Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Smažení na másle - karcinogenní?

Od: cookie* odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

smažení/ pečení? na másle je nezdravé, protože má nízký bod varu a pokud na něm smažíme např. na pánvi, vzniká nějaký heterocyklus.. mám dojem, že karbazol? Je to pravda? Nejsem si touto inrofmací úplně jista, mohl by mi to někdo ujasnit? Děkuji :)

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

pohanka*
hodnocení

0x

Běžně dostupné máslo se velmi rychle přepaluje.

Kostka másla není vhodná na smažení, ovšem tzv. přepuštěné máslo je naopak velmi vhodné. Můžete si ho připravit sami doma, nebo za větší peníz lze skleničku přepuštěného másla koupit na internetu.


doplněno 28.02.16 20:19:

To přepuštěné máslo se správně nazývá ghí a kouřový bod má 252st.C. Ghí je označeno dnes modní ,,superpotravinou,,.

Obyčejné se přepaluje již při 100st.C, takže tepelnou stabilitu má velmi nízkou.

Myslím, že nám laikům bude stačit, že při přepalování tuků vznikají karcinogenní látky, které jsou rakovinotvorné.

Protože je otázka zařazena do rubriky škola chápu, že to potřebujete asi do chemie. Pohledala jste na Wikipedii a různé odkazy? Na toto téma odpoví asi vysloveně nějaký chemik, nebo někdo z potravinářské školy. Takže bohužel.

cookie*
hodnocení

mě zajímá ale také trochu z chemického hlediska

 

mp*
hodnocení

0x

V másle je tak cca 18% vody, takže aby se na něm mohlo smažit, tak se musí rozpustit na mírném ohni a vodu odvařit. Pak se na něm může smažit. Bohužel je to nejdražší tuk a nejvíce se přepaluje.

cookie*
hodnocení

nojo, ale když dochází k přepalu másla, co vzniká za škodlivou sloučeninu/látku?

cinematic*

Teplota zakouření (bod přepalování) másla je mezi 150 - 180 °C, některé zdroje udávají ještě nižší teplotu 110 °C. Kouřový bod značí teplotu, při které se zahřívaný tuk začíná rozkládat a měnit svou molekulární strukturu a tvoří se zejména akrylaldehyd a další toxické (AGEs) a karcinogenní látky. Při tepelném působení na tuk, kromě karcinogenních látek vznikají trans-mastné kyseliny, způsobující aterosklerózu (ucpávání cév). Pro zajímavost vepřové sádlo má teplotu zakouření 221°C, takže je na smažení vhodnější než máslo.

 

hk
hodnocení

0x

Naopak, vařit na másle je vhodné. Jen je třeba dbát na to, aby nedošlo k přepálení másla a vše dělat na menším žáru.

 

pesk*
hodnocení

0x

zde odkaz jidelny.cz/...

 

buss
hodnocení

0x

Před páru dny byl nějaký doktor v TV a ten říkal, na másle, sádle, lepčím oleji. Tak si vyberte. Měli lidé kdysik oleje? Jako děcko jsem měl vše na sádle, popř, máslo, margarín..

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]