Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké i (y) je správně rekordyada nebo rekordi

Od: drahuskolevova odpovědí: 14 změna:
Píšeme správně rekordyáda nebo rekordiáda a babovkiáda nebo babovkyáda? Prosím o vysvětlení.
Děkuji,
Kolevová Drahuse

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Psala bych -i-, protože -iáda je koncovka. Spartakiáda, olympiáda, Novákiáda (setkání rodiny Nováků).

martinaa*

To se ovšem opírá o koncovku jednotného čísla Spartak, Olymp, Novák.. necky nebo rekordy jsou množné. Co se Novákiády týče, stejně jako další -iády/yády si to pořadatel může pojmenovat dle vlastní libosti, existuje mnoho akcí s měkkou i tvrdou variantou. ;)

doplněno 05.05.16 09:56:

Nenašla jsem žádné pravidlo, které by toto upravovalo :)

Tudíž je volba za pořadateli akce, obojí bude přijatelné.

Však jsem také odpověď psala v podmiňovacím způsobu. Bych psala. Já. :) Samozřejmě si pořadatel tyto akce pro radost může pojmenovat podle vlastního uvážení. Ale nemyslím, že třeba u rekordů je nutné vycházet z množného čísla. Proč by nestačilo slovo rekord?

Ještě znám z plakátků slovo kuličkiáda. To znám také s -i-.

pt®

Martino, jenže necky, zrovna, jako dveře, hodiny jsou pomnožné, čili v jednotném čísle.

doplněno 05.05.16 00:28:

Oprava: ...čili i v jednotném čísle...

pt®
hodnocení

2x

myslím si, "základ slova je rekord, tak rekordiáda", ale nevím...

doplněno 04.05.16 19:49:

našla jsem zápis ze ZŠ, je tam seznam soutěží a také "netradiční soutěže"a tam je "rekordiáda", koukněte do odkazu:

zsvm.cz/...

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, tento tvar slov, resp. jejich použití není asi zcela běžné. Pokud je to Váš novotvar, tak pište obojí s i. Zdravím!

doplněno 04.05.16 20:00:

No, vycházel bych ze slova olympiáda (tedy, je to nějaká soutěž). Ovšem, Google ukáže to, co se mu zrovna zadá : google.cz/...

ladinpraha*
hodnocení

1x

REKORDYÁDA - protože jsou to ty rekordy a ne ti rekordi.

doplněno 04.05.16 19:56:

Je to neobvyklé slovo. Zvyklost sice napovídá použití měkkého i, strejda Gůgl mi ale říká něco jiného. A zdůvodnění se už najde. *nevi*

doplněno 04.05.16 19:58:

Pt - To by pak byla rekordíkoláda. :-P

pt®

Jo, jo, "Ladine", a co ten "rekordík?...*vtip*

doplněno 04.05.16 19:59:

"Ladine", vždyť to píšu, jako vtip...

možná je dobře oboje...*nevi*

ladinpraha*

To musíš brát s humorem. Je to tak nové slovo, že ani pravidla na ně nejsou. Já bych napsal soutěž a bylo by.

Tato slova se mně ani trošku nelíbí.
Což takhle : Rekordojáda a Babojáda.
-----
Jsou mnohem libozvučnější :)
Čeština je nádherný a košatý jazyk,nekažte jej.

martinaa*
hodnocení

0x

Já jsem na češtinu pes, ale tohle bych psala s tvrdým, jsou přece ty rekodry. Neckyáda se taky nepíše s měkkým.

doplněno 04.05.16 20:05:

Však jo :) Necky - neckyáda. Rekordy - rekordyáda... tak bych na to šla já.

doplněno 04.05.16 20:09:

Logicky bych šla z toho směru, že budou tvořeny rekordy, ne jeden rekord.. a pak tedy, vzhledem k množnému číslu, napsala tvrdé. I google měkké nezná. Tohle asi nebude podle pravidel, ale podle lidské tvořivosti. Osobně mi tam měkké i nesedí, a na svůj pocit v češtině hodně dám.

pt®

Martino, já nevím, ale pokud vycházím ze základu slova, tak jsou to necky, jasné jak facka, tam je to s "Y"...

Třeba se objeví někdo odborně vzdělán...:)

doplněno 04.05.16 20:06:

jenže základ slova je "rekord", pak můžeme teprve přidávat...

hodnocení

0x

UJČ oíše o možnostech dotazů:

Telefonické dotazy:

Telefonická linka jazykové poradny: 257 531 793

Provozní doba: v pracovní dny v době 10–12 a 13–15 hodin

Písemné dotazy:

Složitější nebo obsáhlejší otázky lze zodpovědět formou placené písemné expertizy. Vyhotovení takových písemných odpovědí, posudků a expertiz je zpoplatněno a tazatelům zasíláno poštou na dobírku. Výše ceny je stanovena v závislosti na náročnosti zpracování posudku (min. 300 Kč + poštovné). Tuto částku žadatel zaplatí při převzetí dopisu. Pro eventuální upřesnění dotazu a případné konzultace prosíme tazatele o sdělení jejich telefonního čísla.

Písemné žádosti přijímáme na adrese:

Jazyková poradna

Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.

Letenská 4

118 51 Praha 1

Žádosti o písemnou placenou expertizu lze zasílat též na e-mailovou adresu poradna at ujc.cas.cz. Do předmětu zprávy napište "Žádost o vypracování odpovědi na jazykový dotaz". E-mailové poradenství jazyková poradna neposkytuje.

Nebo se zkuste zeptat knihovny.

iva*
hodnocení

0x

My zde v Karlových Varech máme obchodní centrum Varyáda. Jako chápu, ale vypadá to hrozně :) Já bych řekla spíš "rekordiáda", ale jistá si teda vůbec nejsem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]