Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak upravit tento výraz?

Od: stairn* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

provedl jsem derivaci tohoto výrazu: (1. obrázek)

Vyšlo mi to takto: (2. obrázek)

Ale např. Wolfram mi ukazuje tento výsledek: (3. obrázek)

Nevíte, jak se dá ten můj výsledek upravit ještě tak, aby vyšel ten z Wolframu?

Jak upravit tento výraz?
Jak upravit tento výraz? #2
Jak upravit tento výraz? #3

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Je to derivace podílu, takže musíš použít vzoreček viz obrázek.

Prvníního čitatele derivuješ (nezapomeň že musíš derivovat i vnitřní funkci) * druhého ne + prvního nederivuješ * druhého ano

Jak upravit tento výraz? #4

Dobrá odpověď, jen drobné terminologické upřesnění přepisu: Jde samozžejmě o derivaci součinu a o prvního a druhého součininele.

A ještě přímo k dotazu, ten tazatelův výsledek se samozřejmě na Wolframův výsledek upravit nedá, Kontrola je jednoduchá: když oba výsledky porovnáme, spoustu se toho zkrátí a zbyde "rovnost" selkem jednoduchých výrazů, která zjevně neplatí, už proto ne, že by se odmocnina z polynomu musela rovnat polynomu.

doplněno 17.03.16 13:06:

Nebo ještě jednodušeji udělad "štichprobu": dosaďte do obou výrazů nulu, výsledek spočítáte i zpaměti.

stairn*
hodnocení

Dobrý den,

přesně tak jsem to derivoval, po úpravě mi vyšlo to co jsem napsal.

Zkoušel jsem to 2x a pořád mi to takto vychází.

doplněno 17.03.16 23:03:

OMLOUVÁM SE

Jdu si nafackovat, špatně provedené vytknutí, nechápu, proč jsem tam dal 2x ten zlomek...

Už mi to vychází jako z toho wolframu

Děkuji :)

Jak upravit tento výraz? #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]