Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, snažím se zjistit přesné informace o povinné četbě k maturitě. Každý mi tvrdí něco jiného. Máme ve škole asi 50knížek. Budu muset všechny přečíst, nebo se nějaké vybrají, takže stačí přečíst jen část? A jak to všechno probíhá? Prosím nějak mi to sem vypiště :P děkuju moc )
ahoj,
já loni maturovala, takže si myslím, že se moc nezměnilo. My dostali seznam na začátku prváku. Na stránkách maturity nebo i tvůj učitel češtiny by ti měl sdělit, že k maturitě si vybíráš 20 knih. Ale jsou tam určité podnímky. Více se podrobněji o češtině dovíš tady. Je to oficiální web maturit. novamaturita.cz/...
Jinak podmínky četby knih jsou tyto: Žák vybírá 20 literárních děl.
Světová a česká literatura do konce 18. století min. 2 literární díla
Světová a česká literatura 19. století min. 3 literární díla
Světová literatura 20. a 21. století min. 4 literární díla
Česká literatura 20. a 21. století min. 5 literárních děl
Seznam literárních děl, z něhož žák vybírá, sestavuje škola. Pro školní seznam literárních děl platí základní pravidla: minimální celkový počet nabízených literárních děl je 60, horní hranice není stanovena; za literární dílo je považováno komplexní dílo, nikoli jeho þást (např. Karel Jaromír Erben: Kytice, nikoli Karel Jaromír Erben: Polednice);
Pro žákův seznam literárních děl platí základní pravidla:
Minimálně dvěma literárními díly musí být v seznamu zastoupena próza, poezie, drama.
Seznam může obsahovat maximálně dvě díla od jednoho autora.
Seznam knih k maturitě ti dá učitel čes.jazyka - to nevíš? Dost mě překvapuje,že se o to zajímáš chvilku před maturitou-pokud maturuješ letos...jinak číst to nemusíš-rada-něco skoukneš jako film - Hamlet,Želary atd.,něco stačí přečíst jen výtah=o čem kniha je...měla bys vědět,které knihy se kam řadí´=např.literatura mezi 2 svět.válkami a 1 knihu jaksi prezentovat,že znáš/vědět o čem je/,např.Hemingway Komu zvoní hrana je příběh... nezapomeň na poezii. Domluvte se se spolužáky,může každý z vás vypracovat výtah z 1 knihy a zkopírovat to pro každého.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.