Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak se prosím skloňuje příjmení Škvrně? Např. 3 nebo 7 pád.
Díky za pomoc, Marek
No já nevím - mně by se tam líbilo Škvrněti, Škvrnětem
njn, já to skloňuju jako kuře - a ono to kuře není - to je vlastně "ten" - tak pardon vracím se na doučování, už je to prostě hodně dlouho, co jsem byl ve škole.
Podle krasocitu: 1. škvrně, 2.škvrněte, 3.škvrněti, 4. škvrně, 5.škvrně, 6.škvrněti, 7.škvrnětem, ale jestli to mám správně nevím. já bych to tak psal.
Je rozdíl mezi malým dítětem - škvrnětem a osobou jménem (třeba Josef) Škvrně. Se skloňováním méně běžných příjmení bývá někdy problém. Odbočím do dostihů. Kdysi závodila kobylka jménem Čest. Asi závodila dost dlouho, protože jsem několikrát slyšela televizní komentátory, jak její jméno neskloňují čest, beze cti, ke cti..., ale bez Česti, k Česti... Trhalo mi to uši, ale asi to tak u jména Čest mělo být.
Znám příjmení pan Vaškůj, nebo pan Stůj.
Jak se skloňuje toto? Připadá mi hrozně nelibozvučné: panu Stůjovi, s panem Stůjem...
Snad by bylo lepší, kdybychom se všichni jmenovali Novákovi, tam problémy nejsou...Jaga.
A co pan Kočí, pan Krejčí...ožení se a manželka je paní Kočová, Krejčová, nebo paní Kočí, Krejčí?
Zase jsem pro jistotu zabrousila do jazykové poradny.
Vaškůj, také Petrůj (jsou to vlastně původně přídavná jména), ale u jména Stůj si nejsem jistá - skloňuje se jako vzor muž, ale může být i nesklonné. Dle rodinné tradice.
Paní Krejčí i paní Krejčová. Opět dle rodové tradice. Osobně jsem znala obě.
Také vím, že manželka ševce je ševcová, ale manželka Ševce je Švecová. Také jsem tu paní znala.
Konec jsem asi napsala špatně. Manželka Švece, nikoli Ševce. Končím s neobvyklými příjmeními s přáním, aby se všechny chyby a podivnosti schovaly pod "rodinné tradice".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.