Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

1. třída - Dalton

Od: zuhud® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Obracím se na Vás, protože bych znala ráda názory ostatních.

Můj syn letos nastoupil do 1. třídy ve škole, kde je Dalton. Ze začátku s ním problémy nebyly. Písanku měl úhledně napsanou, matematika mu šla, snažil se, nad psaním seděl i 3 hodiny - ale sám, chtěl. Měl radost ze všeho, co se naučil. Jenže jak šel postupem čas, syn přestal stíhat - asi, nevím, jak to nazvat. Denně s ním dopisuji sešity, dřu matematiku, musela jsem jej naučit rozklady, aby spočítal příklady typu: 8+6, 7+8 atd. (přechod přes desítku). Přes rozklad spočítá příklady dobře, z hlavy počítá na prstech a špatně. Když jsem se ho ptala, nikdo je rozklady ve škole neučil. Viděl to poprvé doma. Písanky jsou naškrabané, s chybami, neopravené od paní učitelky. Učivo nemá zažité, zapomněl počítat do desíti. Dokonce musí psát i mnohdy tiskacím písmem, což nedokáži ani já, a to jsem dospělá. Podle mne, by se měli orientovat hlavně na psací písmo, tiskací písmena vidí děti přece v knize. Vše děláme znova a znova. Každý den dřeme do školy, jako soumaři. Řekla bych, že se ve škole značně pohoršil, přestal se snažit. Když jsem se ptala, jak to probíhá, když mají psaní, tak mi syn prozradil, že děti píší, a paní učitelka něco dělá na počítači. Jakmile mají děti práci hotovou, prvních 5 dětí dostane jedničku a pak je počet vyčerpaný. A šmitec. Myslím si, že je to pro děti demotivující, protože i když se syn snažil, stejně jediničku nedostal, protože byl osmý u stolečku. Ve škole toho proberou málo - pár příkladů, ve slabikáři letí. V písance napíší pár slov. Vzpomínám si, že my jako děti jsme počítali až se z nás kouřilo a s psaním to bylo taktéž, v hodinách čtení, jsme četli ve třídě společně knížku. Troufám si i říct, že syn se ve škole naučil si hrát, vše odfláknout a je to v naprostém pořádku. Když jsem se poptávala, tak jeden známý měl syna na daltonu taky a probíhalo to stejně jako u nás: dopisování, doučování a suplování učitele, věčně jejich synátor nestíhal, zapomínal atd. Přeřadili syna na jinou, klasickou základní školu, kde se zjistilo, že syn je s učením značně pozadu a má mezery. Proto 2 měsíce propadal, než se srovnal. Měl poznámky, protože tam se o špatném chování nedebatovalo v kroužku, ale rovnou mu bylo vysvětleno, že toto se nedělá, že je to špatné atd. Jejich syn učivo dohnal, dnes je z něj kluk, co je samostatný, má jedničky, a je zodpovědný a ví, co je dobrý a co je špatný, že musí makat, učit se atd. Přijde domů, napíše si úkoly, naučí se, a má volno, pokud má vše v pořádku, může jít ven a věnovat se koníčkům atd. Já nechci čekat, až začne můj syn propadat, a mezery a nezažité učivo naroste do obludných rozměrů. To už podle mne, bude pozdě něco řešit. Ostatní rodiče se k tomu staví haha, jsou v 1. třídě, tak to neřešíme. Nikdo nepropadá. :(

Paní učitelka řeší, že dítě řeklo do prdele, ale neřeší se to, že někdo najde pero, pravítko, pastelku atd. co není jeho, je viditelně a jasně podepsaná, a věc neodevzdá. Svému synovi od malička vysvětluji, že si nemůže nechat věc, co není jeho a když něco najde, tak to má tomu dotyčnému (-é) vrátit, že jinak je to krádež. Takhle mu někdo sebral nůžky a nechal si je. Až jsem řekla paní učitelce na třídních schůzkách, že nůžky mého syna jsou pro leváky, a že fakt se blbě shání a pravák s nimi nic neustříhne, ale že syn je opravdu mít musí, tak někde záhadně se potom našly. Takhle se neznámo kde, ztratilo i ořezávátko pro leváky. Bohužel, do teď nenalezeno. Tyto věci opravdu syn musí mít pro leváky. Hlavně že mi paní učitelka vytýkala, že syn neumí stříhat. A má věčně neořezané pastelky. A není schopen toto údajně zvládat. (dořekněte si, že je prostě debil, co není schopen ořezat tužku ořezávátkem pro praváky). Jenom tak mimochodem - já jsem pravák a ořezat tužku ořezávátkem pro leváky mi nešlo taky, a nůžkami pro leváky jsem taky nic neustříhla!

Co si o tomto myslíte Vy? Uvažuji, že syna přeřadím na klasickou základní školu, chápu, že Dalton není pro něj, a vidím jenom změny k horšímu. Jenže nevím, jak se to dělá, navíc mám obavy, aby mi syna na klasickou základní školu vzali? Já vím, že to nebude lehké, ale za to, aby něco uměl a neměl v životě potíže a nenarážel, to stojí. Nehledě na to, že v životě s ním nikdo debatovat v kroužku o ničem nebude!

Prosím Vás, jak to probíhá u Vás? Taky tak dřete? Moc díky za všechny Vaše názory, rady, postřehy. Moc děkuji předem. Co si o tomto myslíte Vy? Děkuji moc.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hk
hodnocení

4x

Dalton výchova je nesmysl. Syna dejte do normální třídy, co nejdříve to půjde.

HK,naprostý souhlas.Pokud na to dítě nemá,dejte ho na normální školu.Pokud mu to půjde tam,v páté třídě přestoupí na dvanáctileté gymnázium.Sice to není jednoduché,ale když z něj chcete mít vysokoškoláka...

hodnocení

wamp, a vy chcete, aby Vaše dítě skončilo u lopaty?

hodnocení

1x

Věděla jsem, že Daltonská škola může být taková, která připravuje děti na studium vysoké školy. Tak jsem poklikala a našla toto: zspremyslovo.cz/...

A jsem z toho celá v rozpacích. Kapku tomu nerozumím. Vaše stížnosti jsou úplně stejné, jako od maminek na normální škole. V čem je vaše škola jiná, než normální?

doplněno 20.04.16 13:01:

Však já neříkám, že si konkrétně někdo stěžuje. Nemusí "sedět"učitelka anebo její přístup a je úplně fuk, jestli je tam Dalton nebo ne. Mě by zajímalo, v čem je Daltonská ZŠ jiná, než klasická. Ptám se proto, že mě to opravdu zajímá. Mě, starou kantorku ve výslužbě. Nechci vás čílit, jen jsem zvědavá.

Můj vnuk půl roku nebo snad více? psal taky tiskacím, ale nějakou chvíli psacím a asi 14 dní píše perem a je na to velice pyšný. To, co vy popisujete, to mi příjde jako ztráta motivace u vašeho malého, ale netuším proč.

hodnocení

Na normální škole si právě nikdo nestěžoval. Nevím, kde jste to vzala?

Ale dítě se nenaučí psát psacím na 5 slovech. Takže s ním dřete doma, místo toho, aby to dítko umělo ze školy.

Babkazov tím chce říci, že je jedno, jestli je škola "běžná", daltonská, montessori či jenská. Záleží na lidech, a když je za katedrou neschopný člověk, nadělá škody na jakékoliv škole. Očekávat, že na "běžné" škole bude všechno dle Vašich představ jen proto, že je to běžná škola (a že tahle je blbá, protože je daltonská), je hloupost.

Já bych se k tématu (opět) vyjádřit mohla, ale letím teď na schůzku a večer makám do 20:15, tak třeba zítra - jestli to už tu někdo neřekne za mě.

fex
hodnocení

0x

Můžu se zeptat, co vás k té Daltonské škole vedlo?

hodnocení

Normální škola, je daleko, syn by musel dojíždět autobusem, zbylé dvě školy jsou daltonské. Tak proto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]