Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatná učitelka v 1. třídě.

Od: kackac77* odpovědí: 16 změna:

Ahoj,

potřebuji poradit. Od září mi jde dcera do první třídy, absolvovali jsme den otevřených dveří a příští týden jdeme na zápis. Dopředu nám bylo sděleno, že si nelze vybírat učitelku ( u nás ve škole se otvírají tři třídy prváků). Problém je, že tam má jít zrovna učitelka, o které všichni rodiče, se kterými jsem mluvila, říkají, že je to katastrofa. Ženská ve středním věku, nervově labilní. Vím, že je to takové "jedna bába povídala", ale ono těch stěžujících se rodičů byla celá řada, dávali dokonce děti na jiné školy. V minulém roce právě od této učitelky uteklo ze školy rekordní počet děti - asi 7 - a to ve druhé třídě. Děti na školu (učitelku) reagovaly nočním počůráváním, průjmy, pláč, nechuť chodit do školy. Nerada bych odsuzovala člověka na základě cizích zkušeností, na druhou stranu si myslím, že první třída je pro dítě důležitý mezník a chci aby ke škole dcera měla pozitivní vztah. Jinou školou se mi to zatím řešit nechce, protože by to znamenalo vozit ji denně do jiného města. Nevíte někdo, je možné třeba přes školní inspekci prověřit kompetentnost učitelky...? S ředitelem se nedá mluvit, jediné co udělal za změnu, je zákaz vybírat si učitele u zápisu, dřív to bylo možné.

Předem děkuji za rady.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hella*
hodnocení

6x

Dobrý den, na naší pražské ZŠ funguji jako předsedkyně Školské rady - to je jakýsi "dohlížecí orgán", ve kterém jsou zastoupeni zástupci rodičů, učitelů a zřizovatele (v našem případě MČ) a na který se obracejí rodiče se stížnostmi na provoz školy, jednání učitelů i dětí vůči svým vlastním robátkům atd atd. Být na Vašem místě, rozhodně bych se jako matka budoucího prvňáčka rovněž obrátila na vaši ŠR (ze zákona musí být při škole zřízena) a vznesla přání (až by se mi chtělo říci "ostrou prosbu":D), aby moje dítě bylo zařazeno do jiné třídy než ve které bude figurovat jako třídní ona zmíněná učitelka. Vím, říkáte, že ředitel toto dopředu zakázal, ale věřte tomu, že stačí "pohrozit" tím, že Vy a dalších pár rodičů dáte dítě na školu jinam a najednou to půjde. Ničeho se vedení škol nebojí více než eventuality, že jim odejde část žáků! Párkrát jsme na ŠR řešili stížnost rodičů na učitele a v případě, kdy se ukázala jako oprávněná, byl dotyčný učitel donucen dokonce odejít ze školy jinam. Jen je potřeba domluvit se s několika dalšími rodiči a připomínat se a připomínat - čím víc budete tak říkajíc slušně "otravovat", tím máte větší šanci na úspěch.

repak*

Hrozit něčím co nechci udělat není moc dobré. Co když ředitel řekne "Klidně jděte." neboť ví, že nejbližší škola je v sousedním městě jak je tomu v tomhle případě.

hella*

Pokud jich bude víc (aspoň 5 - 6), pak to s velkou pravděpodobností neřekne - školy jsou financovány podle počtu žáků a v dnešní době se o prvňáky v podstatě přetahují. A netvářila bych se, že hrozím, ale slušně a v klidu žádám.

dejavu*
hodnocení

4x
Dobrý den,
pokud máte na učitelku mnohé špatné reference a není dohoda ani s ředitelem, můžete přímo čekat, že tam budou dříve nebo později potíže, speciálně, jestli vytáhnete do boje a dceru jim necháte jako rukojmí; na takovou školu bych dítě nedala. Nervový systém má jen jeden a do školy by se mělo těšit, aspoň v těch prvních ročnících.

repak*
hodnocení

3x

Pokud se nepletu zřizovatelem základní školy je obec. Obec obsazuje místo ředitele školy. Zastupitele i starostu v obci volíte i Vy. Pokusil bych se řešit u starosty, přes zastupitele, ...

vosikac*
hodnocení

2x

*jasne**jasne*Ani nám se nevyhnulo rozhodování,kam dát syna do 1.třídy.Ale nečekali jsme,že se setkáme s takovou arogancí ve škole v naší obci,když mělo dojít k zápisu.Od začátku jsme byli přesvědčeni,že syn bude chodit jinam.Celou dobu jsme slýchali,jak děti při přechodu na 2.stupeň, do města cca 2km vzdáleného, jsou pozadu a nestíhají.

Obvolali jsme školy a nechtělo se nám věřit zdělení,že musíme mít souhlas obecní školy u nás,pokud chceme přijít k zápisu jinam.*bum*Ale nenechali jsme se omámit ani 5ti tisícovým zápisným a šli jinam.Ihned jsem se ptal,nebude-li problém se zápisem v této škole,protože jsme na netu narazili na soukromou školu ve městě cca 12km od naší obce, a že čekáme pouze na to,bude-li syn přijat či nikoli.

Vše se setkalo s pochopením,k zápisu jsme dorazili a asi po týdnu jsme šli podepsat papíry,že byl syn přijat na onu soukromou školu,kam již chodil do tzv. 0.ročníku.

Souhlasím s Vámi,že 1tř.ZŠ je pro dítě důležitá a pár kilometrů denně by pro Vás nemělo být rozhodující.Nestojí to za to,koukat na dítko,které již v 1.tř. chodí do školy s nechutí...*mala*

Ale zápisem nejste upsána k tomu,že dcera musí 1.září nastoupit na tuto školu.Takže zápisem bych v klidu prošel a uvidíte,co a jak se do začátku školního roku uděje;)

A co se týče řešení problému s učitelkou,pokud ani ředitel nemá zájem si vyslechnout názory rodičů,obrátil bych se na zřizovatele školy = obec.

Přeji mnoho štěstí*slunce*

mil®
hodnocení

2x

Žádost ,do jiné třídy písemně k řediteli, si dát můžete. Otázkou je, jak vám vyhoví, nemusí. Dál se můžete nechat pozvat do zasedání rady a vznést stížnost, na vedení školy, potažmo na jednání ředitele. Obojí může být provázané, takže si můžete ještě pohoršit, nicméně jsou vámi voleni a snad tam nemáte jen ignoranty a vlezdoprdelky . Ještě musí mít škola školskou radu, která má tayk zasedání a tam se můžete taky podívat a vznést stížnost. Přeji pevné nervy a hodně štěstí a za svého prvňáčka bojujte. Vyplatí se to.

hodnocení

2x

No, vzhledem k tomu, že vy ve škole ještě ani nejste zapsaní a s danou učitelkou nemáte žádné osobní zkušenosti, tak těžko můžete přes někoho něco řešit *nevi* Osobně pokud bych měla na školu špatné reference (a info, že na škole vede prvŇáky problémová učitelka, od které ředitel školy dává ruce pryč, za špatnou referenci považuji... mmch ukazuje to ochotu ředitele řešit problémy), šla bych k zápisu na školu jinou. Tím spíš, pokud v minulosti na škole byly problémy toho rázu, že děti ze školy stejně odcházely, ovšem v průběhu školního roku.

Jinak možná se pletu, ale ČŠI nijak neeviduje kompetentnost učitelky, ale hodnotí celkově školní vzdělávací program, jeho dodržování, podmínky pro výuku žáků... Můžete požádat ředitele školy o nahlédnutí do starých inspekčních zpráv nebo zkusit požádat ČŠI o poskytnutí kopií... ale to není řešení problémů, jenom zjišťování, co ČŠI nspekce na dané škole zjisitla *nevi* Pokud byste na školu dítě i přes negativní refernce přesto dali a k problémům docházelo, tak by se měli řešit spíš přes zřizovatele (obec), než přes ČŠI, bych řekla.

Stránky ČŠI jsou tady, jestli na nich najdete nějakou pro vás podstatnou informaci:

http://www.csicr.cz/

hodnocení

1x

Tak pokud tahle učitelka ještě pracuje ve školství- tak je to vážně katastrofa a divím se řediteli té školy, že už ji dávno nevyhodil. Jestli si stěžuje větší počet rodičů a dokonce své děti dají, kvůli nervově labilní učitelce, na jinou školu- tak to asi nebude jenom nějaký výmysl. Trvala bych na přeřazení dcery k jiné učitelce ...a pokud by mi nevyhověli- dala bych ji do školy jinam. Trvejte si na svém , protože máte určitě pravdu v tom, že 1. třída je pro dítě důležitý mezník. Přeji hodně štěstí.*houpy*

raadek*
hodnocení

0x
Ja jsem mel na ucitele vzdycky stesti, ale na zakladce byla take jedna hysterka, ktera me nastesti neucila, ale ti, ktere ucila ji jeste po triceti letech nemohou prijit na jmeno a mluvi o ni s nenavisti. Takze vam doporucim jeste si u dalsich rodicu overit informace o te ucitelce. Pokud to bude pravda, tak bych byt vami vazne uvazoval o jine skole. R.

fidonet*
hodnocení

0x

každa povaha reaguje jinak na jinou povahu. všeobecně jedna dceru učitelku může druha nemůže. Rozhodně nesouhlasím s tím, že byste nemohla změnit třídu, pokud je tam tříd více. Ale počkal bych, třeba zrovna vaše dcera bude mít stejnou vlnovou délku jako její učitelka. My tohle řešíme pořád u starší dcery. Co učitelka, to na odstřel ( ale časem si zvyknete ) . Teprve ted v 6.třídě ma bezva učitelku, se kterou to snad dotáhnou do konce. Mladší dcera má učitelky po té starší a nemůže si ji vynachválit. Kompetentnost učitelky? věřím , že v 99% projde a vy budete ta nejhorší. Zkuste to zkusit, nebo promluvte s dětmi a rodiči, jejichž děti už třídou prošly. neberte v uvahu jen ty , kteří z ní měly trauma. Ale ja vás plně chápu, jak říkam, tohle trauma máme každý rok. Hold dobrých učitelek je málo. Omlouvám se, učitelek, které mají učitelské srdce a srdečný vztah k dětem. Dobrých učitelek, ktere naučí je spousta. Výhodou těch protivných učitelek, je , že dítě projde disciplinované, umí poslouchat a váží si autority. nebudu vám psat , abyste zvažila vyhody a nevýhody takové učitelky. Já z nich mám díky dcerky taky trauma. Díky bohu, že procházíme s jedničkami a ona se zaměřuje na grázlíky, což je na výběrové jazykové škole problém.

kibic*
hodnocení

0x

Kolik je VŠICHNI, SE KTERÝMI JSEM MLUVILA? Jak dlouhá je ta řada nespokojených rodičů? Vaše vyjádření je tak poutavé a přesvědčivé, že by bylo asi nejlepší, kdybyste dítě rovnou dala na školu jinou. Stres a panika, které z budoucího kantora máte už nyní vy, se zákonitě přenese i na dítko a to se začne počůrávat ještě dříve, než tu ŠPATNOU UČITELKU V 1.TŘÍDĚ osobně pozná! Chudák prvňáček... *ee*

kytka*

Netuším ,jak víte,že zrovna vy budete mít s učitelkou problémy. Když budete doma toto řešit před dítětem a říkat -ta učitelka je..., prostě tě tam nedám apod. věci bude mít dítě strach ještě než ji pozná. Myslím,že máte na tu věc trochu přehnaný názor.

kackac77*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi, nápad se školskou radou a s obcí jako se zřizovatelem. Jinak - nemyslím si, že stresuji malou, do školy se těší, já sama mám školu jako instituci ráda, studuji i v dospělosti, baví mě se pořád učit, takže k tomu vedu i dítě. Doma o této mé obavě z učitelky nemluvím a sama se taky nijak zvlášť nestresuji - zatím, jenom se snažím hledat informace...zjišťovat co je možné a co ne. Samozřejmě, že nevím, jestli s ní budeme mít problém my, dokonce ani nevím, jestli k ní budeme přiděleni. To se bohužel dozvíme až v červnu, protože pan ředitel říkal, že nelze tyto informace poskytnout dřív - což už samo o sobě se mi nelíbí. Jinak ty reference mám asi od 15-ti rodičů ze současnosti (píšu jenom o těch, s kterými jsem mluvila ne jako že někdo říkal, že někdo říkal) - mají zkušenosti s touto učitelkou z minulého nebo předminulého roku a pak taky od jedné známá, která tuto učitelku zažila ve škole sama - jako dítě, a to před 20-ti lety. Všechno negativní, někdo více někdo méně.

Přes všechny ty špatné reference mám zábrany vyrazit do boje takto do předu, bojím se, aby to pak neovlivnilo postoj školy k dítěti.

Co se týče nástupu do jiné školy - není to jenom o tom nepohodlí, že musím jezdit autem, to bych pro ni ráda udělala. Ale takové to propojení lidí z malého města, všichni se znají, jsou kamarádi - nechci aby z toho vypadla, aby byla ve vlastním městě cizincem. Švagr má 15-ti letého kluka, který chodil do školy jinde a dnes to rodičům vyčítá, že tu nemá kamaráda...

Kažpádně, ještě jednou děkuji všem.

gabriela*
hodnocení

0x

Promiňte mi mou upřímnost, ale absolutně nechápu, proč nad takto jasnou věcí ještě dále přemýšlíte. Napsala jste, že problémy s touto učitelkou mělo mnoho dětí, s ředitelem se nedá mluvit. Strašně by mne zajímalo, o jaké škole to mluvíte? Nejsem zastáncem hodnocení podle názoru jedné strany, ale my tady máme názor již sedmi rodičů. Opravdu si myslíte, že pokud odejde během jednoho roku sedm dětí je chyba v rodičích, v dětech? Pokud přihlásíte dítě na tuto školu, je již předem jasné, jak to bude vypadat na druhém stupni, kde učitelky pracují s adolescenty. Na této škole je nejspíše řediteli naprosto jedno, že přišel o cca 1,5milionu Kč. Jde o příspěvek od státu na každé dítě, cca.20 000Kč/rok (za předpokladu, že by 7 dětí studovalo 9 let na této škole. Myslím, že je to ještě více). Samozřejmě si to můžete zjistit jak u zřizovatele školy, vetšinou Obecní Úřad, dále i na ČŠI. Ano, péče o děti je finančně nákladná, ale věřte, že během roku by se jistě dítě naučilo jezdit samo vlakem či autobusem. Pokud Vám mohu poradit, zajímejte se i o kvalitu učitelů na druhém stupni. Nejspíše se Vám zdá, že je to daleko, ale není. Uteče to jako voda. DO TÉTO ŠKOLY BYCH DÍTĚ DALA JEN ZA PŘEDPOKLADU, ŽE BYCH OPRAVDU NEMĚLA JINÉ VÝCHODISKO. Vím, je to těžké, ale pokud jste neporodila puťku, zblázníte se jak Vy, tak i vaše dítě a školu budete muset změnit stejně. Pokud tedy ředitěl nenajde jinou učitelku. Pokud Vám nezbyde nic jiného než dát dítě do této šílené školy, napsala bych stížnost na ČŠI, ještě teď., před nástupem do školy Podepsala bych se jménem mé maminky - zajistíte tím svou a dítěte anonymitu a zároveň i vyjádření ČŠI. To přeci není normální, aby odešlo tolik dětí. Věřím, že ČŠI o tomto vůbec neví.

Hodně štěstí, Gábina

zuzka32
hodnocení

0x

NEVÁHEJTE a v případě, že vaše dítko přiřadí právě k té hrozné učitelce, řešte to a hodně rázně. Myslím, že za malý úplatek zástupkyni pro 1.stupeň se tak nestane. Horší je, že k rozhození dětí k jednotlivým učitelkám dochází třeba až v průběhu prázdnin. Pak už nezbývá moc času na řešení. Bohužel moje mamka je neoblíbená kantorka, nejedna stížnost padla u ředitele školy, ale její povaha už se prostě změnit nedá. Nikdo si nedovede představit, co to má za následky u dcery takové kantorky, dokonce i jako dospělé. Byla jsem šťastná, že šla mamka do důchodu právě v době, kdy moje děti nastupovaly. Byla bych schopná dát je na jinou školu, kdyby měly mít mojí mámu. Je mi to moc líto, ale opravdu se s tim nedá nic dělat, takové kantorky musí být soudné a samy od sebe zajít pro léky na uvolnění. Mamka dodnes odmítá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]