Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čtenií vzorečků hydrátů

Od: pemik odpovědí: 5 změna:

Zdravím, s kamarádkou se dohadujeme jak se čte "tečka" u vzorečků hydrátů. Když máme třeba NiSO4 . 6H2O, tak jak se to čte .. ona tvrdí že ... Síran Nikelnatý tečka 6H2O, já se jí snažím přesvědčit o tom že se to čte jako krát. Ale ráda bych věděla jestli mám vůbec pravdu :d

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hasha*
hodnocení

0x
Je to nikl sulfát hexahydrát reakce síranu nikelnatého a vody pokud vím

jabraka*
hodnocení

0x

Česky je to skutečně "krát"

JABRAKA

figurek*
hodnocení

0x

Nás taky ve škole učili, že tečka se čte krát. Síran nikelnatý krát šest H2O

Ale můj otec s jedenácti chemickými a fyzikálněchemickými tituly by ti řekl, že jde o sulfoniklát se šesti vodami.

hodnocení

0x

Český název je hexahydrát síranu nikelnatého. Kdybys chtěl mocí mermo číst tu tečku jako krát, musel bys v podstatě hláskovat celý vzorec - Ni-S-O-4 krát 6-H-2-O. Jiné příklady:

CaCl2.6H2O - hexahydrát chloridu vápenatého, Na2SO4.10H2O - dekahydrát síranu sodného.

jabraka*
hodnocení

0x

Při matuře mi stačilo síran nikelnatý krát 6H2O.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]