Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Molekulový vzorec

Od: michelli* odpovědí: 11 změna:

Zdravím všechny,

musím zpracovat zadání, ale myslím, si, že tam chybí jeden údaj.

Spálením uhlovodíku vzniklo 0,279g H20 a 302,5 cm3 CO2 (jeho objem byl měřen při 20 stupních C a tlaku 100,66 kPa). Molekulová hmotnost uhlovodíku je 58g/mol. Určetě molekulový vzorec uhlovodíku.

Jestli někdo ví - at poradí...nějaký postup, předem díky.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Michelli,

Postup ze stechiometrie by měl být následující.

Objem CO2 přepočítáš na gramy a získáš z atomové hmotnosti počet atomů C

Z množství vody přepočítáš počet atomů vodíku

Z tabulky běžných uhlovodíků stanovíš typ uhlovodíku zadané molekulové hmotnosti a vzorec.

JABRAKA

michelli*
hodnocení

Nevím, nevýchází to...je to krizovka.

hodnocení

0x

Sice to není přesné ale oním uhlovodíkem je Butan - C4H10

jabraka*
hodnocení

0x

Spidere,řekli jsme,že jim to nebudeme počítat!

JB

michelli*
hodnocení

jabraka...to pro tvé info, ještě to nikdo nespočítal...dokonce tohleto zadaní skončilo na Vš chemické v Brne u kantorů a neví si s tím rady...tak se nezlob, že se tady tak vyptávám, ale jsem prvním rokem na Vš a na střední jsem chemii neměla..takže je to pro mě dost náročné...

Ještě to může být 2-methylpropan. Sumární vzorec je stejný, C4H10

michelli*
hodnocení

Vyšlo - C3H6O(1), můžu poslat vypočet na požádání.

V tom případě máš špatně zadání.

michelli*
hodnocení

To zadání jsem opsala z písemky a ted jsem to kontrolovala...a výpočet jsem dostala. Jestli tě to opravdu zajímá...tak ti to mohu poslat mailem. vím, že je to zvláštní...spočítal to málokdo...a já žádala x lidí...prý je to dost špatně zadané a na takových příkladech studenti vyletí ze zkoušky.

V zadání bylo, že se jedná o UHLOVODÍK. Což ovšem není pravda. Je jasné, že se s tím pak člověk nazlobí a výsledek nikde. Postup nemusíš posílat.

michelli*
hodnocení

Jo vím, ...no byla jsem z toho rozpolcená.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]