Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotoučová pila- matematika

Od: andrea123 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, neví někdo, jak řešit tuto úlohu?

Kotoučová pila má průměr 60 cm a na obvodu má 80 zubů. Vypočtěte vzdálenost dvou sousedních vrcholů zubů s přesností na milimetry.

Za případné odpovědi předem děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

0x

600 x 3.1415926 / 80 = 23.56 mm

ctenar*

Nejkratší spojnice 2 bodů je podle Euklida už několik tisíc let přímka a ne oblouk ;)

pila

Jako programátor musím souhlasit. S trochou rozumu paní učitelka chce jistě jednu osmdesátinu kružnice. To je podobné jako když vysokoškolsky vzdělaní moderátoři používají termín jednou tolik a při tom mají na mysli dvakrát tolik.

ctenar*
hodnocení

0x

80-ti úhelník složený z 80 rovnoramenných trojúhelníků vždy od středu pily ke dvěma sousedním zubům na obvodu. Délka ramen = 30cm, svírají úhel (360/80)°, protilehlá strana (vzdálenost mezi zuby) pak kosinovou větou.

doplněno 12.04.16 16:35:

16,7mm?

doplněno 12.04.16 16:47:

Sakra, zapomněl jsem násobit √2 *bum*Pak vyjde 23,5559mm.

andrea123
hodnocení

Má to vyjít 24 mm.

Což je na milimetrz yaokrouhlený čtenářův výsledek,

ctenar*

Stejně mě překvapuje, že ten oblouk je jen o 0,026% delší (0,077mm). Intuitivně jsem čekal větší rozdíl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]