Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Školní výlet

Od: cisa odpovědí: 41 změna:

Na začátku roku jsem přispěla na školní výlety apod. stejnou částku , jako ostatní rodiče.

Syn je teď ve 2 třídě a učitelka mi oznámila , že syn za nevhodné chování a zlobení na školní výlet nepojede . Že bude doma a psát nějaké listy. Je sice živější i zlobivější , ale né nějaký extrém. V 1 třídě ho učila jiná paní učitelka a ta si nikdy nestěžovala , tato dost často . Musím si tedy zajistit hlídání , aby nebyl ten den doma do 3 hodin sám. Docela mě to mrzí.Mám to nějak řešit?

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

5x

Tak minimálně - ať vám škola vrátí peníze za výlet, co jste už předem zaplatila. Nejste jejich sponzorka. Jako trest se mi to zdá nepřiměřené... Asi bych se ozvala, co tak strašného ve škole syn provádí, že nikam nesmí jet. Lozí po zdi, mlátí paní učitelku?

To není trest. Učitelka jen nemůže nést na školním výletě odpovědnost za dítě, které neposlechne. Je to riziková akce (lezení po kamenech v lese, pohyb ve skupině na neznámém místě, dobrodružnější aktivity...) a za dítě, které neposlechne, zlobí, za každou cenu vyvádí hlouposti, přece nemůžu nést zodpovědnost. Vy byste slíbila rodičům, že jim vrátíte domů v pořádku dítě, které zlobí a neposlechne, u kterého nevíte, co kdy čekat? Já ne...

martinaa*

Přesně tak. Je to časovaná puma.

martinaa*
hodnocení

3x

Zdravím. Žádejte částku za výlet zpět a z této částky můžete financovat hlídání pro syna. Otec, babičky, tety nejsou?

A výrok živější, zlobivější... já se omlouvám za upřímnost, ale takový výrok pro učitele zpravidla znamená (pokud není diagnóza z PPP) problémové, těžko zvladatelné a rozmazlené dítě. Děti samy o sobě nejsou ani zlé, ani zlobivé, ve věku cca 7-8 let většinu tvoří výchova. Vidím vedle děti ze základní školy.. kde jsou rodiče v pohodě, mají "správnou" výchovu, požadavky, a hlavně rodinu vedou oni, jsou děti v pohodě. Kde se řev, zbytečné bití, hádání, ale také povolení takřka všeho, co si dítě zamane, a dítě, co řídí celou rodinu, tak je většinou problém, zrovna včera jsem podobné chování řešilala s jednou maminkou. Je příjemná, ale absolutně nedůsledná a "měkká", dítě ostatní boje, posmívá se, je agresivní, ulhané... a doma orá vláčí s celou rodinou.

Mě jako dítě ve školce na výlet taky nevzali, ale tehdy jsem byla obyčejný nevychovaný darebák. Mamka se styděla a šla docela do sebe.

doplněno 27.05.16 18:28:

Děti se chovají úplně jinak v třídním kolektivu a doma. Maminka ze včerejška se taky velice divila, malý je doma hodný, na sestřičku ani nesáhne... a ve školce kope do dětí a dává jim facky z rozběhu.

Vás překvapuje, že dítě, které neustále narušuje výuku a dělá blbosti, se učitelce nelíbí? Jistě ho nenechá doma jen kvůli slovnímu vyrušování v hodinách, tomu nevěřím. Rozjívené neposlušné dítě (moderní termín živé), co neposlechne, je na výletě horor. Buď na provazu metr od učitelky, nebo nechat doma.

cisa
hodnocení

Tak to si nemyslím .

. Mám už druhého syna , vychováván stejně a na staršího nikdy nebyla sebemenší stížnost.Zase takový , že by byl agresivní a ubližoval , tak to není . Jen mu spíš ujede sem tam nevhodné slovo , to slyší barzkde , nemusí to být doma . Nebo vyrušuje při výuce , protože je od mala živější , ale ne zase moc. A spíš se neudrží a co si myslí i ve škole řekne nahlas , to se učitelce samozřejmě nelíbí.Doma když je sám a má nějakou činnost , tak je klidný.

sebod*

cisa. Podle čeho hodnotíte svého syna? Podle toho, jak se chová doma, před Vámi? Hmmm, to může být hodný, ale v jiném prostředí může být úplně jiný. Upozorňovala Vás učitelka na jeho nevhodné chování během roku? Nebo prostě teď pár dní před výletem řekla Stop? Jestli ten zákaz přišel z čistajasna, tak bych chtěla od učitelky vysvětlení. Jestli ale bylo i během roku upozorňováno vícekrát na nevhodné chování, tak je potřeba se zamyslet, kde je chyba.

eivlis*

Taky mi prijde vhodne zjistovat u pani ucitelky jiz v prubehu roku jak se me dite chova ve tride atp., abych prave pripadne nemusela celit neprijemnemu prekvapeni v podobe zakazu na vylet atp... Je mi jasny, ze me dite se treba chova jinak doma a treba jinak ve skolce-), skole a proto se snazim o komunikaci s ucitelkama deti.. Snazim se vzdy ptat, abych vedela co ti moji tropi, netropi a dle toho jednat a nastesti mame skvele ucitelky obou deti, tak vim presne co se deje, nedeje a ony jsou zase rady za nasi komunikaci jak nam osobne rekly...-) Nastesti je vse ok a nic ti nasi "holomci" netropi..:)

hk

Zajímavé - vaše dítě nemá ve škole žádnou činnost? Jak si jinak vysvětlit, že píšete, že doma, když je sám a má nějakou činnost, je klidný. Víte, já bych takové díte ztřískal a ono by bylo od následujícího dne klidné i ve škole.

mirok
hodnocení

3x

Školní výlet je součástí vyučování. Vyučování je na ZŠ povinné. Pokud tedy váš syn nejede na výlet, tak musí jít normálně do školy a a na ten jeden den bude přidělen do jiné třídy, většinou do nejbližší možné, tedy jiná 2. třída, 1. třída, nebo 3. třída, v nejhorším do školní družiny. Ne že bude doma psát nějaké listy. Ty může psát jako náhradní program, ale ve škole. Nepamatuji si, že by někdo nejel na výlet a nešel do školy a rodiče pro něj museli shánět hlídání. Povinností učitelky není ho sebou vzít na výlet, když ho považuje za nezvladatelného, ale musí vám tedy sdělit, kam váš syn má v ten den do té školy jít, jestli do jiné třídy nebo do družiny. Samozřejmě požadujte vrátit zpět částku odpovídající ceně tohoto výletu.

martinaa*

Přečtete si reakci tazatelky výše, proč syn nemůže být v jiné třídě.

doplněno 27.05.16 22:23:

Nezlobte se, ale netušíte, o čem mluvíte. Až se dítěti nedejbože něco stane vinou toho, že záměrně neposlechne, problém bude mít učitelka. Když mají rodiče pořád nějaká práva, měla by je mít i protistrana. Nevěřím, že se nenajde jediný člověk na jednodenní hlídání.

doplněno 27.05.16 22:27:

Napsala jsem to špatně. Kterémukoli dítěti se kdykoli na výletě může něco stát, to mám sama ověřené. Bohužel u těžko zvladatelného neposlušného dítěte prudce stoupá šance na podobný průser. Učitel má 20-30 dalších dětí.

mirok

Fajn, tak pak není co řešit, když není ani družina ani jiná třída a nemůže mu škola zajistit jiný program v rámci školy, tak ho musí vzít sebou. Není možné ho v době vyučování hodit na krk rodičům.

doplněno 27.05.16 22:32:

Myslím, že někdo dané věci silně, ale silně nerozumí, ale já to nejsem. Nechci při pátku večer zabřehávat do bezpředmětných diskuzí, ale předmětem sporu není to, jestli mu může matka zajistit jednodenní hlídání, to jistě může, ale klíčové je to, že mu škola musí zajistit odpovídající náhradní program v rámci školy. Když toho paní učitelka není schopna, jelikož učí na vesnické malotřídce, tak musí počítat s tím, že nemůže vylučovat děti z výletu. A jestli jede celá škola, musí být všichni dohromady schopni uhlídat 17 dětí.

martinaa*

Ano, diskuze je zbytečná. Pokud jste nikdy nehlídal kolektiv 20-30 malých dětí v mš nebo 1. stupni zš, nemůžete ani tušit. Přeji pěkný večer.

cisa
hodnocení

Ale tady se jedná o 17 dětí a pojedou 3 učitelky.

A vůbec se nejedná o nezvladatelné dítě . To bych snad viděla a sama bych chtěla, ať je doma , než dělat problémy. Klidně bych byla pro , ať si mu dá i 2 z chování kdyby někomu ubližoval , byl agresivní , bil někoho , ničil věci . To jsou spíš stížnosti , že mluvil při vyučování , něco zalhal , 20ti leté družinářce místo dobrý den řekl ahoj apod.

A to možná nebude sám , co takový trest dostane . Vím ještě o jednom žákovi , co má podmínku.

pohanka*

To vypadá na ulehčování si práce pedagogického dozoru.

Ty ,,stížnosti,, tak to jsou podle mne triviální věci a učitelky s pedagogickým vzděláním, by toto měly mít zvládnuté. Jsou to prkotiny a kvůli maličkostem to nafouknou a udělají ohromnou bublinu. Vždyť to jsou proboha děti, vše se učí, nemohou být tak přísné, měly by odpouštět a nedělat z toho zánik světa. Nejsou vůbec citlivé.

hk

Posuzujete jen pohled matky, která o jistých problémech s nevychovaností svého dítěte ví. Tedy o těch skutečných problémech, co má nejspíše dítě ve škole, se dá jen spekulovat.

pohanka*

Právě ty tři uvedené věci /pozdrav ahoj/ mě přivádějí na ti myšlenku, že ty učitelky nejsou ty správné na tomto místě. Tohle udělat mě ve škole, tak to dítě opravím a v tu ránu zapomenu, ale toto potom prezentovat matce a stěžovat si?

Doba, kdy děti nesměli ve škole iani špitnout, bude doufám brzy již za námi. Jak chcete vychovat dítě v sebevědomého člověka, který se nesmí projevit, něco říci v kolektivu, a musí být stále podřízen? Jen to vtloukejte do hlaviček, naprostou poslušnost a uvidíte v nedaleké budoucnosti, jak se Vám to vymstí.

hk

Hmm, tak určitě za ahoj družinářce není dvojka s chování, ale napomenutí je na místě. Družinářka určitě nebude ta, co rozhoduje za nějaké ahoj o ne/účasti na školním výletu. Myslím naopak, že učitelky jsou na svém místě správně a dělají vše, aby si sjednali nekompromisně pořádek. Máte jiný pohled na věc. Vaším přístupem ke škole by se vychovali jen další problémoví a nepřizpůsobiví jedinci (nechci psát spratkové). Ne, v tohle s vámi nesouhlasím. Pokud bych soudil dle tazatelky, pak by na školní výlet z celé školy jelo 10% dětí, neboť každé dítě nějakým způsobem během roku vyruší při vyučování.

Tahle dobata moc ale nemá dle mého vůbec smysl, protože neznáme pohled učitelky, co má proti žákovi. Mamince žáka se trochu divím, že chodít prát špinavé prádlo na trh, namísto, aby se důkladně informovala u třídní, případně vznesla námitku k řediteli. U tento přístup maminky mi přijde velmi nestandardní. Proto jsem na velkých pochybách, jak se ve škuečnosti věci mají.

pohanka*

Výlet má být na ukončení školního roku a za odměnu. Opravdu máme rozdílné názory. Vzala bych i toho žáka, který se nechová ukázkově a vyplazuje jazyk. :-P Je ale pravda, že nejsem učitelka.

Hledím na to ze širší perspektivy. Kde máte jistotu, že z neukázněného žáka nevyroste slušný, pracovitý člověk. Tohle škatulkování se mě nelíbí. Kouknu na dítě a vím, jestli to je opravdu grázlík, nebo jenom čiperné dítě se spoustou energie, které potřebuje běhat, aby po třídě posbíral sešity a přinesl z kabinetu pomůcky.

rv*
hodnocení

2x

Problém je, že tam už nepracuje učitel Igor Hnízdo. Požadujte jeho návrat.

sebod*

rv. Umíte si představit dnešní rodiče? To by nepřekousli. Většina se domnívá, že jen to jejich dítě je nej, nej, nej.. A běda, kdyby mu dal někdo přes prdel

Spratci plodí spratky. A výchova je zakázána ...

damanndys

Souhlasím s Vámi. A rákosku od Igora by potřebovali i mnozí rodiče.

pohanka*
hodnocení

1x

Řešila toto s Vámi paní učitelka během roku? Podle mne měla upozornit, že je chlapec rozpustilý a pokud se neukázní, nebude na výletě za něj moci vzít odpovědnost a tudíž zvažuje vyloučit syna z výletu. Potom jste mohli něco řešit a učinit nějaké kroky k nápravě, zda-li jsou stížnosti oprávněné.

Mě se to moc nelíbí, myslím, že na výlet by měli jet všechny děti. Navrhněte, že pojedete se školou jako další dozor. Dítě si pohlídáte. Vezměte si jeden den dovolenou a jeďte, přece nenecháte své dítě doma psát nějaké listy! Bojujte za svého syna. Podle mne to je velká nespravedlivost. Práce není všechno, výlet malého je jen jeden v roce.

Nesouhlasím s odpovědí, že si máte syna vychovat! To je výtka, ale ne řešení.

martinaa*

Zdravím, Pohanko :). Zkuste si to představit z pohledu učitele. Dítě, co třeba neposlechne opakovaný příkaz, že tam a tam nemá chodit... učitelka nemá na starosti jen to jedno, ale dvacet dalších. Otočí se po nich, a rozjívené dítě leze na skálu, padá do kanálu, stojí uprostřed silnice, vleze na trať, řízne se o sklo, hodí si na hlavu cihlu a musí do nemocnice a tak dále. I když se mu 100x řeklo nechoď tam, nesahej na to sklo, k těm cihlám nikdo nepůjde, na tu skálu nikdo nepoleze. A to necucám z prstu, to všechno jsem provedla na různých výletech já. Přičemž jsem vypsala jen špičku ledovce. Proto byli rodiče slušně, leč vážně upozorněni, ať se nezlobí, ale že za takové dítě učitelky odpovědnost nepřijmou. A já je chápu. Dodnes je lituji, co se mnou zažily.

Dnes má dítě na všechno právo a rodič taky - a kde jsou povinnosti?

doplněno 27.05.16 19:30:

Pohanko, pokud má dítě poruchu, samozřejmě se s ním dá a může pracovat jinak... může k sobě dostat např. asistenta, může s ním jet rodič*placni*. Pokud papír není, pro učitele je to prostě další "obyčejné" problémové dítě.

pohanka*

Mě by bylo líto, že dítě, které má třeba nějakou poruchu, ani za to nemůže /časem se nervová soustava srovná, vyzraje/ nejelo na výlet. Proto píšu, jestli si je toho mamina vědoma, že to děcko je živé stříbro, tak ať jede s nimi. Nebo tatínek.

Chápu Marti tvůj pohled.

baier*
hodnocení

1x

Zdravím :) je škoda že nemám na paní učitelku kontakt ... napsal bych jí "excelentní" dopis, který by připoměl její profesionální kvality ... její titul, kterým se denně prezentuje a informoval bych ji že profesi učitele si člověk bere zejména proto , že miluje děti a chce jim pomáhat připravit je na tu cestu do života ... a k tomu přece patří schopnost umět zvládnout nějaké to zlobivé dítě ve své třídě. Současné české školství je opravdu divné.

martinaa*

*zed* bez komentáře, blábol dne.

Ano, současné české školství je opravdu divné. Učitel nevydělá pomalu na byt a stravu.

pohanka*

Ra252 - nesouhlasím s malými platy. Během školního roku mají možnost oběda /komletní stravování hlavní jídlo, polévka, salát, mnohdy moučník, ovoce/ za výhodnou cenu ve školních jídelnách a menzách.

Mnohde nabízejí školská zařízení i obecní byty přímo pro učitele v dané oblasti. U nás jsou asi 4 byty.

Aha, výhodné a skvělé stravování. Několik let jsem jeho služeb využíval. O kolik korun je ta cena výhodnější? O dvacku? Takže mají výhodu 400 Kč měsíčně. Jenže já když dostanu "stravenky" po 90 a platím z nich 10 procent, jsem na tom s příspěvkem na stravu o dost lépe, že ..
A ty obecní byty jsou zdarma? Proč myslíte, že v Praze už učí jen studentky a důchodkyně?

pohanka*

Ra252 prosím pěkně nepřehánějte. Mám v ulici několik pedagogických pracovníků středního věku a všichni dojíždějí do Prahy. Za bydlení se platí všude, i když máte svůj vlastní domek, není to zadarmo.

Vy jste špatně naložen a všechno je pro Vás černé, nedostačující, špatné, příšerné, podceněné, nevýhodné atd.

doplněno 03.06.16 19:27:

Výši stravenek a kolik zaplatíte Vy jako zaměstnanec určuje zaměstnavatel. Co si pamatuji, tak nemůžete ji mít 100 procentně zdarma, ale něco málo /nějaké procento/ musíte uhradit. Zase záleží na firmě, na podniku, jaké má zisky a jak si vede, co si může dovolit.

Všeobecně stát není firma. A také se říká, že stát je nejhorší hospodář.

baier*

Ano ale nejenom učitel ... to přece platí ve všech oborech ... a proto když už určitá skupina lidí stávkuje a dožaduje se zvýšení svých platů měli by stávkovat vlastně i za ostatní a ne jen za sebe. Akorát že dneska je nespokojený se svým platem i ten europoslanec který si ještě dovolí nazývat se euroskeptikem.

A nedivme se že všude chybí peníze když se tu vlastně všechno SPLÁCÍ ... ne platí ...ale SPLÁCÍ všichni platíme za ty stavby , přístroje a další nesmysly na které si někdo v bance půjčí peníze a my všichni pak platíme ceny navýšené o úroky. Úrokový systém naprosto rozežírá celou naší zemi.

pohanka*

Ano souhlas, tak nějak, rodiče i učitelé mají děti učit a naučit žít a vypořádat se se životem, dovést do dospělosti.

Učitelka by měla mít něco naučené, nějaké postupy, páky, vždyť má z toho diplom, jak zvládat odlišnost a nemusí mít speciální pedagogiku.

Především ale musí mít dobrou pojistku. Když jí nějaký VIP fracek zdrhne a napůl se utopí, může dostat k úhradě 20 milionů ...

doplněno 03.06.16 18:13:

Popisoval jsem případ, kdy fracek utekl ze skupiny a vrátil se do rybníka.

pohanka*

Co se dítě topilo a zůstalo ve vegativním stavu, tak to byl nedostatečný pedagogický dozor. Nespočetli si děti při odchodu z bazénu. Bazén je i docela čitelný a voda průzračná až na dno. Stačí obejít a zrakem zkontrolovat vodu v bazénu. Otázka je u tohoto případu, na který narážím, kde byl plavčík, případně odpovědná osoba, zaměstnanec plaveckého zařízení.

martinaa*

Pohanko, většinou se děti topí během výcviku, což v bazénu až tak není vidět, protože je hladina rozčeřená desítkami dalších, kopajících, plavajících a jinak skotačících dětí. Vidíte prd, a ne na dno, a jako bývalý plavec, milionkrát u výcviku s dětmi, tohle vím. Proto je pro mě návštěva bazénu, nedejbože rybníku s dětmi vždycky nervačina.

doplněno 03.06.16 19:42:

Souhlaísm, že poče by měl být omezen, málokdy plave celá třída pohromadě. I tak je voda dost zčeřená na to, aby e nějaký prcek schoval u dna... ten rybník nebyl školní výlet, ale akce na táboře. Nevím, jestli jem já takovej nervák, anebo ostatní na to kašlali, ale zatímco já lítala po břehu zprava doleva a každou minutu počítala svoje děti, oni si v hospodě bez nějakých výčetek popíjeli pivko. :/

pohanka*

Ne, ne, o kalném rybníku žádná řeč, to s dětmi, za které máte odpovědnost v žádném případě, to by mělo být pro školní výpravy zakázané.

Myslím, že počet dětí v bazénu by měl být omezen - na střídačku, i za cenu, že by se v té vodě pohybovaly místo 30 minut jenom 15. To je příklad ty minuty, nevím, kolik minut je plavecká výchova.

martinaa*

Především má mít dítě výchovu od rodičů, a ne při každém problému ukazovat a učitele. To umí každej, ale zamést si před svým prahem, že je děcko nevychovaný hajzlík, to už se nikomu nechce. Oni si pořídili děti, tak je mají vychovat... učitel má papír na to, aby učil, pokud studovat obor Učitelství pro (doplňte dle libosti). Sorry, jsem kapku vytočená z výstupu v Albertu, kde jsem narazila na ukázkovou matku-slepici.

loupak.cz/...

Takhle nějak se cítím, když slýchám, že jsem přece učitelka, že mám na tohle všechno vzdělání, že tohle všechno přece mám umět, zvládnout, být schopna... jsem expert!

Omlouvám se za odbočení...

cesmina*
hodnocení

0x

A nemohl by být ve družině nebo v jiné třídě .Když dcera nemohla jet ,tak šla v ten den do jiné třídy.

cisa
hodnocení

Nemohl , jede celá škola . Jsme v malé vesnici a je tu jenom 5 spojených ročníků , celkem asi 17 žáků.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]