Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těžiště, práce

Od: achatinafulica* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, pomůžete mi prosím někdo s dalším DÚ?

Uvažujme domácnost, která odebírá elektřinu od společnosti ČEZ a používá ji pouze na svícení a provoz běžných spotřebičů Za 1kWh zaplatí v roce 2015 4,18Kč

Mám zjistit tohle: a) Hmotnost tělesa, které lze s využitím energie v ceně 10Kč zdvihnout do výšky 20m. b) Objem vody, kterou lze s využitím energie v ceně 10Kč ohřát z 20°C na 65°C. c) Dobu, po kterou lze s využitím energie v ceně 10Kč svítit LED žárovkou spříkonem 16 W (její svítivost odpovídá klasické žárovce s příkonem 100W). Kolik bychom při pevné ceně elektrické energie zaplatili za svícení takovou LED žárovkou za dobu její životnosti 30000h?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

x®
hodnocení

2x

No jo, blíží se termín odevzdání řešení úloh prvního kola fyzikální olympiády.

Tak v první řadě vypočti, kolik energie získáš za 10 Kč. Kilowatthodiny převedeš na jouly.

a) Dále víš, že při zvedání tělesa se vykoná práce W = mgh. Z tohoto vztahu vypočteš hmotnost tělesa.

b) Množství vody, kterou lze využitím energie v ceně 10 Kč ohřát z 20 °C na 65 °C vypočteš ze vztahu Q = mc(t2 – t1).

c) Zde stačí, když kWh získané za 10 Kč vydělíš příkonem.

achatinafulica*
hodnocení

je možné, aby a) vyšlo m=43020 kg?*modla*

a jak to b) vypočtu? přijde mi, že jsou tam dvě neznámé...

x®

c je měrná tepelná kapacita vody – najdeš v tabulkách.

achatinafulica*
hodnocení

takže a) jsem uváděl výše

b) bude m=457,42 kg -> V=457,42 l

a to c) musím převést jednotky? a který příkon je myšlen?

achatinafulica*
hodnocení

prosím, odpověz, potřebuju vědět jestli je b) správně a to s tím c)...*vtip*

uska*

Prosím, odpověz proč se hlásíš na olympiádu, když na to nemáš?

achatinafulica*
hodnocení

nehlásím, píšu DÚ 6. třída...

x®

6. třída? To asi kecáš. Úlohy kategorie E, F jsou pro osmáky a deváťáky.

b) vychází 10× méně, přepočti si to

c) Elektrická práce, kterou měří elektroměr, se počítá velmi jednoduše:

W = Pt, kde P je příkon (v našem případě 16 watt) a t je čas v hodinách. Elektrická práce se uvádí v kilowatthodinách (kWh)

1 kWh = 3600 000 Ws (wattsekunda)= 3600 000 J (joule). Tento převod jsi používal při řešení za a) i b).

Za c) stačí tedy vydělit energii za 10 Kč příkonem LED žárovky (16 W). kWh převedeš na Wh. 1 kWh = 1000 Wh.

achatinafulica*
hodnocení

vyjde za c) 149,375 hodin?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]