Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Překlopí se?

Od: achatinafulica* odpovědí: 9 změna:

jak na to mám jít? napadla mě leda tak páka...

Homogenní dřevěný, která měří 6 m a váží 60 kg, leží na vodorovné plošině vysoko nad zemí a přečnívá o 1,2 m přes okraj plošiny.

a) Může se na vysutý konec postavit člověk vážící 65kg?

b) Kolik může člověk max. vážit, aby se mohl postavit na konec trámu a nepřeklopil se?

c) Do jaké vzdálenosti od konce trámu u se může člověk vážící 75 kg postavit, aby se trám nepřeklopil?
d) Jaká může být maximální délka, o kterou může trám přečnívat přes okraj, aby se člověk o vážící 60 kg stojící na konci s trámem nepřevrátil.?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

tohle není úloha na páku, ale na součet momentů, ne? Trám se překlopí, když součet momentů na staně volného konce bude větší, než moment druhého konce trámu, který leží na plošině.

m1xR1 + m2xR2> m3xR3

Zadání jsou sice čtyři, ale všimni si, že je to čtyřikrát obměna toho samého. Dosadíš do vzorečku a máš výsledek. Tuhle úlohu jsme měli ve fyzice, v osmé třídě základní školy.

achatinafulica*
hodnocení

vidíš, a já to mám už v 6. třídě. máme to jako DÚ, ale budeme se takové věci učit až ve středu, takže tě úplně moc nechápu... nemohl bys nějak rozvést třeba i s konkrétními čísly, jak to myslíš?

No, to je korektnější popis, koneckonců právě porovnání momentů jeyákladem rovnováhz na páce. Je to i podrobnější návod k výpočtu, což by možná měkteří puristé kritizovali, ale on je sice podrobnější, ale ne vyčrpávající. Dávám bod.

Teď hlavně aby tazatel uměl zjistit R1, R2 , R3 (a konec konců i ta m1, m2, m3,

achatinafulica*
hodnocení

to tedy opravdu neumím *zed*

priklad*

Tak čti tady

poradte.cz/...

doplněno 05.03.16 18:42:

Bod a) je snad v tomto linku vypočten 48 kg a taky slovně popsán , takže se překlopí. Všechny ostatní příklady jsou na stejném principu. Jen jiná hledaná veličina, jiná hmotnost, jiná délka ramena. Rameno je vzdálenost otočného bodu od těžiště homogenního tělesa a těžiště je uprostřed tohoto homogenního tělesa.

Co chceš víc. Nikdo to počítat nebude. Od toho jsi ty.

doplněno 05.03.16 18:47:

Ovšem těch 48 kg platí pro zadání z výše uvedeného linku. Shoda je jenom v délce trámu. Hmotnost trámu i člověka a přesah jsou jiné, než v tomto zadání.

doplněno 05.03.16 19:00: Toto je z tohoto linku(x * 1,8) + (72/6 * 1,8 * 0,9) = (72/6 * 4,20 * 2,10)Stačí nahradit hodnoty(x * 1,2) + (60/6 * 1,2 * 0,6) = (60/6 * 4,8 * 2,4)Výpočti "x"a máš hmotnost člověka který bude v rovnováze
achatinafulica*
hodnocení

tak jsem na to koukala, ale stejně nechápu, jak se z toho počítají všechny ty body ( a), b), c)...)

hodnocení

0x

Páka a výpočet těžiště.

achatinafulica*
hodnocení

jak to myslíte? moc jsem to nepochopil...

Co potřebuji, je zjistit těžiště soustavy; trámek se nepřeklopí, je-li težiště nad podstavou. A postup s pákou? samotný trámek je vlastně dvojzvratná páka, váha přečnívající části působí v těžišti yé části (to je jedno rameno páky ) a tak dále.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]