Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dělám dálkově školu a mám naúsáno v ekonomii abych vysvětlil co to je: Kooperace?
Na internetu jsem se dočetl, že je to spolupráce skupin lidi a vedle toho je napsáno Baťa,Ford, Škoda. Jak tyto dvě firmy spolu mohou spolupracovat? Když jedna se zajímá o auta a druhá o boty? A nebo je to jinak? Předem Děkuji
Budete to mít ve studiu těžké. Za prvé ty firmy jsou tři, ne dvě. A jak to chápu, je to myšleno jako příklad. Tyto firmy spolu nijak nesouvisí a nikdy spolu nespolupracovaly (nekooperovaly). To je podobné jako kdybych napsal, že v Karibiku, na Madagaskaru a na Bali panuje tropické počasí. Všude tam je, ale ty tři oblasti spolu jinak nijak nesouvisí. A hlavně na internetu se můžete dočíst i hodně veklé blbosti. Takže všemu nevěřte.
Ano, je to spolupráce či součinnost. Myšleno je to ale tak, že např. Baťa, vyrábějící boty, spolupracuje s dalšími objekty, které dodávají komponenty pro výrobu jeho obuvi. Stejně tak automobilky mají řady subdodavatelů, bez jejichž spolupráce by nebyly schopny kompletní vozy vyrábět...
Baťa s Fordem budou kooperovat opravdu dost těžko i když i to se nedá vyloučit.
Nevím, jak páni ekonomové a pedagogové, ale v technické praxi označujeme kooperací spolupráci na výrobě jednoho konkrétního dílu. Tzn. firma A obdrží zakázku na výrobek a některé technologické operace na něm neumí provést nebo je to pro ni nevýhodné. Proto některou z operací na výrobku zadá firmě B. Firma A stále figuruje jako výrobce dílu a může na něm provádět další výrobní operace. Oproti tomu dodávka celé součásti se v technické praxi obvykle za kooperaci nepovažuje jde o nákup celého dílu.
Nicméně v případě uvedených automobilek připadá v úvahu spíše kooperace = spolupráce obecně, tedy klidně i vývoj a dodávky celých dílčích celků.
Přesně jak píše Amper- jsem firma, dostanu zakázku, a za a - buď to nestíhám do termínu vše udělat, nebo za b- nemám potřebné vybavení na určitý prac,proces a tak dám do kooperace- naptám jinou firmu, která to umí. Stále jsem výrobcem toho dílu, ale určité operace či poddíly jsou vyráběny v jiné firmě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.