první příklad by měl vypadat takto (doufám, že tam nemám chybu) -
Druhý už si jistě dokážete spočítat sama.
Dvojitý zlomek se řeší úplně stejně jako ty jednoduché - nejdřív řešíme horní a dolní část, dokud v obou není pouze jeden zlomek, poté teprve rušíme ústřední zlomkovou čáru a zlomky mezi sebou vydělíme (= vynásobíme je tak, že první zlomek zachováme a ve druhém přehodíme čitatele a jmenovatele).
Ještě jsem to dopočítala, i když správný výsledek už je stejně známý.
ildika. Chybí Ti tam -3. Podívej se do zadání. Takže správný výsledek celého příkladu je -9/19
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.