Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Metrické úlohy - odchylky

Od: prosba* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mohli by jste mi prosím poradit s tímto příkladem?

Jsou dány bodyA [2, 0, 5], B [3, -1, 3], C [4, -2, 0], D[5, 2, -1], E[0, 0,8], F [6, 2, -1] . Vypočítejte odchylky

rovin ABC, DEF

Odchylky jsem vždycky počítal z obecné rovnice nebo z parametrického vyhádření. Jak mám z bodu ABC udělat jeden vektor a z DEF udělat druhý vektor? Dál to umím spočítat. Jen nechápu jak udělat ty vektory...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Uděláš si vektor AB a AC

pro směrový vektor AB platí: u = (b1-a1;b2-a2)

Z dvou vektorů si pak vyjádříš rovinu.

ctenar*
hodnocení

1x

Co takhle ze dvou vektorů udělat vektorový součin, tím získám normálu jejichroviny a z těchto dvou normál těch dvou rovin udělat skalární součin, který mi určí úhel mezi nimi?

Co na to říkáte?

prosba*
hodnocení

Moc děkuji za odpověď, ale pořád mě to nevychází. Odečetl jsem b-a, c-a, e-d, f-d.
zkoušel jsem udělat skalarní i vektorový součin, ale nevychází to. Nemohl by jste mi napsat ty dva vektory? Moc děkuji.
ctenar*

BAxCA = (1,-1-2) x (2,-2,-5) = (1,1,0) = n1

EDxFD = (-5,-2,9) x (1,0,0) = (0,9,2) = n2

n1.n2 = |n1| . |n2| . cosα

0 + 9 + 0 = √2 . √(92+22) . cosα

α = 46,3°

*nevi* *uf*

Mám to správně? Snad jsem se do toho nezamotal ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]