Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola PŘÍKLADU

Od: sl* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den

v písemné práci jsem takto vyřešil příklad dostal jsem za 5 .poradte proč?

Kolik gramů CuSO4 musíme přidat do 450 g 15%-ního roztoku CuSO4,aby vznikl 25%-ní roztok?

-

můj zápis a výpočet v pís.zk

1.složka x gramů CuSO4

2.složka 450g 15%

Kolik gramů 1.složky

-

výpočet

x+450*15/100=(x+450)*25/100 /.100

100x+6750 =25x+11250

100x-25x =11250-6750

75x =4500

x=60

Musíme přidat 60 gramů pevného CuSO4 .

děkuji za odpověd

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repak*
hodnocení

1x

Podle mě je výpočet i postup správně (tady jsi se asi upsal a dal na pravé straně 2x "/100"). I postup se z toho zápisu dá pochopit. Zeptej se učitele a objasni mu svou úvahu.

jirbar*
hodnocení

1x

Asi bych tu kuli dostal taky a tak to necháme zdejším chemikům jak vůbec k těm procentům přistupovat.

Jinak to vidím, že v původním roztoku bylo 15% CuSo4 to jest 67,5 gramů (rozdílnou měrnou váhu nepočítám)

Přidáním 60 gramů (snad 100%) CuSo4 dostaneme 510 gramů roztoku v němž je 127,5 gramů CuSo4.

No a to je, alespoň dle mne požadovaných 25%

hodnocení

0x

Zkus vysvětlit tento postup, pro sebe i pro nás. Pro začátek vysvětli význam toho výrazu 450*25/100. To může být základ k další diskuzi. Myslím, že to takhle bude lepší, než napsat rovnou správné řešení.

sl*
hodnocení

jde mi o to zda je příklad vypočítán správně?! proč jsem dostal za 5?

sl*
hodnocení

(x+450) =počet g 2.složky

*25/100 =25% roztok

No a ten druhá strane, tu bys vysvětlil stejně. Tedy že počítáš souhrnné množství CuSO4 jako 25 procent toho hustšího roztoku. To je O.K., výpočet jsem kontroloval jen zpaměti, ne na papíře. Takže početně je to správně, teď bych se zamyslil, co mohlo na tom vadit.

Možná scházející vysvětlení toho druhu, jaké jsi napsal sem. Trochu nejasné jsou řeči o první a druhé složce, spíš bych psal původní množství a přidané množství látky, to bych možná vytknul, ale na pětku se mi to nezdá.

Jinak, roztok může být 15 váhových nebo objemových procent, s těmi objemovými by to bylo složitější, při nejmenším bych musel vědět, zda je too vodný nebo iný roztok. Ale vzhledem k tomu, že v zadání se mluví o gramech, tak to nebude ten případ. Ostatně to je zálžitost zadání, a ne Tvého řešení.

Jiný důvod mne už nenapadá. Fakt je, že čistý výpočet bez komentáře není právě nejlepší způsob, ale tys tam jakýsi komentář dal. Tak snad jedině že se kantorovi zdál nedostatečný. Ono uvědom si, že písmná práce není moje čmáranice, které rozumíš jen ty, ale sdělení někomu dalšímu, který musí pochopit, co mu sděluješ. No a tahle pochopitelnost je něco, na co může mít každý jiné požadavky. Rozhodně by to nemělo být tak, že zápisu porozumí jen ten, kdo ví, oč jde, a snaží se to v tom příkladě najít, to ale myslím si není případ tvého zápisu. Asi by ses mněl zeptat kantora. Konec konců jeho úkolem není dělat z žáků blbce, ale něco je naučit, a tak k tomu jistě přistupuje i Tvůj učitel.

doplněno 14.02.10 16:33:

Trochu jsem se zapletl do mluvnických osob, ale dofám žes to pochopil. Chtěl jsem říci že to není tvoje čmáranice, které rozumíš jen ty, a pak jsem větu dokončil, jako bych chtěl naúsat, že to není moje čmáranice, které rozumím jen já.

sl*
hodnocení

děkuji za odpověd

petr2*
hodnocení

0x

Vysledek je spravny = 60g, Zapis by snad mel byt: Roztok A( 15% 450g) 1. slozka CuSO4 = 450*15/100=67,5 g, 2. slozka voda? = 450-67,5=382,5g. Roztok B ( 25 %, (450 + x) gramu, ) 1. slozka 67,5 +x , 2. slozka 382,5 , atd. Tvuj zapis je dobry. Snad chyba je ze jsi napsal

1.složka x gramů CuSO4

2.složka 450g 15%...?

Kolik gramů 1.složky

=================

pozor to musi byt bezvody CuSO4!

hodnocení

0x

Ještě mne napadla jedna věc. Není možné, že tu písemku někdo oslova a do písmene opsal, zkoušející při opravování si té shody všiml a za obě dal pětku za opisování?

Ale to už spekuluji, nemám k tomu žádné indicie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]