Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
právě tak trochu koukám na matematiku, probírám diferenciální rovnice, a došel jsem k označení f(x,y) , doposud jsem se s tímto označením nikde nesetkal. Moje podezření je to, že f(x,y) je označení vlastně pro funkci y=f(x) ...Mohl by mi to někdo potvrdit?, Díky moc
Obecně jde o funkci dvou proměnných x,y (kde y může být y(x)). Ale v oboru diferenciálních rovnic se tím rozumí obvykle tvar f(x,y(x))=0. Případně f(x,y(x),yAPOSTROF!(x))=0.
A pozor. f(x,y)=0 a y(x) jsou 2 různé věci. To první dává kompletní informaci o diferenciální rovnici včetně sady řešení, ale to druhé je už je jen funkce, která splňuje první rovnici, tedy řešení (s příšlušnými konstanami).
Zatímco f(x,y,y,yAPOSTROF!...) je zadáno, tak funkce nemusí být ani vyjádřitelná analyticky (může to být integrál, nekoečná suma)
funkce se jmenuje f a má dva argumenty. Jeden její argument se jmenuje x a druhý y.
Odtud označení f(x,y).
Například pythagorova věta je funkce se dvěma argumenty. Pythagoras(odvěsna1, odvěsna2).
Jak můžeš vidět na obrázku, Pythagorova věta je funkce dvou proměnných. To co kantoři valí děckám do hlavy, je sám balast.
a hele. Mému prvnímu doplňku chybí začátek. Admine. Jak je to s tou cenzurou?
Pythagorova věta samozřejmě není funkce, věta je tvrzení, funkce je předpis.
Můžeme říci, že Pythagorova věta určuje (popisuje, vyjadřuje, umožňuje vypočitat) přeponu pravoúhlého troúheůníka jako funkci jeho odvěsen (případně odvěsnu jako funkci přepony a druhé odvěsny). Takže souvislost zde najdeme, ale jsou to různé věci.j
Omlouvám se, je tam hodně přepisů a ještě to zručilo odstavce a pod, snad to pochopíte. Bohužel na tohle nejde použít opravy ale pokud na tom bude někdo trvat, tak to přepíšu.
Četl jste vůbec , co jsem napsal? Proboha, neblbněte tomu chudákovi hlavu. Pythagorova věta NENÍ a nikdy nebyla funkce. Váš obrázek ukazuje ... ale co bych se namáhal, snad jsem to napsal dost jasně. Vy to stejně neuznáte. A ano, nahlásil jsem váš příspěvek. Byl nesmyslný, mimo mísu a urážlivý.
Nicméně, kde na vašem obrázku padlo jediné slovo o Pythagorově větě?
A hlavně odmítá pochopit, co je to věta. Ono už je jedno, jestli "Pythagoras" je pojmenování nějaké klasické funkce nebo klíčové slovo, rozhodně to není Pythagorova věta.
Ad
doplněno 09.03.16 07:13:
a hele. Mému prvnímu doplňku chybí začátek. Admine. Jak je to s tou cenzurou?
Jaký začátek? To je samozřjmeě věc mezi Vámi a adminem, ale trochu by mne to zajímalo, já mám takový pocit, že v této podobě zde byl od začátku. Na druhou stranu postrádám odpověď na můj dotaz "Nicméně, kde na vašem obrázku padlo jediné slovo o Pythagorově větě?" Přehlédl jsem něco?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.