Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrolýza a kapalina

Od: hauu* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

zkoušel jsem elektrolýzu asi 4% roztoku NaCl,

nechal jsem to běžet přes noc a ráno jsem potkal v platové misce asi 10x10x0,5 cm sodíkového ,,písku", ale co mě překvapilo, že to zakrývala nějaká trochu nažloutlá kapalina, která viditelně zabraňovala, aby sodík měl kontakt s kyslíkem, nebo co to bylo, bylo to takové modrošedé. Jakmile jsem to chtěl dát do jiné zkumavky, odlít tu kapalinu a zalít to benzinem, aby se k tomu nedostal vzduch, tak se to ihned začalo pokrývat nějakou vrstvou.

K tomu dodám jednu okolnost, a tu, že jedna elektroda byla z uhlíku a druhá z pozinkovaného šroubu.

Co to mohlo být za kapalinu? Kdyby to byla voda, tak by to reagovalo extrémně bouřlivě.

P.S. Uvolňoval se i chlor. Nemohl se rozpustit ve vodě a vytvořit kyselinu chlornou?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Při elektrolyze roztoku NaCl se na katodě "usazují" ionty chloru a na anodě atomy sodíku.Ten ovšem ihned reaguje s vodou za tvorby NaOH.Chlor uniká a elektrolyt má stále více alkalickou reakci.Pokud se něco usazuje,pak to mohou být zbytky rozpadlé elektrody.

JABRAKA

doplněno 31.03.16 16:53:

Na katodě se vylučuje sodík a na anodě chlor.Já věděl,že to píši obráceně!

hauu*
hodnocení

To jo, ale mě nejde do hlavy, proč se to neobalilo.

hodnocení

2x

Každopádně elektrolýzou vodného roztku NaCl nemůže zniknout sodík, na katodě se bude uvolňovat vodík. Sodík se dá připravit elektrolýzou taveniny nebo jako amalgam elektrolýsou se rtuťovou katodou.

Jak už psal kolega, tvou elektrolýzou se na katodě uvolňoval vodík a na anodě patrně vznikal chlornanový anion. Po zahuštění roztoku se část vody i odpařila a dokonce z části chlornanu mohl vznikat až chlorečnan. Pokud se to dělo v otevřené nádobě, napadal do toho nějaký prach. Předpokládám, že uhlíková elektroda byla vydolovaná z nějaké baterie a tedy znečištěná nějakou organickou látkou. A kromě toho, elektrolyzovaný roztok jsi připravil z destilky nebo vody z vodovadu? Kromě toho nepíšeš, která elektroda byla pozinkovaná a která byla uhlíková. Nerozpustil se ti náhodou zinek na šroubu a nepřešlo do roztoku i nějaké železo z pozinkovaného šroubu? A jaký proud tvým zařízením procházel? Když to sečtu a podtrhnu, měl bys se nejprve věnovat studiu chemie. Nadšení je pěkná věc, ale v chemii musí být vyfutrovaná znalostmi, jinak může být dost nebezpečná.

hauu*

Odpovědi/otázky:

Ten chlornan/chlorečnan by mohl být tedy ten písek dole?

Vodný roztok jsem připravil z vody z vodovodu a destilované vody.

Je pravda, že jsem našel elektrodu z toho hřebíku ráno takovou, že byl kousek pryč.

Napětí bylo 4,5V.

Ten písek dole byla směs NaCl, s malým množstvím (stopami ) NaClO, a pokud byl ten hřebík opravdu pozinkovaný, možná i se ZnCl2. Pokud byl ten hřebík anodou, nevznikal ani chlornan. Na anodě ochotně přecházelo železo do roztoku a oxidovalo se na FeCl3. Proto ta žlutohnědá barva. Při elektrolýze je důležitý i proud, někdy i důležitější než napětí. Ale plochá baterie nevydrží delší dobu dodávat větší proud a nemá ani příliš velkou kapacitu.

rv*
hodnocení

0x

Obávám se, že sodíkový písek byla kuchyňská sůl, která se vysrážela z nasyceného roztoku, jak se elektrolyticky rozkládala hlavně voda. Na sodík by byla potřeba elektrolýza roztavené soli.

jabraka*

Ze 4% solného roztoku se sůl usazovat nebude,

JB

rv*

Já předpokládám, že 4% to bylo na začátku a přes noc už 100%.

hauu*
hodnocení

Plánoval jsem ještě roztok 50% NaCl-vznikl by mi tu už stabilní sodík? myslím jak ho známe jako stříbrolesklý kov a aby se dal vzít do pinzety.

P.S. Soli jsem tam dal tak 2 lžičky, to nejde, aby byl na ploše 50 cm krychlových.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]