Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výška Petřínu

Od: lamba odpovědí: 4 změna:

Zdravím, mám zadání příkladu do matiky a nevím si s ním rady, nemůžu přijít na řešení.

Pata C Petřínské rozhledny a místa A,B, ze kterých rozhlednu pozorujeme jsou vrcholy trojúhelníku, ve kterém známe AB=80m. Úhel alfa=60 stupňů, úhel beta=38 stupňů. Určete výšku rozhledny, víte-li, že z místa A je vidět vrchol rozhledny pod výškovým úhlem 50 stupňů.

Došel jsem k tomu, že jsem si vypočítal velikosti úhlů v trojúhelníku ABC, potom velikosti jeho stran, jehož jedna strana je společná se stranou hledaného trojúhelníku, ale to je všechno, nemůžu se dopídit dalších stran či úhlů, abych mohl dopočítat přes sinovu nebo kosinovu větu výšku rozhledny. Našel by se tady, prosím nějaký laskavý matematikátor a pomohl mi? Díky moc

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Předpokládám, že goniometrické funkce umíte. Tak se zaměřte na troj)helník BCV, kde V je vrchol rozhledny, a na tangentu.

lamba
hodnocení

Na toto se zaměřuji, ale pořád chybí jeden údaj ohledně trojúhelníku, abych mohl vypočítat ostatní strany či úhly, pravoúhlý trojúhelník tam taky nikde není.

Jak to, že ne? Přeci C je pata Petřína, míněšno pata kolmice. A jaký je tedy úhel BCV?

lamba
hodnocení

Děkuju, už jsem na to přišel taky :) Bylo to lehké, jen jsem si umístil úsečku AB na nešikovném místě, takže nesvírala pravý úhel, ono to přesně není napsané v tom zadání, kde má být bod A, tak jsem si říkal, že ho přece nemůžu dát kde chci, ale ono je to jedno, kde ho dám a nejlepší je dát si ho tak, aby svíral pravý úhel. Myslel jsem si jak je to složitý příklad :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]