Nejste přihlášen/a.
Napadá vás nějaký způsob, jak z kyseliny hexanové připravit kyselinu pentanovou?
Zbavit řetězec uhlíků jednoho z nich by mělo jít krakovacím procesem,řízeným katalyzátorem.Dnes se používá v palivářském průmyslu spíše kombinace nízkouhlíkových parafínů(propanu a butanu)a přidáním jednoho uhlíku získáme benzin.
JABRAKA
Krakování mě sice napadlo taky, ale měl by existovat ještě nějaký, "elegantnější" způsob.
V předchozím kroce jsme třeba měli jeden uhlík přidat, což jsem se rozhodla udělat tak, že jsem kyselinu hexanovou redukovala na alkohol, OH skupinu substituovala chlorem pomocí SOCl2, a nakonec jsem z toho udělala Grignarda, a za použití CO2 a H3O+ mi z toho vyšla kyselina o uhlík delší.
To bylo docela lehké, ale nenapadá mě způsob, jak se toho jednoho uhlíku zbavit... Ale moc si vážím pomoci!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.