Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skloňování příjmení

Od: cuomollo odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, jak se prosím skloňuje příjmení Škvrně? Např. 3 nebo 7 pád.

Díky za pomoc, Marek

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

prirucka.ujc.cas.cz/...

Podle jazykové poradny (hned první odstavec v odkazu) máme příjmení typu "kuře"skloňovat jako soudce.

Tedy soudcovi, Škvrňovi, se soudcem, se Škvrněm. Ale lze přidávat -et-, tedy Škvrněti, se Škvrnětem.

Skloňování vzoru soudce tady dole:

mojecestina.cz/...

hodnocení

1x

Škvrněmu a Škvrněm.

doplněno 11.04.16 10:59:

Kdybych neznal nositele příjmení Jíně, nevěděl bych nic. ;)

hodnocení

0x

No já nevím - mně by se tam líbilo Škvrněti, Škvrnětem

doplněno 11.04.16 10:41:

njn, já to skloňuju jako kuře - a ono to kuře není - to je vlastně "ten" - tak pardon :( vracím se na doučování, už je to prostě hodně dlouho, co jsem byl ve škole.

hodnocení

0x

V tomto případě je povoleno obojí skloňování příjmení. Jako kuře, ale možno ponechat i první pád, např. s panem Škvrně

jentak*
hodnocení

0x

Podle krasocitu: 1. škvrně, 2.škvrněte, 3.škvrněti, 4. škvrně, 5.škvrně, 6.škvrněti, 7.škvrnětem, ale jestli to mám správně nevím. já bych to tak psal.

Je rozdíl mezi malým dítětem - škvrnětem a osobou jménem (třeba Josef) Škvrně. Se skloňováním méně běžných příjmení bývá někdy problém. Odbočím do dostihů. Kdysi závodila kobylka jménem Čest. Asi závodila dost dlouho, protože jsem několikrát slyšela televizní komentátory, jak její jméno neskloňují čest, beze cti, ke cti..., ale bez Česti, k Česti... Trhalo mi to uši, ale asi to tak u jména Čest mělo být.

hodnocení

0x

Znám příjmení pan Vaškůj, nebo pan Stůj.

Jak se skloňuje toto? Připadá mi hrozně nelibozvučné: panu Stůjovi, s panem Stůjem...*smich*

Snad by bylo lepší, kdybychom se všichni jmenovali Novákovi, tam problémy nejsou...Jaga.

doplněno 12.04.16 13:11:

A co pan Kočí, pan Krejčí...ožení se a manželka je paní Kočová, Krejčová, nebo paní Kočí, Krejčí? *ee*

Zase jsem pro jistotu zabrousila do jazykové poradny.

Vaškůj, také Petrůj (jsou to vlastně původně přídavná jména), ale u jména Stůj si nejsem jistá - skloňuje se jako vzor muž, ale může být i nesklonné. Dle rodinné tradice.

Paní Krejčí i paní Krejčová. Opět dle rodové tradice. Osobně jsem znala obě.

Také vím, že manželka ševce je ševcová, ale manželka Ševce je Švecová. Také jsem tu paní znala.

doplněno 12.04.16 14:06:

Konec jsem asi napsala špatně. Manželka Švece, nikoli Ševce. Končím s neobvyklými příjmeními s přáním, aby se všechny chyby a podivnosti schovaly pod "rodinné tradice".

ladinpraha*

Jedna příbuzná má psáno Krejčí, druhá je Krejčová. Dcera pana Kočího byla Kočí. Znal jsem i paní Kočovou, ale její manžel byl tuším Koča.

Škvrně - tam mi cit velí rozlišovat jestli je to to škvrně nebo ten Škvrně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma skloňování příjmení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]