Nejste přihlášen/a.
co znamená:
limba (našel jsem jen borovice limba jako strom),
klíh?
zinkoklíh (nějaká mast na nohy?)
tlumok(ch)
vůkol
smotla
sluka
Dobrý den, limba? Snad být v limbu = spát, usnout, snít. Klíh je lepidlo na dřevo (nábytek). Zinkoklíh je (tuším) na zpevnění (fixaci) bolavé nohy. Ten tlumok je brašna či batoh (chlebník). A vůkol je básnicky okolo (všude kolem).
Sluka je pták. Zdravím!
doplněno 08.03.16 13:15:Slovo smotla neznám, ale znám jméno Smotlacha - to byl odborník přes houby.
doplněno 09.03.16 09:39:hrdaalena - Vaše spekulace o slovu smotla může být správná. Ovšem, jak to je skutečně nám jistě osvětlí tazatel, až se vrátí a bude děkovat za naše cenné rady .
Tak ne. Měl jsem dojem, že se tazatel vrátí a poděkuje, ale byl to dojem nesprávný.
zinkoklihový obvaz – obvaz zhotovovaný z průmyslově vyráběných zinkoklihových obinadel, popř. přímo při tvorbě obvazu na těle nemocného potíráním hmotou obsahující oxid zinečnatý, želatinu, glycerol. Z. o. se užívají při některých zánětlivých postiženích, k omezení otoku atd. (Prostě něco jako "lehká sádra"k fixaci). Tedy přesněji zinkoklíh je ta patlanina, s jejíž pomocí se dělá zinkoklihový obvaz, ale často se toto slovo užívá i ve významu toho obvazu.
Zinkové masti – masti pro ošetření kožních poruch, které obsahují okolo 20 oxidu zinečnatého.
Sluka je pták, druh bahňáka z čeledi slukovitých (sluka lesní – Scolopax rusticola). Klíh, tlmpk, vůkol rádcové vysvětlili, limba je skutečně borovice. " Být v limbu" se také uýívá, ale to souvicí s latinským limbus – okraj, lem.
zinkoklih:
1. směs oxidu zinečnatého a želatiny k namáčení obinadla
2. obinadlo s touto směsí užívanou k fixaci měkkých tkání
Je slovo ,,smotla,, dobře opsáno?
Našla jsem smotlaka - smatloka. Je to nechutné, nuzné jídlo. Snad kaše z nečistého obilí, plev.
Pleva - smatloka, smotlaka, smotlacha.
Takže našeho odborníka na houby praprapředek byl nějaký zemědělec, mlynář, prášek-pomocník mlynáře apod?
Ještě bych doplnila, že nám naše babička říkávala už je v limbu - že už spí.
Tohle slovo by mne taky zajímalo. Doufám, že někdo jeho význam objeví a napíše ho sem. Možná, že má @pohanka pravdu, tedy určitě má pravdu v tom, co napsala o slovech smotlaka-smatloka. Ještě se podívám do Trávníčka.
Taková báseň "Školákovo trápení" od největšího čecha. Tam máš slovo vůkol.
Ach, co je krásy v přírodě vůkol
a já mám psáti domácí úkol
Skřivan tu jásá, břízky tu šumí
šťasten je ten, kdo na zítřek umí
Ach, ty má mysli, ach, ty má hlavo
netěkej, netoč se vlevo a vpravo
Ten, kdo si pospíší s úkoly
může se proskočit po poli
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.