Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má řemeslo zlaté dno?

Od: zzuzana odpovědí: 16 změna:

Prosím, poradte. Poslední dobou si i já začínám trochu myslet, že šikovnější řemeslník se má lépe a je šťastnější než průměrný středoškolák. Letos končím gympl a vím, že na VŠ nemám, učím se i do půlnoci.Ale v kuchyni mi všechno jde a baví mě to. Přemýšlím o dodělání vyučního listu za rok kuchař anebo o VOš farmaceutický asistent.Já vím jsou to dvě úplně rozdílné věci.Obě dvě práce by mě však bavily. O kuchařině jsem přemýšlela už v 9. třídě, ale přišlo mi, že jsem se dřela zbytečně, měla jsem vyznamenání a holky, co tam šly měly čtverky. Jsem vyloženě introvert.Dlouho jsem zvažovala hotelovku, ale udělala jsem asi chybu.Na druhou stranu práce v lékárně by mě taky bavila, nevadí mi, že bych byla poskok magister a vlastně prodavačka léků. Možná si však nedovedu tuto práci dobře představit a o nějakém postupu karierním tam taky nelze hovořit. Dále nevím jak bych zvládla tuto VOšku, protože v chemii jsem nikdy nijak nevynikala. Zase ve škole pro kuchaře bych se naučila spoustu praktických věcí do života, což moje budoucí rodina určitě uvítá. Prosím o radu, co byste volili vy, jen mi nepište, že si to mám rozhodnou sama. Je kuchař podřadné povolání, jak někdo říká?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já bych hlavně kladl důraz na řádné dokončení gymnázia a udělat i maturitu. Potom se můžete zaměřit na to, co Vás bude bavit a zdá se, že by to byla spíše ona "kuchařina". Tak, proč ne? Myslím, že se nemusíte trápit tím, zda je nějaké povolání podřadné či není - budete dělat práci, kterou chcete dělat a bude Vás bavit. A to je předpoklad, že ji budete dělat ráda a dobře. Zdravím!

doplněno 17.03.16 07:51:

Pokud je kuchař/ka hodně dobrý/á, tak se dostane i do TV a tam vaří, komentuje a je celebritou. Potom ještě vydává recepty, kuchařské knihy a radí se zdravým stravováním.

Jo, dnes je to obor uznávaný.

doplněno 17.03.16 11:48:

zzuzana - Vy na nás přenášíte odpovědnost za Váš další osud a život. Pokud se Vám v této otázce ještě podaří vložit anketu, tak tam uveďte možnosti a o Vašem osudu a dalším životě rozhodneme v hlasování .

hodnocení

0x

Podřadné není a pokud ho někdo dělá s láskou, tak proč ne. Každopádně to je docela těžká práce (kor pro dívku), věčně budete mít mastné vlasy a budete cítit pachem kuchyně. Vím o čem píšu, kuchaře máme v rodině (i když nyní to již nedělá). Říká se že lépe vaří chlapi, děvčata většinou končí na studené kuchyni či jako cukrářky.

hodnocení

0x
Kuchařina je umění,které je degradováno pouze finančním ohodnocením ze strany zaměstnavatele.
Takže studujte,vařte,učte se sousední světový jazyk a pak uvidíte,jak se Vám otevírají dveře na trhu práce.
Na zahraničním,samozřejmě.
doplněno 17.03.16 07:48: tomaslad - kuchař se nemá kam posunout?
To slyším prvně.
doplněno 17.03.16 11:19:

zzuzana: mýlíte se,pochopil jsem to dobře.Já jsem totiž neodpovídal Vám (farmaceut.asistent) ale přispěvateli "tomaslad",že se nebudete mít kam posunout.Jako kuchař posunout.

jentak*

zajdo, tomaslad má bohužel pravdu. Buď se chytne v dobré hospodě a skončí s tou minimální mzdou, a někdy s docela slušným doplatkem na černo, v práci od nevidím do nevidím. Když bude opravdu dobrej, tak ani nebude muset točit hospody. To je takový "sport" některých majitelů a vedoucích hospod a horských chat, pravidelně obměňovat personál, aby si moc nezvykal, a nemohl krást ve větším. Nebo se chytne jako kuchařka v některé větší vyvařovně typu eurest, v nemocnici, ve škole, apod. Příjemnější pracovní doba, žádný extra vývoj, žádné extra peníze. netřeba ani žádné větší umění,většinou. No a pak už zbývá jen vlastní hospoda, ale to je martyrium zdaleka ne pro každého. . Ale zase opravdu dobrých kuchařů moc není, a tak si je někteří vedoucí považujou. Bohužel není jich moc. Úmyslně jsem se vyhnul práci v zahraničí, nic o ní nevím

Já svou první odpověď psal v tom smyslu,že pokud bude tazatelka dobrá kuchařka se znalostí cizího jazyka,nebude mít zapotřebí dělat v Česku,navíc za podmínek,které popisuje kolega o kousek níže.

O práci v zahraničí v tomhle oboru vím hodně,takže se tu podepíšu pod tvrzení,že dobrý,možná i průměrný kuchař,je vždy schopen sehnat si v zahraničí práci.Za podmínky zvládnutí jazyka.

tomaslad*
hodnocení

0x

Já - být tebou-, samozřejmě v mém vnímání světa, bych po gymplu na kuchaře nikdy nešel. Budeš celý život dělat za minimálku a doplatek černých peněz na ruku mezi hrncema a pánvema. Nebudeš mít prostor se někam reálně posunout. Vysvobozením ti bude pozice kasa v Lídlu po mateřské. Brr.

Kousni se, a dej alespoň dobrou VOŠ, technickou, to je lehčí než VŠ a uplatnění najdeš s přehledem. Jdi na jakýkoliv z těchto 3 oborů , je to v kurzu a dáš to vosaspsekrizik.cz/...

S touhle voškou - a když dás gympl, dáš to taky - můžeš dělat cokoliv v silnoproudé elektrice, tj. dispečerku na energetickém dispečinku, revizačku, projektantku podle par. 10., 78 Sb.. technika, obchodníka, kalkulantu a přípravářku výroby, koordinátorku a dohled realizace ( fotovoltaika,inteligentní baráky, automatizace...), cokoliv, můžeš se následně pak přesunout více do sdělovací techniky či napak více do IT oblasti. To jako kuchařka nejde. Samozřejmě se nemusíš obávat, že bys sbíječkou sekala drážky, sádrovala do zdi kabely nebo tahala na rameni kabely tlusté jak anakondy v zablácených výkopech v holínkách.

Bonus: kolektiv vždy převážně chlapi, žádná ženská drbárna ala mateřská školka, chlapi tě budou obletovat

zzuzana
hodnocení

0x

Děkuji za odpovedi, To Ben , samozřejmě gympl mám v plánu řádně ukončit. To Tigra ,když skončím ve studené kuchyni nebo jako cukrářka taky by mě to bavilo, prostě pečení dortů zákusků, maso, prostě všechno v kuchyni mě baví

To Zajda. špatně jste to pochopil: farmaceutický asistent se nemá kam posunout.To tomasled: jako jediný mi radíte jinak, že kuchařina není dobrá, ale na techniku fakt nemám... Pořád ale potřebuje poradit, co si s těch dvou prací mám vybrat, jeden den chci být kuchař a druhý den farmaceutický asistent. Takže v tom pořád lítám. Takže prosím poradte. Ještě bych měla podotknout, že jsem málo komunikativní a líná a pomalá na učení, nejde mi angličtina , matika a dějepis.V kuchyni jsem zase naopak dost rychlá. Na druhou stranu jsem se dřela 14 let (nemám skoro žádný volný čas, takže nevím zda bych tu VOšku zvládla)Dik za rady

tomaslad*

Jen se podělím s jednou pseudohumornou zkušeností z jedné velké pražské hospody 150 metrů od Staromáku, kde jsem už skoro štamgastem a tykám si s personálem ... Stavil jsem se na pivko, volně klábosím na baru a vidím, že všude mají nově nainstalované kamery v interiéru - za zvednutí mobilu v pracovní době nově pokuta 300 Kč, brblal personál, že se majitel zbláznil a kamery jsou snad včetně kuchyně... Pak jsem se ptal, jaký mají reálně plat, že asi jedou za minimálku + na ruku. Holky se smály, že prd, ze jedou klasika dlouhý-krátký, ale oficiálně jedou na zkrácený HPP, a mají ofiko na výplatní pásce cca 6500 Kč měsíčně, a že to je prý docela standard ve všech hospodách. Kroutil jsem nevěřícně hlavou, byl jsem konsternován. A vyvrcholení bylo info, že když jedna serviřka měsíc marodila s úrazem , protože jí pád sklenice z police jí nařízl šlachu u palce ruky, tak majitel hospody jí po vyléčení řekl: Hele, holčičko, na nějaký memocenský my si tady nehrajeme, MĚLA SIS NAŠETŘIT. Nedostala ani korunu.

Tak bacha na to...

zzuzana
hodnocení

To ben, nejde o žádné přenášení zodpovědnosti, jen o nezávazný názor případně zkušenost. Bohužel neznám ve svém okolí žádného kuchaře ani asistenta s kým bych se o jeho povolání pobavila, jen vím, že bych nechtěla a neumím dělat ve stresu

iz*

Práci ve stresu

se asi nevyhnete nikde

bez ohledu na obor.

Rozhodnout se samozřejmě budete muset sama. Možná, že Vám naše názory v něčem pomohou, ale možná také ne... Podle mne je důležitější dělat práci, kterou má člověk rád. Neohlížet se na to, co si o mé volbě myslí jiní.

Jestli se myšlenkou na kuchařinu zabýváte několik let, mohla by to pro Vás být dobrá volba. Ale jenom v případě, že ji Vy sama nebudete považovat za podřadnou práci. Jakmile se začnete ohlížet na to, co Vaší práci říkají jiní, nebudete podle mne spokojena...

zzuzana
hodnocení

Děkuji všem za rady, nejraději bych zkusila oboje a pak bych uviděla, co mě bude víc bavit. Bohužel to nejde, každá škola je v jiném kraji. Takže pořád nevím kterou, ale zkusím nejprve jednu z nich.Ještě mám 2 měsíce čas, snad to rozseknu. Díky

hodnocení

0x

Žádné povolání není podřadné. Může být ostudné, pokud se nedělá poctivě (třeba politik). Já mám taky jen "zbytečnou" maturitu a v životě mi pomohla ke dvěma pracovním postům. Jeden byl na svoji dobu velmi dobrý, byla to dělnická profese v letech 78 - 82 a tehdy za 4-6 tisíc čistého, což byly velký peníze. Druhý byl finančně bídný - státní správa. Pak jsem zvolil jen dělnické profese a živím se sám. Všeho mám dostatek, snad i nadbytek a bohužel i roků.

Nejdůležitější je aby práce bavila a byla přiměřeně oceněna. Toho lze dnes dosáhnout při troše štěstí asi jen v soukromém sektoru a hlavně musíte nabídnout něco, co jiní nedávají. Kuchař rozhodně není podřadné povolání, je to velké umění ve kterém se pořádají i světové soutěže. Dobrý kuchař je poklad.

michalpo*
hodnocení

0x

Hlavně nezůstaň jen s gymplem - s tím si můžeš leda tak ... však víš. Dnes je poptávka po lidech, kteří něco umí, většinou je doložitelná praxe obrovskou výhodou.

Bohužel gymnázium je dobré pokud chceš jít někam dál na vysokou, jinak totiž vlastně neumíš nic (chápej tak, že nic co by bylo pro práci užitečné), můžeš chytnout nějakou práci v kanclu, kde budeš celý den sedět a zakládat papíry.

Práci budeš dělat celý život, vlastně většinu dne trávíš v práci - je tedy důležité najít si práci, která tě baví a vidíš v ní, že tě naplňuje a chceš v ní něčeho dosáhnout.

Kuchař/ka určitě není v žádném případě podřadné povolání, představ si svět bez kuchářů, kdo by uvařil, když umí dobře vařit a má k tomu vztah tak se určitě uchytí - hospůdky, restaurace a podobní si dobré kuchaře drží. Vaření je teď v modě *smich* stačí zapnout TV nebo Rádio a pořád jen něco vaří - naprosto mě to irituje *palec*

paspulka*
hodnocení

0x

Kuchař není podřadné povolání - kde jsi to slyšela? Jen si přečti kolik inzerátů na práci kuchaře je a kolik inzerátů na práci pro gympláky...Pohovoř s rodiči.-ale nejdřív :..Farmacii si rozmysli,opravdu je tam hodně chemie a je na ni kladený velký důraz. Pokud by tě bavila práce s lidmi a pro lidi - proč ne kuchařka? A třeba formou hotelové školy...budeš blízko kuchyně a přitom s lidmi.Rodiče budou chtít Tvoje další vzdělávání a hotelovka by pro ně byla řešením.Nečekej,najdi si nejbližší hotelovku od bydliště,zjisti si den otevřených dveří,co je potřeba pro přijímačky a kolik bude stát studium a budeš připravená na rozhovor s rodiči,kde jim v k l i d u řekneš co bys chtěla.Pak řekni,co ses dozvěděla o škole a rodiče budou vidět,že to myslíš vážně.Pokud na den otevřených dveří nemůžeš jet-je to daleko a nechceš si říkat rodičům-na internetu je vše.

paspulka*
hodnocení

0x

Kuchař není podřadné povolání - kde jsi to slyšela? Jen si přečti kolik inzerátů na práci kuchaře je a kolik inzerátů na práci pro gympláky...Pohovoř s rodiči.-ale nejdřív :..Farmacii si rozmysli,opravdu je tam hodně chemie a je na ni kladený velký důraz. Pokud by tě bavila práce s lidmi a pro lidi - proč ne kuchařka? A třeba formou hotelové školy...budeš blízko kuchyně a přitom s lidmi.Rodiče budou chtít Tvoje další vzdělávání a hotelovka by pro ně byla řešením.Nečekej,najdi si nejbližší hotelovku od bydliště,zjisti si den otevřených dveří,co je potřeba pro přijímačky a kolik bude stát studium ,jak to bude s dojížděním nebo internátem a platbou za něj a budeš připravená na rozhovor s rodiči,kde jim v k l i d u řekneš co bys chtěla.Pak řekni,co ses dozvěděla o škole a rodiče budou vidět,že to myslíš vážně a budou si cenit tvého přístupu.Pokud na den otevřených dveří nemůžeš jet-je to daleko a nechceš si říkat rodičům-na internetu je vše.

pohanka*
hodnocení

0x

Dělat jenom kuchařku je málo. Musíš si dát vyšší cíl. Tedy alespoň vedoucí kuchyně a pod.. Také je dobrá specializace - minutkář, hotovkář, cukrářka, salátka /studená kuchyně/.

Jak již zde napsali, je to těžká práce, dřina. Začíná se většinou velmi brzy a končí opět velmi pozdě. To v hospodách a hotelích. Práce je velmi často rozvržena na dlouhý a krátký týden.

Pokud budeme uvažovat, že budeš mít děti, tak po návratu z mateřské takový systém nevyhovuje a hledá se pravidelná pracovní doba. To nabízí práce v mateřské škole, základní škole a podobných školských zařízení. Dále práce přes poledne je v závodních jídelnách /eurest apod./

Bratr vařil i v domově důchodců a měl problém, protože z restaurace byl zvyklý na minutky a masa a najednou musel přesedlat na dietní kuchyni a hlavně bezmasá moučná jídla. Buchtičky se šodó, rýžové nákypy, žemlovky, bábovky apod.

Kromě toho je to práce těžká, celý den na nohách, tahání těžkých věcí. Hodně kuchařů má problémy se zády a křečové žíly. V teplých horkých dnech /pokud není klimatizace/ se člověk pěkně zpotí. Píšu o pozici kuchaři, protože na postup musí mít člověk praxi. Jako vedoucí kolektivu kuchařů musíš umět opravdu vše a zároveň vést kolektiv.

Možná pozice vedoucí kuchařka ve školní jídelně není špatné, skládat jídelníčky, spolupracovat s výživářem, objednávat suroviny /dnes i polotovary/, vařit dle norem, vejít se do kalkulace, vést platby od rodičů, vracet přeplatky, zodpovědnost za kolektiv, starat se o hladký chod kuchyně, obměňovat dosloužilý inventář, zařízení apod.. To se vše dá naučit, problém je, že většinou si tyto pozice zaměstnanci hlídají a jsou-li spokojeni, neodcházejí jen tak bez důvodu.

Pokud se jedná o restauraci, tak ti musím napsat, že v době obědů je to pěkný cvrkot a stres a vše musí být sladěné a navazující, nejde, aby host čekal velmi dlouho na hotovku. Mzdová politika je jak píší nade mnou, tak není opravdu dobrá.

Takový /trošku podobný/ stres před expedicí jídel je možné sledovat třeba na pořadu Master chef. Šlo to někde v televizi, kdy mají soutěžící časový limit vytvořit určité, nebo zvolené jídlo. Ale prřestože tam soutěží laikové, je vidět, že pokud má člověk zájem a má to jako velkého koníčka, tak i v tomto oboru se lze nalézt. A platí to o kterémkoliv oboru, který si zvolíš, pokud ho budeš dělat s láskou a s nasazením, budeš se stále zlepšovat, tak jistě něčeho dosáhneš.

Jinak já bych po zkušenostech /jsem vyučená servírka s dálkově vystudovanou hotelovkou/ volila to druhé. Budeš se muset více vzdělávat, ale práce to je čistá a stabilní, perspektivní, vhodná pro ženy a dívky. Taktéž je zde ale nutnost komunikace, zájem o člověka a zdraví.

Práci jsem ve společném stravování jsem neměla moc ráda, protože jsem spíše introvert a tato práce přepokládá otevřeného a komunikativního člověka. Takže jestli si myslíš, že se do kuchyně schováš, tak to nefunguje.

Mohu jen doporučit, abys sbírala další informace a rozhodla se správně.

doplněno 31.03.16 17:15:

Moje známá vařila v mateřské škole, potom pro důchodce v Praze, potom pro domov důchodců v místě bydliště a nyní v důchodu alespoň peče na vánoce, dorty na narozeniny apod. pro známé. Možností je v každém řemesle dost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]