Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
za měsíc odjíždím na tříměsíční praxi do Německa. Jedu sama. Budu nejspíš pracovat na pozici pomocné kuchařky. Problém je, že mám z toho celkem strach. Nemohu spát, klepu se je mi blbě. Mám opravdu nervy. Dalším problém je, že neumím moc dobře německy. Jen základy. Teď se něco ještě učím okolo jídla, ale něměcky vážně nějak moc neumím. Anglicky tak okrajově, ve Španělsku jsem se normálně domluvila (3 týdny).. Máme zakázáno mluvit anglicky. Prý jen německy. Mám z toho opravdu strach, že třeba nebudu vědět nebo tak. Co mám dělat?
Děkuji za pomoc
naše mladá na tom byla jako vy. Sehnala si praxi a odjela do Anglie že prý se bude učit anglicky. Jenže nakonec kolem ní byl sám maďar a sám polák, rodilý anglán žádný. V Německu to nepochybně bude vypadat podobně.
No a druhá věc. Já jsem si kdysi myslel že umím německy, než jsem narazil na němce. Ze začátku jsem nechytal ani slovo, no prostě katastrofa. Pak jsem začal rozpoznávat že třeba číslo dvacet, psané zwanzig, po česku vyslovované cvancik, sasík němec vysloví jako cvinziš. Švábský němec vysloví Ich mache jako yh mahe a podobně.
(příklad : Dělám novou revizi - Ich mache die neue revision - vyslovené po švábsku yh mahe dy noye revisihón)
A třetí věc. Němčina není jenom jedna, ale je jich asi sedm a to co se naučíte sama nebo ve škole, to stejně němčina není. Proto vám radím : Nepropadejte beznadějím, naučte se dostatek slov a základy gramatiky a vzhůru do boje. Zbytek přijde tak nějak sám od sebe a za pár týdnů začnete německy nejen mluvit, ale i myslet a budou se vám zdát německy mluvené sny.
A douška na konec, jestli ještě navíc propadáte mindrákům a německá gramatika se vám zdá obtížná, pak si všiměte té naší české. Pro němce, francouze nebo anglány je čeština úplný horror. I po deseti letech pobytu tady v ČR, většina z nich není schopná česky aspoň trochu slušněji promluvit.
Mnoho zdaru
Dobrý den, tak, nejdříve se uklidněte a uvažujte racionálně. Skoro to vypadá, že tam jedete za trest, ale spíše Vás tam někdo vyslal (dobrovolná volba to asi nebyla).
Německo není konec světa, jsou tam podobní lidé jako zde a k cizincům se chovají slušně. Vy máte základy jazyka, budete mít snad nějaký přístroj s připojením na internet a v něm Google a jeho překladač. V práci se chovejte přívětivě, ptejte se (když nebude něco jasné), poslouchejte a dívejte se okolo. Když uvidí snahu, ale jen nedostatečnou jazykovou výbavu, tak Vám pomohou. Kdo se domluvil ve Španělsku, ten se domluví určitě i v Německu.
Místo obav se těšte na nové prostředí, nové zážitky a snad i na nové přátelé. Zdravím!
Za týden v Německu se naučíš německy lépe než za několik let ve škole. Vem si s sebou učebnici a slovník, ať se můžeš večer podívat na to, co ti dělalo přes den problémy. V nejhorším si ze začátku pomůžeš angličtinou.
Ten měsíc do odjezdu trav sledováním německé televize (1hod. denně) a posloucháním mluveného německého rádia kdykoliv během dne. Buď z internetu (mluvené slovo i z podcastů) nebo ze satelitu. Nemusíš rozumět. Podstatné je dostat do ucha ten zvuk a rychlost a jestli dokážeš rozeznat slova a třeba i něčemu rozumět, tím lépe. Čím více toho naposloucháš, tím více budeš rozumět.
Mě by spíše zajímalo, jak člověk přijde k 3měsíční praxi pomocného kuchtíka v Německu.
Na youtube jsou videa pro nově příchozí do Německa přímo od německých organizací, tak si je přehrávej pořád dokola, až jim budeš rozumět.
jeďte naprosto v klidu. Jsou lidé, hlavně cizinci, kteří takovou méněceností netrpí a stačí, když mluví trochu cizím jazykem, ale mluví a mluví a pomalu se zdokonalují. Nebojte se, doučíte se za běhu a ještě si užijete legrace...
zpočátku budete "taká tobrá čéchá"...
S cestováním za prací mám již několikaleté zkušenosti. Moji první cestu jsem podstoupila v 15ti letech, takže jsem měla značné jazykové bariéry. Po pár dnech však opadli. Teď jsem za tyto zkušenosti vděčná. Važ si toho a ničeho se neboj. Využij každé příležitosti. Zvládneš to a věř, že toho nikdy nebudeš litovat!
Držím palce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.