Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chemikálie, která po vysušení začne hořet

Od: martinka* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

lze, případně, či jak vyrobit chemikálii, která po vysušení, případně při teplotě cca 30 st. C. začne hořet (ne vybuchovat). Nezajímá mne peroxid či triperoxid acetonu, který se ve vlhku začne rozplizávat a ztrácí parametry ...

Díky Martina

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Co takhle bily fosfor?

martinka*
hodnocení

To není špatný nápad ...

jabraka*

Notak,axusi!Fuj!To je napalm!

JB

Bili fosfor je napalm? To sem nevedel.*nevi*

Ja jen tak placnul prvni, co mne napadlo. Chemie nikdy nebyla moje silna stranka a tohle je jediny prvek, o kterem vim, ze na vzduchu hori.*hi*

Pardon. Bily samozrejme.

doplněno 04.02.10 16:43:

Proc nekdy, kdyz dam doplnit odpoved, se odpoved vlozi jako nova? Jako treba zrovna ted... *nevi*

martinka*
hodnocení

Neomlouvejte se, musela bych v laboratoři splodit jiné svinstvo ...

Napalm NENÍ v žádném případě fosfor. Jedná se o docela jinou látku, respektivě směs několika látek.

jabraka*

Spidere,samozřejmě je to směs uhlovodíků parafinických,které tvoří polotekutý gel,ale zapaluje to destička z nitrocelulozy s bílým fosforem.

JB

Příště bych tedy raději volil přesnější popis. Fosfor se do napalmu i přidává, ale rozhodně to není jeho hlavní složka, jak se mohlo zdát z tvé odpovědi.

Jeho výroba není moc složitá a tak jen doufám, že to nebude chtít dělat doma.

martinka*
hodnocení

J á vím, ale bohužel mi nic jináj¨ho v¨nezbývá ... Je mi to líto a předem se pane profesore omlouvám.

Dá se udělat směs látek, která je díky vzdušné vlhkosti samozápalná. Ale to asi nebude to pravé pro tebe. inaks tím triperoxid acetonem to není tak strašné.
martinka*
hodnocení

Já vím, ale vzdušná vlhkost je jeho úhlavní nepřítel. Zajímá mě něco jako bílý fosfor ... V lábě ho nemám, ale můžu si jej koupit, protože mám papíry na výbušniny a jedy.

Pane profesore, poraďte mi něco primitivního. Už nejsem studentka, ale laborantka...

jabraka*

Martínko,dělal jsem leta vedoucího laborky velkého podniku,ale když jsem nárokoval koupit něco jedovatého,tak to bylo na záj¨kladě 20 podpisů a razítek.Pak se to s komisí uložilo do speciálního trezoru a při výdeji asistovali nejméně tři lidé.

Ten bílý fosfor jsem tam měl též,ale vyfasovat bych ho nemohl,jen na konkrétní úkol.

Ale bílý fosfor se dá působením tlaku vyrobit z červeného.

JABRAKA

jabraka*

Ještě trochu změna,Vlastně z červeného fosforu tlakem nevzniká bílý,ale naopak černý fosfor.To jsem už v paměti zahrabal.

JB

Co jsou to papíry na výbušniny a jedy?

Do fosforu bych nešel. Je to ještě ke všemu jed.

Můžeš trochu rozepsat k čemu to bude, když ta látka má při cca 30°C začít hořet?

martinka*
hodnocení

No dobře, jako to tak vidím, tak stačí obyčejný peroxid acetonu a rychle jej sušit, jinak z něj vznikne žlutý blivajz, bez chemických vlastností. 3-peroxid acetonu je stabilnější, ale skoro stejný... V tom nevidím řešení. Poraďte mi někdo, všichni víme, že v jednoduchosti je síla. Naopak můžu poradit jak se chovají látky, a jaké pak jsou při a po reakcích pod mikrovlnným zářením. Mám reaktor. Martina

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]