Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jak prosím probíhá ústní zkouška z češtiny? Vím, že na potítko dostanu takovej papír se strukturou ústní zkoušky, kde jsou jednotlivý body k charakteristice uměleckého a neuměleckého textu + tyto dva texty. Od září navíc opakujeme všechny knížky s tématem a atmosférou doby.
Jak ta maturita tedy probíhá? Mám začít rozebírat ty texty nebo mám mluvit o knížce a tý době? Jak to u vás probíhalo postupně? Díky
ahoj,
vylosovala jsem si číslo, dostala jsem papír se zadáním a šla na potítko. Tam jsem si oba texty jak umělecký tak i neumělecký přečetla. Abych věděla o čem zhruba jsou. Připravila osnovu na mluvení o knížce, jen tak letem světem. Protože nebyl moc čas se rozepisovat pár stručných bodů, jako něco o autorovi, místo, doba kdy se děj odehrává. Pak už jsem šla před komisi. Nejřív jsme diskutovala s učitelkou o knížce, přesně podle seznamu co je na stránkách maturit. Plus se učitelka někdy zeptala, např. Jsem si vytáhla B.Hrabala, tak se mě zeptatala, co za slovo B. Hrabal použil, tak jsem odpověděla pábitelé. Poté jsme se vrhly na neumělecký text, a zeptala se mě jestli umělecký a neumělecký mezi sebou souvisí. Jinak jsem třeba mluvila o tom, jestli autor např použil více souvětí, než vět holých a atd. Vše se krásně dalo vyvodit z textu. Stačilo jen trochu zapojit hlavu. Halvně nemlčet, a mluvit a mluvit. Záleží taky, co vám,češtinář/ka vymyslí za umělecké a i neumělecké texty. Ale u mě byla čeština uplně v klidu. A na nějaké velké povídání to taky nebude, protože nebyl čas. Vše se muselo stihnout. Já to dokonce stihla v předstihu všecko. Tak se mě ještě na závěr učitelka zeptala, jesli se mi knížka líbila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.