Nejste přihlášen/a.
Jak se nejsnadněji stát lektorem AJ? Studiem VŠ? Nebo si myslíte, že stačí zkouška CAE a nějaký kurz na lektora? Jazyk se učím, připravuji se na Cae, v delší budoucnosti bych stála o to ho učit třeba v jazykovce.
Zdravím, u lektorů cizích jazyků je většinou vyžadováno min. Bc s úrovní cizího jazyka C1 a osvědčením CAE, CELTA, DELTA, TEFL... všechny mají být na stejné úrovni, nicméně TEFL je přímo mezinárodní certifikát pro výuku angličtiny, jehož získáním člověk umí "učit".
CAE podle mě stačit bude.
Dobrý den, sám jsem lektorem AJ, takže odpovím podle svých zkušeností:
Především záleží na požadavcích zaměstnavatele. Studium daného jazyka na VŠ je velkou výhodou, nicméně rozumný zaměstnavatel si je vědom toho, že by to neměla být nezbytná podmínka. Diplom z VŠ totiž není záruka toho, že člověk "umí učit" - tj. že má dar předat znalosti tak, aby je student uměl aktivně využít. Můj zaměstnavatel to tenkrát formuloval tak, že diplom z anglistiky je "výhodou, nikoli však nezbytnou podmínkou" a že jedinou podmínkou přijetí je perfektní znalost AJ s tím, že na lektora budeme vyškoleni. Jeden můj bývalý kolega byl teprve studentem jazykového gymnázia - a ještě před maturitou nás všechny nerodilé mluvčí strčil svými znalostmi a bezchybným přízvukem do kapsy. Tudíž zaměstnavatel, který by u něj bazíroval na nějakém "papíru", by těžce prohloupil.
Pokud nic takového zaměstnavatel nenabízí, je samozřejmě lektorský kurz výhodou. Ale jak už jsem říkal výše, jakýsi "dar učit" shůry by měl být kromě znalosti jazyka jedinou nezbytnou podmínkou. Maminčina šéfová má PdF, a říká o sobě, že by učit nikdy nemohla - a teď si představte, že by si této své slabé stránky nebyla vědoma a přijal by ji zaměstnavatel, který by bazíroval pouze na diplomu z PdF...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.