Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chtěl bych vedět váš názor zda má smysl studovat vysokou školu, která mě moc nebaví a je trošku o něčem jiném než bych chtěl dělat. ( studium spíše pro titul), nebo jít raději pracovat do oboru který mám vystudovaný? ( IT sféra) . Nevím jestli firmy spíše hledí na Titul, nebo na zkušenosti. ( a jde o to jakou cenu by mel titul z trosku jineho oboru).
Díky za rady
Moje zkušenosti hovoří takto:
1. pokud chceš jít pracovat do soukromé sféry (a obzvláště platí pro IT), tak není titul zas tak důležitý. O platu a pozici rozhodují pouze zkušenosti a odborné znalosti.
2. ve státním sektoru je titul dost rozhodující. Například ve školství se plat odvíjí hlavně od dosaženého vzdělání - jsou tabulkové platy.
Vysoká škola nemusí bavit , ale měla by přinášet nové využitelné vědomosti. Na druhou stranu člověk nikdy neví, kam ho vítr zavěje a titul se může v budoucnu hodit
. (u policie, hasičů,...)
Děkuji za odpověď,
jako problém ovšem vidím, že mi moc tak extra nepřináší, že v nějaké firmě bych se mohl rozvíjet více v oblasti IT, momentalně se sice rozvijím ale v odlišné oblasti, a příjde mi že víc ztrácím kontakt s tím co bych chtěl dělat. Takže abych pak němel sice titul ale z oblasti IT měl znalosti menší než středoškolák ( po nějaké době). Takže právě dost váhám..
jj, na titul se hledí.
Stačí porozumět tomu, jak se vybírají lidi při konkursech na pracovní místo. Do tabulek se sepíší požadavky, rozdají se uchazečům, ti je vyplní a pošlou zpět. Nějaký HR expert je potom vyhodnotí, a to vyhodnocení probíhá například takto
Jazyky na úrovni - splněno/nesplněno
Vzdělání - splněno/nesplněno
praxe v oboru - splněno/nesplněno
zdravotní stav - splněno/nesplněno
řidičský průkaz - splněno/nesplněno
flexibilita - splněno/nesplněno
a podobně
Místo splněno si vložte jedničku, místo nesplněno si vložte nulu. A teď je všechny mezi sebou vynásobte. Jasná věc, jestli se v některé kolonce objeví nula, je ve výsledku taky nula. K přijímacímu pohovoru vás nepozvou a lepší místo nedostanete.
Radím : Dodělejte školu, i když vás nebaví.
Na tituly se ve firmách skutečně moc nehledí, ale nejdříve se musíte dostat dovnitř. Proto berte věc tak, že titul je technická podmínka pro získání lepšího místa. Školní znalosti stejně moc neuplatníte. Ba právě naopak bych řekl, že na některé školní znalosti a školní poučky je lepší rovnou zapomenout.
Titul není nikdy od věci a kolikrát je jedno, z čeho je. Třeba u doktora se jinak chovají k Ing. nebo Mgr. a jinak k člověku bez titulu. A je jedno, že ten člověk bez titulu bere díky svým schopnostem 100tis. a ta Mgr. má vystudovanou nějakou podivnou literaturu a nemaká ani za 15tis., protože nemá lepší uplatnění na trhu. A když se k tomu přidá titul ještě za jménem, je to zase vyšší level, protože má člověk doktorát a má stejnou úroveň vzdělání, jako ten lékař.
Ničeho takového jsem si nevšiml. Své tituly osobně nepoužívám. I když už jsem se setkal i s takovými, kteří měli titul jako součást svého podpisu. Pak mám hned jasno, co to bude za troubu.
Připomněl jste mi jednoho známého - to byl ing. (narozený někdy cca 1930, takže v 70.letech byl člověk v jeho věku s titulem ing. docela ještě někdo) a kdyby to na něj neprasklo na úředních dokumentech, tak to nikdo nevěděl, protože on to tajil úmyslně. My všichni jeho podřízení jsme mu museli říkat prostě Honzo. A jednou přijela návštěva - pán zhruba ve věku Honzy a ptá se ho "Ty seš prý ing. jo?" No to bylo zle - "kde si to zjistil, já to schváně nikde nepíšu..."
Pokud bych se rozhodoval v této situaci, tak bych šel dělat na volnou nohu, pokud by reálně existovala možnost zakázek. Pokud ne (nebo bych si netroufal) , tak bych šel studovat na oborově příbuznou VŠ, při které bych se snažil realizovat také po pracovní stránce a získával praktické zkušenosti. Na školu, která je z oboru a ani by mě nebavila, bych rozhodně nešel. Proč taky?
Papír z VŠ potřebujete především ve státní sféře. V soukromé firmě se hledí spíše na to, co umíte a čím jste si prošel pracovně.
Na druhou stranu je nesmysl tvrdit, že VŠ vám nic nepřinese, pouze dostanete nějaký diplom s titulem. Toto většinou tvrdí ti, kteří VŠ nestudovali.
Tu VŠ už teď studujete? Nebo se teprve rozhodujete? Nějak nechápu, proč volíte mezi možností jít do praxe nebo studovat oborově nepříbuznou školu. Pokud už studujete, pracujte při škole. Nejprve na půl úvazku, ve vyšších ročnících na celý. Případně si rozjeďte nějaké podnikání. Dost možná se stane, že školu nebudete stíhat a ukončíte ji o rok dva později, ale to už se nedá nic dělat...
Zdravím,
z pohledu sice jenom kdysi dávno vyučeného + maturanta (1982 - to ještě maturita něco znamenala) doporučím jednoznačně pokračovat - studovat VŠ. Tam, kde ještě nedávno stačila maturita, se dnes hraje na VŠ - nemáš VŠ - nechytáš se. Nikdy nevíš, jak se bude situace na trhu práce v budoucnu vyvíjet či kam tě "vítr zavane" a kdy se ti absolutorium VŠ bude hodit (tím myslím ten papír, ne znalosti).
Z vlastní zkušenosti - jedna škola tady u nás hledá učitele odborných strojních předmětů - jedna z podmínek je VŠ. A tu jedinou nesplňuju. V 50+ so dělat VŠ už je docela mimo, takže si můžu jen nadávat, že sem kdysi v mládí, když mi od přijímaček na "peďák" poslali obligátní "pro nadměrný počet uchazečů nepřijat" to hodil do koše se slovy " no co, tak jdu na vojnu no". Vědět, co bude za "pár let", aspoň to odvolání bych si poslal...
ono také dnes leckterá maturita není co dříve, když vidím jen ve firmě, maturanty, kteří sotva prošli učebním oborem truhlář, ale maturitu si pak nějakým zázrakem dodělali, a dnes se hlásí na VŠ. Na této inflaci samozřejmě prodělají ti dřívější maturanti. Proto myslím, že VŠ má smysl dělat, když je dlouhá budoucnost před sebou... Ovšem pokud tazatel studuje školu mimo obor a ještě ho nebaví, tak tahle volba není možná ta nejlepší
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.