Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jestli byste si věděli rady s dvěma příklady z matematiky, které nezvládám vyřešit.
1. 2cos(2x)= √3 kolik řešení má rovnice v intervalu <0,π> když si nakreslím graf, vycházejí mi dvě řešení, což je správně, ale když vypočítám rovnici (substituce, upravení...) tak dostávám π/12 + kπ... při dosažení za k lze dosadit 0. 1 už ale nejde, protože pak vychází 13π/12, což nepatří do intervalu <0,π>.
2. Jak byste řešili logaritmickou nerovnici s absolutní hodnotou log(při základu 1/3)(|x^2-7|-1)>2 zkoušel jsem si dát substituci za x^2-7=a, bohužel jsem se k výsledku (-∞,√8) U (√8,∞ ) nedopracoval.
Předem Vám děkuji za pomoc.
1. musíš vědět, že cos není prostá (i v omezení na 1 periodu) a tedy arccos(y)= má víc řešení, konkrétn, když cos je sudý, taky=cos(x)=cos(-x), pro dané y=√3 je x= 15° a -15°, periodicita ovšem 180° (je tam 2x totiž, ), tudiž první druhé řešení najdeš jen úpravou 2. kořenu, což je -15°+180°
2. logaritmu se zbavíš inverzní funkcní exponenciely ((základ není e, ale 1/3), je potřeba myslet na definiční obor, a pak ho omezit z řešení, dál obyč úpravami.
, pozor logaritmus se základem <1 se chová jinak, asi bude klesající a tím pádem dojde k změně nerovnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.