Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat, když vystuduji zdravotní asistenku, mohu být v budoucnu lékařka/sestra? Popřípadě: je to těžké studium? Na co se klade největší důraz? Jaké zaměření studovat na lékařské fakultě? Je mi 14 let a nejde mi moc matematika a početní předměty, ale chtěla bych studovat lékařství. Děkuji
Zdravku, když vystuduješ tak klidně v budoucnu mužeš být lékařkou. Ale záleží jestli se dostaneš na lékařskou fakultu. Obecně se na lékařskou dostávají více lidi z gymplu než že zdravek. Lékařská fakulta patří mezi nejtěžší fakulty. Já bych se třeba nikdy v životě nemohla naučit anatomii, ale záleží na člověku. Pro mě je to strašna kvanta latinských slovíček. Jinak hlavně musíš umět dobře biologii, fyziku a chemii. A zaměření? se hned na začátku nevolí, budeš nejprve studovat obor všeobecné lékařství a později si vybereš specializaci.
Ty latinské názvy jsou stejné jako ty české názvy - jen v latině. Takže jestli víš, jak se řekně latinsky přední/zadní, levý/pravý, sval/kost/hrbolek, ledvina/játra atd. tak to není tak těžké.
Dříve byla latina na středních školách s maturitou povinná. Dnes je dobrovolná (vyučuje se jen na některých gymnáziích) a stěží naplní třídu.
Přijímačky na lékařskou VŠ jsou z biologie a chemie v rozsahu vyučovaném na gymnáziu. Na to tě střední zdravotní moc nepřipraví.
Zkus se schválně podívat na požadavky na přijetí na obor Všeobecná sestra na Karlově univerzitě (pobočka Hradec Králové, další). Ty požadavky jsou nižší než na lékaře (jen biologie).
Na lékařku jednoznačně gymnázium, na tu sestru možná i tu zdrávku, ale i tak si budeš muset dodělat ty 3 roky všeobecné sestry na VŠ, jinak budeš jen nekvalifikovaná sestra (tzv. zdravotní asistent). Kolik holek ze zdrávky se na to 3-leté studium dostane, nevím.
Šel bych na gymnázium. Úspěšně ho vychodili i blbější než ty.
Ke studiu lékařské fakulty je třeba ovládat matematiku, jelikož některé předměty jsou vlastně převlečené matematika. Bez znalostí matematických dovedností - hlavně kombinatorika, logika apod. bys mohla mít na lékařské fakultě veliké problémy. Ona ta medicína celkově potřebuje mít výborné znalosti z fyziky, chemie a biologie. A studim medicíny je velmi náročné už kvůli tomu, že se učí kvanta učiva ke zkouškám. Medik se učí pořád, pořád a pořád. Furt. Je to otročina a anatomie, to je jen taková procházka růžovou zahrádkou, na kterou se tedy medik učí asi měsíc a více každý den několik hodin, ale jsou daleko horší předměty na učení. Ale anatomie je v prvním ročníku a je to taková prosívárna studentů. Tak asi tak. Pro lékařkou fakultu nejlépe připraví gymnázium.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.