Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodivé roztoky

Od: hauu* odpovědí: 7 změna:

Dobré ráno, chtěl bych se zeptat, kolik je asi celkem vodivých roztoků nějakých látek, chtěl bych z toho udělat elektrolyt. Ještě mám jednu otázku-jaké bych mohl najít doma? Rád experimentuji :)

Děkuji moc

doplněno 23.04.16 11:24:

Ještě doplňuji- o roztoku NaCl, CuSO4 a FeSO4 vím.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Každá sloučenina,rozpustná ve vodě a tvořící ionty,je nutně i vodivá.Jedná se spíše o anorganické látky.

fero*
hodnocení

2x

Dobrý den,mám za to,že na podobnou otázku jsem Vám již v minulosti odpovídal a doporučil si pročíst alespoň

základy chemie.Pak byste nemusel žádat o radu tohoto formátu.Na druhou stranu je sympatické,že se o takové

věci zajímáte.Roztoků můžou být tisíce,záleží jaké si připravíte,nebo je připravila již příroda sama.Roztoky jsou

kyselé,neutrální a zásadité.V elektrolytu přenáší el.proud ionty , u kovů elektrony v tom je zásadní rozdíl.U kovů

se se zvyšující teplotou vodivost snižuje(zvyšuje se odpor) u elektrolytů je to opačně,to je důležité vědět pro

elektrolýzu na kterou se také ptáte v jiném dotazu.

Sežeňte si starou baterii(článek) jejich pouzdro se dříve vyrábělo ze zinku a můžete si udělat Zn+H2SO4+H2O

a tím elektrolyt pro získání Zn.Před tím se alespoň seznamte s Faradayovým zákonem,konstantou

a elektro chemickými ekvivalety vč.Ohmova zákona.

Tak ať se Vám to podaří,pozor na bezpečnost a zdraví.

S pozdravem fero

hauu*
Ano, na něco podobného jsem se již ptal, ale ne na konkrétní roztoky.
Vím, co je kyselé, zásadité a neutrální prostředí, myslím, že když se chemii učím na základce 3. rokem, tak základy již znám.
Ale, bohužel, rodiče nade mnou mají pořád moc, takže mi nedovolí si koupit např. H2SO4 nebo HCl. Zkoušel jsem to přes kámoše, taky to nevyšlo.
Momentálně zkouším nějak zachytit chlor, Vzal jsem si misku, do ní vyvrtal otvor pro trubičku na odvod chloru těsně nad hladinou vody u anody, byla pod úhlem cca 30°(vím, že chlor je těžší než vzduch), která vedla do jiné nádoby, do misky jsem dal 2 litry vody, nasypal 300g NaCl(z toho by mohlo vzniknout podle mých výpočtů okolo 200g Cl), dal tu aparaturu, zapnul jsem to, ale ráno jsem neviděl nikde žlutozeleno. Nojo, jsem trochu blázen, ale toto mě celkem zaskočilo, očekával jsem plnou misku koncentrovaného smradu :D Ale možná za to mohlo to, že jsem to dal jen pod stříšku se třemi stěnami.
Použil jsem kohoutkovou vodu, destilační aparatura přijde za pár týdnů(ach ty číňani).
Ještě, že rodiče nejsou zase až tak chemicky vzdělaní.
Ale nikdo se tam jako otrávený neválel :D