Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pomůžete mi prosím někdo s dalším DÚ?
Uvažujme domácnost, která odebírá elektřinu od společnosti ČEZ a používá ji pouze na svícení a provoz běžných spotřebičů Za 1kWh zaplatí v roce 2015 4,18Kč
Mám zjistit tohle: a) Hmotnost tělesa, které lze s využitím energie v ceně 10Kč zdvihnout do výšky 20m. b) Objem vody, kterou lze s využitím energie v ceně 10Kč ohřát z 20°C na 65°C. c) Dobu, po kterou lze s využitím energie v ceně 10Kč svítit LED žárovkou spříkonem 16 W (její svítivost odpovídá klasické žárovce s příkonem 100W). Kolik bychom při pevné ceně elektrické energie zaplatili za svícení takovou LED žárovkou za dobu její životnosti 30000h?
No jo, blíží se termín odevzdání řešení úloh prvního kola fyzikální olympiády.
Tak v první řadě vypočti, kolik energie získáš za 10 Kč. Kilowatthodiny převedeš na jouly.
a) Dále víš, že při zvedání tělesa se vykoná práce W = mgh. Z tohoto vztahu vypočteš hmotnost tělesa.
b) Množství vody, kterou lze využitím energie v ceně 10 Kč ohřát z 20 °C na 65 °C vypočteš ze vztahu Q = mc(t2 – t1).
c) Zde stačí, když kWh získané za 10 Kč vydělíš příkonem.
je možné, aby a) vyšlo m=43020 kg?
a jak to b) vypočtu? přijde mi, že jsou tam dvě neznámé...
takže a) jsem uváděl výše
b) bude m=457,42 kg -> V=457,42 l
a to c) musím převést jednotky? a který příkon je myšlen?
6. třída? To asi kecáš. Úlohy kategorie E, F jsou pro osmáky a deváťáky.
b) vychází 10× méně, přepočti si to
c) Elektrická práce, kterou měří elektroměr, se počítá velmi jednoduše:
W = Pt, kde P je příkon (v našem případě 16 watt) a t je čas v hodinách. Elektrická práce se uvádí v kilowatthodinách (kWh)
1 kWh = 3600 000 Ws (wattsekunda)= 3600 000 J (joule). Tento převod jsi používal při řešení za a) i b).
Za c) stačí tedy vydělit energii za 10 Kč příkonem LED žárovky (16 W). kWh převedeš na Wh. 1 kWh = 1000 Wh.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.