Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet příkladu

Od: louis* odpovědí: 6 změna:
Zdravím, narazil jsem na jeden příklad jehož zadání zní: strana obdélníku má stranu 39cm, jehož druhá strana má o 13cm méně než jeho uhlopříčka (taky neznámá), může mi někdo pomoct s výpočtem? Díky zaodpovědi

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

3x
Napovím. Strana známá, strana neznámá a úhlopříčka tvoří trojúhelník. Známe v něm i jeden úhel. Zkusíte to?
louis*
hodnocení

Bohužel u tohoto si právě nejsem jistý, jak to počítat, ale díky za radu. Nedá se to řešit jako rovnice?
vilik*
Nespíš? Jestli jsi na to za hodinu nepřišel, tak to opiš.
Pythagorova věta, za C dosadíš (x+13), za A dosadíš x a za B dosaď 39. Dej vše na druhou, roznásob závorku.
Vyjde ti, že 26x=1352
Výsledek je strana x, úhlopříčka je x+13. Zkontroluj dosazením do věty a máš to. Dobrou.
doplněno 13.04.16 23:49: Obdelnik to má taky dobře, ale zbytečně dlouhé;).
Já jsem minimalista:-D.
louis*
hodnocení

Děkuji za odpověď, bohužel stále mi není jasné, jak to vypočítat. Mohl byste to prosím napsat krok po kroku? Když to počítám, tak mi to vychází divně. Také jsem napsal špatně zadání. Pointa nebyla vypočítat stranu a uhlopříčku ale obsah obdélníku. Děkuji předem za odpověď.

vilik*
Jdeme na to. Znáš stranu obdélníku a víš, že s jinou stranou svírá pravý úhel. Ta strana je x. Víš, že úhlopříčka je x+13. Takže máš nádherný pravoúhlý trojúhelník. Pythagorovu větu znáš? Ta se používá na výpočet stran pravoúhlého trojúhelníku. Dosaď si do ní hodnoty, co jsem psal včera.
Pak to spočítej. Vyjde rovnice, kde budou x na druhou, ale ty se od sebe odečtou, a zbyde jen 26x=1352.
Spočítals, že x je 52. Tak je dlouhá strana pravoúhlého trojúhelníku a zároveň i toho obdélníku, kde máš spočítat obsah. A vzorec na obsah už zvládneš, ne?

obdelnik
hodnocení

2x

a²+b²=c²

39²+(c-13)²=c²

39²+c²-26c+13²=c²

26c=39²+13²=3²*13²+13²=13²(9+1)

c=10*13²/26=5*13²/13=5*13 =65

c=65

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]