Nejste přihlášen/a.
Ahoj, opět vás chci požádat o pomoc
.. Už jsem nějaké roky ze školy a vůbec si nemůžu vzpomenout :D.
Rozměr nádrže 5m, 4m, 2,5m
Kolik vody se vejde do nádrže?
Kolik balení barvy je třeba zakoupit na nátěr, jestli-že jedním balením se natře 6 kubíků?
Moc prosím o přesné výpočty a postupně. ![]()
![]()
Předem moc Děkuji ![]()
Co se týká obsahu, tak podle vzorce a x b x c, vyjde to v m3 (kubíky). Když vydělíte 1000, máte to v litrech.
Druhá část otázky je lehce zmatená. Už se vám někdy povedlo natřít krychlový metr vody
? Pokud nechcete natírat obsah nádrže, ale její stěny (plochu) tak záleží taky na tom, jestli bude nátěr zvenku i zevnitř, jestli má nádrž "strop"... Výsledek bude v m2.
Budete natírat kubíky nebo m2? Povrch = 1 strana +2 +3 +4 + dno. Obsah čtverce snad dáte.
Jak se natírají kubíky nemám tušení.
Obsah je tedy 5x4x2,5
Kubíky...
Na tu 2 otázku nemůžu přijít.. Bude to tak že obsah nádrže je 50 mterů krychlových (kubíků) a mám od toho oddělit 6 (kubíků)? A mám vypočet balení barev? ![]()
Dobrý den, chodil jste vůbec do té školy (alespoň občas)? Víte, že je rozdíl v pojmu m3 a m2? A víte, že nátěr se většinou dělá dvakrát, resp. může být i základovka? Já si myslím, že pokud budete natírat, tak Vás objem nemusí ani zajímat. Zdravím!
P.S. Zeptejte se v "drogerce" na kubickou barvu na nádrže
.
Pokud je to slovní úloha, tak je v jejím zadání chyba - má tam být 6 m2 a ne 6 kubíků.
Výpočet objemu je již uveden v prvním příspěvku a jak spočítat povrch je uvedeno zase dále. Ovšem, z technického hlediska je to obtížnější, resp. jak jsem psal, tak nevíme, kolik bude třeba nátěrů a zda se bude natírat nádrž pouze uvnitř nebo i zvenku. Takže, počet plechovek barvy je složité určit (nehledě na to, že barva může být v kilovce nebo jen 0,7 kg či 5 kg).
doplněno 02.06.16 16:11:No, když uvážíme, že kubík je 1 m3, tak je to krychle o straně 1 m a její povrch je 6 m2.
Ovšem, když poskládáte kubíky vedle sebe či nad sebe, tak se stěny i dotýkají a tam by se nenatíralo (o tyto stěny by bylo méně). Chtělo by to znát přesný tvar té nádrže a v ní umístění kubíků. Jenže, to už je asi jednodušší vypočítat ten povrch stěn - pokud jsem se nespletl, tak povrch kvádru (nádrže) je 85 m2 a kubík má povrch 6 m2. Ovšem, jestli bude pouhé dělení považováno za správný výsledek, tak to fakt nevím.
Jen se chci zeptat.. Je-li obsah nádrže 50 m3... Mohu výpočet na ty barvy udělat takto: 50:6=8,33...?
Nebo tam mám ještě něco vypočítat abych zjistila počet balení?
Potřebuješ vypočítat povrch (ať už vnitřní nebo vnější - tam už v kilogramech barvy velký rozdíl není):
S = 2* (ab+ac+bc)
Povrch = 2krát(5krát4 + 5krát2,5 + 4krát2,5)
a = 5 / b = 4 / c = 2,5
KALKULAČKU A SNAŽ SE ...![]()
nějak se mi to nezdá, pro výpočet kubíků, potřebujete znát tři hodnoty a vy znáte pouze dvě. abych to nějak popsal. natření kubíků desek a kubíků trámů je rozdíl.
Honzamalatny - Jaký další údaj byste potřeboval
? Nevím, jak Vám, ale mně tyhle 3 rozměry pro výpočet plochy kvádru docela stačí. Ať už s brýlemi, či bez nich. Ale už jsem ze školy taky pár desetiletí, možná, že se to dneska počítá jinak
.
Ben - podle toho zadání počet plechovek samozřejmě spočítat neumím. Ještě se ale nad tím zamyslím, jestli v tom není nějaký chyták
(v případě, že je příklad zadán skutečně takhle). Můj poslední příspěvek byl údiv nad nemožností výpočtu plochy kvádru, když znám všechny 3 jeho rozměry. Já u kvádru žádný další rozměr neznám. Ale jak píšu - kdo ví, dneska je jiná doba
.
Sebod - Tady nejde o bazén. Jste si jistá, že ta nádrž nemá taky "strop"? ![]()
Takže: plocha, která je potřeba natřít je 65 m2 ( dvě stěny mají rozměr 5m x 2,5 metru. dvě stěny mají rozměr 4m x 2,5m. dno má rozměr 5m x 4 metry). Na plechovce je napsána vydatnost 6 m2 (nikoliv 6m3 - to by byla blbost). Takže jednu plechovku máme na 6m2 a na 65m2 potřebujeme kolik plechovek? Ano, Anežko, správně - skoro 11 plechovek. Sedni si, máš za jedna.
Učivo třetí třídy základní školy
. Dokonce občas to tam mají děti i s takovým chytákem jako je vydatnost v m3.
A jestli to je nádrž i s horním víkem, tak přibyde ještě jednou 5m x 4m to máme 20m2 a na to potřebujeme necelé 4 plechovky
Dobrý den, tak se ještě vrátím. Jak víte, jak je ta nádrž umístěna, resp. zda na výšku či na šířku? Co jsou stěny a co dno? Je to nádrž bez horního "víka" (např. bazén) nebo nádrž na nějakou tekutinu (např. zásobník) a má i "víko"? Lze to takto přesně z tak stručného zadání určit? Zdravím!
doplněno 03.06.16 18:24:Tady se zřejmě ukazuje rozdíl v myšlení komplikovanějším a myšlením jednodušším. Někdo pozná z prostého zadání i to, co tam vůbec není upřesněno a jiný se více zamyslí - a všichni si zde tak nějak spekulujeme dle toho, jak si tu nádrž představujeme (a balení barvy). Je to úloha podobná té, jak z místa A vyjede vlak, jede průměrnou rychlostí 100 km/h a do místa B přijede za tři hodiny - jak se jmenuje strojvedoucí onoho vlaku?
.
honzmalatny - tak, to jste borec. Já už to počítám na superpočítači třetí den a zatím mám je dílčí výsledek, že je to Pepa
.
Ještě mě napadlo, jestli tu nádrž nemá natírat šest Kubíků nebo jedním balením se natře šest Kubíků a o nádrž vůbec nejde.
Magdon, no, nevím, nevím, jestli omluvu příjmu
. Já jsem v první chvíli myslela, že je to bazén na koupání
. No, třeba pro žirafy, díky těm 2,5 metrů
To jsem napsal nahoře - opravdu ty brýle ![]()
Víš ty co,kbyby to byla krychle ,tak budeš počítat 6x( axa ),nebo nemám pravdu?
Protože je to kvádr ,tak musíš použít vzorec co jsem napsal nahoře.Neboli spočítáš jednotlivé rozdílné plochy a vynásobíš dvěma.
Hmm a to je mi 60 let.![]()
Dobrý den, je fajn, že jste spočítal tu plochu. Myslím, že jsem to už dříve udělal i já a došel k výsledku 85 m2. Tak, nyní ještě doplňte, jak to správně "narazit" na ty kubíky (viz zadání úlohy) a správný počet plechovek barvy. A až potom se "bijte v prsa"
.
Zdravím!
P.S. Nic ve zlém, jen bych rád viděl správné řešení celé úlohy.
doplněno 03.06.16 17:38:magdon - a kolik je třeba těch plechovek barvy?
doplněno 03.06.16 17:51:fran56ris - možná myslíte ten můj rozsáhlý příspěvek výše. Ano, tam jsem to pojal z hlediska technického, ale ukázalo se, že je to úloha matematická (teoretická) a není uveden obsah balení barvy či její druh. Takže, jde o výpočet, ne praktické řešení v reálu. No, já už s touto "kravinou" končím - zadání úlohy je hloupost (to natírání kubíků).
Povrch je vypočítán, ale počet plechovek nelze přesně určit (dle mého názoru). Ostatně, ani Vám to moc nejde
.
To už opravdu přeháníš.
Každý ví,že na plechovce s barvou je odhad kolik metrů čtverečních se z jedním balením přibližně natře.
Pokud bys sis opravdu přečetl všechny odpovědi,tak tam také najdeš,že ji tam na chybu v kubících barvy jeden upozorňuje.
Ale můžeš to spočítat mudrlante ![]()
Ach jo.
v zadání bylo napsáno, kolik plechovek je třeba k natření, když je vydatnost 6 kubíků z plechovky. Jen jsem tím chtěl říci, že k tomu, abych mohl vypočíst kolik plechovek je třeba k nátěru, potřebuji znát tři hodnoty. Znám vždy šířku a délku stěny, ale neznám sílu( nátěru). Já jsem sice mladší a do 60 let mi jich ještě dost zbývá, ale nedokážu přepočítat metry čtvereční na krychlové. To je z mé strany vše.
K čemu potřebujete znát sílu nátěru? Když se mluví o natřené nádrži, předpokládám, že je natřená dostatečně, takovým počtem vrstev a tak silným nátěrem, aby to stačilo. A na tenhle finální, dostatečný nátěr je potřeba určitý počet plechovek. Jak silná bude vrstva mě opravdu zajímat nemusí.
Zřejme jste použil lidový název "kubík" vy, v zadání asi bylo psané, že jedno balení nátěrové hmoty vystačí na ...x metrů čtverečných, což nejsou kubíky /protože kubík je lidové pojmenování kubického něčeho - ve zdravotnictví máte injekci 5 kubíků, tedy 5 mm, nebo na chatě máte žumpu 5 kubíků, tedy kubických = krychlových metrů). Ostatně vám už vysvětlili předchozí rádci a jen tak lehce doplňuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.