Nejste přihlášen/a.
Do stolitrové nádrže vedou dvě potrubí.Prvním potrubím přiteče 5l vody za 2 minuty,druhým 7l vody za 3 minuty.Nejdříve bylo otevřeno první potrubí,pozděli otevřeli i druhé,takže za 26 minut po otevření prvního potrubí byla nádržka plná,Jak dlouho bylo otevřeno druhé potrubí?
Já jsem na to šla takto:
První potrubí si označím jako A a vypočtu si, kolik vody vychrlí za minutu. Stejně tak druhé označím B a naložím s ním stejně.
A pak už následuje rovnice: 26A * xB=100. Zlomky vzniklé při výpočtu, kolik vody vyteče za minutu z B, se hezky pokrátí a výsledek mi vyšel jako pěkné celé číslo. Snad je to tak správně...
Ano, Kartáginec má pravdu... I s překlepem, i s řešením úvahou.
Jen dotaz: co je to tam mezi 26A a xB? Tam by mělo být plus, pokud to tak bylo myšleno, je to správně, ale já tam vidím hvězdičku, což bych interpretoval jako krát. Asi to bude přehmat na klávesnici, ne?
Jinak, ono to jde i prostým úsudlem. Spočtu si, kolik litrů nateklo za těch šestadvacet minut prvním potrubím (65 litrů), nu a ten zbytek (35 litrů. musel natéci tím druhým, a tomu, při jeho mohutnosti sedm litrů za tři minuty, by to trvalo 35 * (3/7), tedy 15 minut.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.