Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Interpunkce ve větách (do bakalářky)

Od: andys odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.

Píšu bakalářku a nejsem si jist interpunkcí v těchto větách. našla by se zde nějaká hodná duše, která by mi pomohla? U každé věty dávám návrh kde bych já čárku použil. (červeně)

1)

Pozitivní přístup ke stáří má také herečka Květa Fialová. Stáří považuje za nejkrásnější období svého života, především kvůli pocitu absolutní svobody.

2)

Haškovcová (2010, str. 21) uvádí pro seniory ve věkovém pásmu 65 - 74 let pojmenování "mladí senioři" ,a osoby od 75 let označuje termínem "starý starý".

3)

Toto věkové období provázejí často stavy frustrace, což se může projevovat na jedné straně skleslostí, lhostejností a pasivitou, a na straně druhé agresivitou, závistivostí a popudlivostí,

4)

Podle Benešové (2014, str. 106) motivaci lze členit z pohledu prožívání na pozitivní - pochvala, uznání a na negativní - negativní hodnocení.

"Souhrnně lze říci, že motivace je postulovaný proces, určující zaměření (zacílení), trvání a intenzitu chování (jednání). V tomto smyslu je to psychologický hypotetický konstrukt popisující, resp. vysvětlující psychologické příčiny chování "

5)

Cílem AU3V bylo podporovat zakládání univerzit třetího věku v České republice, pořádat pracovní semináře zúčastněných škol a fakult za účelem výměny poznatků a zkušeností, a také navázat mezinárodní kontakty s evropskými organizacemi.

Děkuji :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

3x
Vím, že odpovídám mimo dotaz. Ale chci nastínit ještě jinou možnost. Pokud si nejste jistý, lze složitější větu vhodně rozdělit na dvě samostatné. Dělám to při psaní důležitých mailů, kde mi záleží na formě. Moje čeština je totiž někdy také tragická, přestože jsem držitelem maturitního vysvědčení z rodného jazyka.
Zároveň také doporučuju bakalářskou práci svěřit vhodné osobě, která zkontroluje práci z pohledu gramatiky a srozumitelnosti. Hodně štěstí.
doplněno 29.03.16 18:56: Děkuju:)
výtka
Upozornění od sys strejc 29. 03. 2016 18:42:59
Ano, toto je velmi přínosné pro řešení otázky! Dokonce se dá říci: Dvě mouchy jednou radnou. *palec*

hodnocení

1x

1) ne (v mluveném projevu pomlka, v písemném se neprojeví - není důvod)

2) ne (to samé)

3) ne (dvě vedle sebe souřadné vedlejší věty, opět v řeči bude pomlka, aby byla jasná struktura sdělení, ale v textu není důvod)

4) ano

5) ne (stejně jako 1,2,3, z důvodu srozumitelnosti je třeba v mluvě třeba pomlky, která Vás nabádá dát tam čárku, ale není žádné pravidlo, které by určovalo, že tam čárka být má)

doplněno 01.04.16 23:55:

Hawara, máte pravdu, u té trojky. U dvojky nemůžu souhlasit, klidně si tam slučovací poměr dokážu představit.

hawara*

2 a 3 ANO. Spojka "a"v těchto větách neplní funkci slučovací. Dá se nahradit výrazy " ale", "zatímco", "nýbrž"... Vystupuje tedy ve funkci odporovací:

2)

Haškovcová (2010, str. 21) uvádí pro seniory ve věkovém pásmu 65 - 74 let pojmenování "mladí senioři", zatímco/ ale osoby od 75 let označuje termínem "starý starý".

3)

Toto věkové období provázejí často stavy frustrace, což se může projevovat na jedné straně skleslostí, lhostejností a pasivitou, ale na straně druhé agresivitou, závistivostí a popudlivostí,

doplněno 02.04.16 18:46:

naufrago, ...na jedné straně lhostejnost, a (ale, zatímco) na druhé agresivita... => už samy pojmy lhostejnost vs. agresivita jsou v protikladu. Nesouhlasit ovšem můžete dále.

doplněno 02.04.16 18:49:

...omlouvám se, reagoval jsem na trojku (místo na dvojku).

albatros498022*
hodnocení

0x

Domnívám se, že člověk, který píše bakalářskou práci musí mít maturitu z jazyka českého a pokud ji udělal, taky by toto měl znát. Pokud ne, tak se děsím znalostí maturantů.

výtka
Upozornění od sys strejc 29. 03. 2016 17:16:15
Jste mimo dotaz! A navíc vaše písemné vyjádření svědčí o tom, že ani vy nejste dokonalý.

andys
hodnocení

Děkuju moc všem za pomoc :)

paspulka*
hodnocení

0x

1 - 3 nemusí být,4-popisující,respektive vysvětlující,- tedy 2 čárky. 5 - nemusí

hodnocení

0x

1) Pocitově ano.
2) Ne, jde o "význam slučovací".
3) Ano, jde o "význam odporovací".
4) Pocitově ne.
5) Ano, jde o "význam důsledkový".

Zdroj:

proofreading.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]