Nejste přihlášen/a.
Ahoj, opět vás chci požádat o pomoc .. Už jsem nějaké roky ze školy a vůbec si nemůžu vzpomenout :D.
Rozměr nádrže 5m, 4m, 2,5m
Kolik vody se vejde do nádrže?
Kolik balení barvy je třeba zakoupit na nátěr, jestli-že jedním balením se natře 6 kubíků?
Moc prosím o přesné výpočty a postupně.
Předem moc Děkuji
Co se týká obsahu, tak podle vzorce a x b x c, vyjde to v m3 (kubíky). Když vydělíte 1000, máte to v litrech.
Druhá část otázky je lehce zmatená. Už se vám někdy povedlo natřít krychlový metr vody ? Pokud nechcete natírat obsah nádrže, ale její stěny (plochu) tak záleží taky na tom, jestli bude nátěr zvenku i zevnitř, jestli má nádrž "strop"... Výsledek bude v m2.
Budete natírat kubíky nebo m2? Povrch = 1 strana +2 +3 +4 + dno. Obsah čtverce snad dáte.
Jak se natírají kubíky nemám tušení.
Obsah je tedy 5x4x2,5
Kubíky...
Na tu 2 otázku nemůžu přijít.. Bude to tak že obsah nádrže je 50 mterů krychlových (kubíků) a mám od toho oddělit 6 (kubíků)? A mám vypočet balení barev?
Dobrý den, chodil jste vůbec do té školy (alespoň občas)? Víte, že je rozdíl v pojmu m3 a m2? A víte, že nátěr se většinou dělá dvakrát, resp. může být i základovka? Já si myslím, že pokud budete natírat, tak Vás objem nemusí ani zajímat. Zdravím!
P.S. Zeptejte se v "drogerce" na kubickou barvu na nádrže .
Pokud je to slovní úloha, tak je v jejím zadání chyba - má tam být 6 m2 a ne 6 kubíků.
Výpočet objemu je již uveden v prvním příspěvku a jak spočítat povrch je uvedeno zase dále. Ovšem, z technického hlediska je to obtížnější, resp. jak jsem psal, tak nevíme, kolik bude třeba nátěrů a zda se bude natírat nádrž pouze uvnitř nebo i zvenku. Takže, počet plechovek barvy je složité určit (nehledě na to, že barva může být v kilovce nebo jen 0,7 kg či 5 kg).
doplněno 02.06.16 16:11:No, když uvážíme, že kubík je 1 m3, tak je to krychle o straně 1 m a její povrch je 6 m2.
Ovšem, když poskládáte kubíky vedle sebe či nad sebe, tak se stěny i dotýkají a tam by se nenatíralo (o tyto stěny by bylo méně). Chtělo by to znát přesný tvar té nádrže a v ní umístění kubíků. Jenže, to už je asi jednodušší vypočítat ten povrch stěn - pokud jsem se nespletl, tak povrch kvádru (nádrže) je 85 m2 a kubík má povrch 6 m2. Ovšem, jestli bude pouhé dělení považováno za správný výsledek, tak to fakt nevím.
Jen se chci zeptat.. Je-li obsah nádrže 50 m3... Mohu výpočet na ty barvy udělat takto: 50:6=8,33...?
Nebo tam mám ještě něco vypočítat abych zjistila počet balení?
Potřebuješ vypočítat povrch (ať už vnitřní nebo vnější - tam už v kilogramech barvy velký rozdíl není):
S = 2* (ab+ac+bc)
Povrch = 2krát(5krát4 + 5krát2,5 + 4krát2,5)
a = 5 / b = 4 / c = 2,5
KALKULAČKU A SNAŽ SE ...
nějak se mi to nezdá, pro výpočet kubíků, potřebujete znát tři hodnoty a vy znáte pouze dvě. abych to nějak popsal. natření kubíků desek a kubíků trámů je rozdíl.
Honzamalatny - Jaký další údaj byste potřeboval ? Nevím, jak Vám, ale mně tyhle 3 rozměry pro výpočet plochy kvádru docela stačí. Ať už s brýlemi, či bez nich. Ale už jsem ze školy taky pár desetiletí, možná, že se to dneska počítá jinak
.
Ben - podle toho zadání počet plechovek samozřejmě spočítat neumím. Ještě se ale nad tím zamyslím, jestli v tom není nějaký chyták (v případě, že je příklad zadán skutečně takhle). Můj poslední příspěvek byl údiv nad nemožností výpočtu plochy kvádru, když znám všechny 3 jeho rozměry. Já u kvádru žádný další rozměr neznám. Ale jak píšu - kdo ví, dneska je jiná doba
.
Sebod - Tady nejde o bazén. Jste si jistá, že ta nádrž nemá taky "strop"?
Takže: plocha, která je potřeba natřít je 65 m2 ( dvě stěny mají rozměr 5m x 2,5 metru. dvě stěny mají rozměr 4m x 2,5m. dno má rozměr 5m x 4 metry). Na plechovce je napsána vydatnost 6 m2 (nikoliv 6m3 - to by byla blbost). Takže jednu plechovku máme na 6m2 a na 65m2 potřebujeme kolik plechovek? Ano, Anežko, správně - skoro 11 plechovek. Sedni si, máš za jedna. Učivo třetí třídy základní školy
. Dokonce občas to tam mají děti i s takovým chytákem jako je vydatnost v m3.
A jestli to je nádrž i s horním víkem, tak přibyde ještě jednou 5m x 4m to máme 20m2 a na to potřebujeme necelé 4 plechovky
Dobrý den, tak se ještě vrátím. Jak víte, jak je ta nádrž umístěna, resp. zda na výšku či na šířku? Co jsou stěny a co dno? Je to nádrž bez horního "víka" (např. bazén) nebo nádrž na nějakou tekutinu (např. zásobník) a má i "víko"? Lze to takto přesně z tak stručného zadání určit? Zdravím!
doplněno 03.06.16 18:24:Tady se zřejmě ukazuje rozdíl v myšlení komplikovanějším a myšlením jednodušším. Někdo pozná z prostého zadání i to, co tam vůbec není upřesněno a jiný se více zamyslí - a všichni si zde tak nějak spekulujeme dle toho, jak si tu nádrž představujeme (a balení barvy). Je to úloha podobná té, jak z místa A vyjede vlak, jede průměrnou rychlostí 100 km/h a do místa B přijede za tři hodiny - jak se jmenuje strojvedoucí onoho vlaku? .
honzmalatny - tak, to jste borec. Já už to počítám na superpočítači třetí den a zatím mám je dílčí výsledek, že je to Pepa .
Ještě mě napadlo, jestli tu nádrž nemá natírat šest Kubíků nebo jedním balením se natře šest Kubíků a o nádrž vůbec nejde.
Magdon, no, nevím, nevím, jestli omluvu příjmu . Já jsem v první chvíli myslela, že je to bazén na koupání
. No, třeba pro žirafy, díky těm 2,5 metrů
To jsem napsal nahoře - opravdu ty brýle
Víš ty co,kbyby to byla krychle ,tak budeš počítat 6x( axa ),nebo nemám pravdu?
Protože je to kvádr ,tak musíš použít vzorec co jsem napsal nahoře.Neboli spočítáš jednotlivé rozdílné plochy a vynásobíš dvěma.
Hmm a to je mi 60 let.
Dobrý den, je fajn, že jste spočítal tu plochu. Myslím, že jsem to už dříve udělal i já a došel k výsledku 85 m2. Tak, nyní ještě doplňte, jak to správně "narazit" na ty kubíky (viz zadání úlohy) a správný počet plechovek barvy. A až potom se "bijte v prsa" .
Zdravím!
P.S. Nic ve zlém, jen bych rád viděl správné řešení celé úlohy.
doplněno 03.06.16 17:38:magdon - a kolik je třeba těch plechovek barvy?
doplněno 03.06.16 17:51:fran56ris - možná myslíte ten můj rozsáhlý příspěvek výše. Ano, tam jsem to pojal z hlediska technického, ale ukázalo se, že je to úloha matematická (teoretická) a není uveden obsah balení barvy či její druh. Takže, jde o výpočet, ne praktické řešení v reálu. No, já už s touto "kravinou" končím - zadání úlohy je hloupost (to natírání kubíků).
Povrch je vypočítán, ale počet plechovek nelze přesně určit (dle mého názoru). Ostatně, ani Vám to moc nejde .
To už opravdu přeháníš.
Každý ví,že na plechovce s barvou je odhad kolik metrů čtverečních se z jedním balením přibližně natře.
Pokud bys sis opravdu přečetl všechny odpovědi,tak tam také najdeš,že ji tam na chybu v kubících barvy jeden upozorňuje.
Ale můžeš to spočítat mudrlante
Ach jo.
v zadání bylo napsáno, kolik plechovek je třeba k natření, když je vydatnost 6 kubíků z plechovky. Jen jsem tím chtěl říci, že k tomu, abych mohl vypočíst kolik plechovek je třeba k nátěru, potřebuji znát tři hodnoty. Znám vždy šířku a délku stěny, ale neznám sílu( nátěru). Já jsem sice mladší a do 60 let mi jich ještě dost zbývá, ale nedokážu přepočítat metry čtvereční na krychlové. To je z mé strany vše.
K čemu potřebujete znát sílu nátěru? Když se mluví o natřené nádrži, předpokládám, že je natřená dostatečně, takovým počtem vrstev a tak silným nátěrem, aby to stačilo. A na tenhle finální, dostatečný nátěr je potřeba určitý počet plechovek. Jak silná bude vrstva mě opravdu zajímat nemusí.
Zřejme jste použil lidový název "kubík" vy, v zadání asi bylo psané, že jedno balení nátěrové hmoty vystačí na ...x metrů čtverečných, což nejsou kubíky /protože kubík je lidové pojmenování kubického něčeho - ve zdravotnictví máte injekci 5 kubíků, tedy 5 mm, nebo na chatě máte žumpu 5 kubíků, tedy kubických = krychlových metrů). Ostatně vám už vysvětlili předchozí rádci a jen tak lehce doplňuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.