Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Derivace příkladu

Od: filip2142* odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

pomohl by mi prosím někdo pomoci s odvozením, vysvětlením, jak postupovat při řešení tohoto příkladu? Děkuji.

derivace: e^(ln x)

popř. i stejného příkladu v případě integrace.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Co je pro vás ln x? Tedy, logaritmus, ale s jakým základem?

Až si odpovéte na tuto otázku, rozmyslete si, v jakém vztahu je exponenciála a logaritmus; nejsou to náhodou inverzní funkce?) a funkci na základě toho upravte. Jen se nenechte nachytat s definičním oborem-

filip2142*
hodnocení

Díky o inverznosti těchto dvou funkcí vím, max. bych to zderivoval jako složenou funkci, ale jak pak z toho ven? Díky

Takže když víte o inverznosti, napíšete f(x) = e^(ln x) =x a na derivaci ale ani na inegraci) takové funkce nepotřebujete žádné zvláštní triky. Samozžrjmě můýete zkusit i derivaci složené funkce, případně integraci pomocí substituce, ale nakonec byste stejně měl využit inverznosti, a jen byste si komplikoval život.

Jen upozorňuji , ýe jsem se schválně nezmínil o definičnám obodu; nepopletlo vás to?

Doufám, že ne.

filip2142*
hodnocení

Abych řekl pravdu, nevím jak z toho nakonec "vybruslit" :(. Můžete mě ještě nějak nakopnout. Asi bych to musel vidět na papíře, díky za dosavadní odpovědi! :(

Není třeba z ničeho bruslit, je to prosté. f(x) =def e^(ln x) =x na (0, +nekonečno , derivace fx je rovna jedné. Vjo.
matem

Tak tu inverznost nepochopil, přestože to tvrdí. To je jak složitě derivovat pátou odmocninu z x na patou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]